Elizabeth, avagy egy díva élete...
2016. március 21. írta: Csiribusz

Elizabeth, avagy egy díva élete...

elizabeth1.jpgA könyvborító fényképéről nem nehéz kitalálni, kit takar a keresztnév. Elizabeth Taylort, az egyik legnagyobb színésznőt, aki korának nem csak ünnepelt dívája, de egyik legszebb asszonya is volt.

J. Randy Taraborrelli: Elizabeth című könyvét érdeklődve vettem a kezembe, mert bár jóval fiatalabb korosztályhoz tartozom, mint ő tartozott, abban a „kiváltságban” nőhettem fel, hogy családom több tagja is nagy filmrajongó volt. Ezért számomra sosem volt gond egy-egy régebbi színész felismerése a mozivásznon.

Amikor Elizabeth Taylor nevét kiejtjük, általában vegyes a reakció: „Elizabeth Taylor? Jaj, hogy az milyen szép nő volt!” - mondják egyesek az idősebbek közül; mások meg így: „Elizabeth Taylor - Richard Burton, hú, mekkora szerelem volt!”; megint mások elhúzzák a szájukat: „Elizabeth Taylor? Na, az is megérte a pénzét!”; és az egészen fiatal korosztály: „Ki az az Elizabeth Taylor?”. Na igen! Telnek az évek, változnak az idők!

Elizabeth Taylor 1932. február 27-én született amerikai szülők gyermekeként Angliában, Londonban. Szolid természetű, de alkoholista apa és erős akaratú, ambíciózus anya mellett nőtt fel. A szintén színészmúlttal rendelkező édesanya, Sara Warmbrodt, művésznevén Sara Sothern, a családalapítás miatt abbahagyta színészi karrierje építgetését, s úgy döntött, kislányán keresztül fogja megvalósítani önmagát. Így a kis Elizabethet már egészen piciny korától kezdve úgy nevelte, hogy igazi filmsztár váljék belőle. Mindenáron!

elizabeth2.jpgA kislány külseje eleve adott volt, kivételesen szép gyermeknek tartották mindig, ráadásul egy genetikai rendellenességnek köszönhetően dupla-sűrű szempillái nőttek, ami csak még előnyére vált különös, ibolyakék színű szeme mellett. Édesanyja megtanította a megfelelő viselkedésre, de nem tartotta fontosnak a tudásra irányuló iskoláztatást. Elizabeth kedvesen, ám felnőttesen viselkedett, mint egy koravén kisgyerek. Ugyanakkor félénk és visszahúzódó lett, barátai nem voltak, sosem játszhatott vele egykorú gyermekekkel, legfeljebb bátyjával, Howarddal. A második világháború kitörte előtt pár hónappal visszautazott a család Amerikába, majd végleg Los Angelesben telepedtek le.

Elizabeth kilenc évesen kapta meg az első szerepét az MGM-nél, és onnantól kezdve nem volt megállás. Anyja megkapta hát a lánya révén a sikert és ünneplést, amire mindig is vágyott, de a gyönyörű hajadonná serdült Elizabeth önfejű, határozott nővé kezdett válni, aki egyre nehezebben viselte el anyja uralkodó természetét.

Alig múlt tizennyolc éves, amikor feleségül ment a Hilton-örökös Conrad (Nicky) Hiltonhoz, majd hét hónap után el is váltak. A férfi ifjú korához képest alkoholizmussal küzdött, többször megverte a nőt és Elizabeth később árulta el, hogy emiatt veszítette el az első terhességét.

Az ifjú Elizabeth úgy állt az élet dolgaihoz, mintha szerepet játszana egy romantikus, rózsaszín felhőkbe burkolt filmben. Valójában fogalma sem volt a férfiakról, még kevésbé a szerelemről. Ez azonban nem vette el a férjhez menéstől a kedvét. Pár hónappal később újra házasságot kötött, ezúttal Michael Wilding angol színésszel, aki húsz évvel idősebb volt nála, s akitől két fia – Michael és Christopher – született. Négy évvel később elváltak.

Épphogy kimondták a válást, megköttetett a harmadik házasság is, Mike Todd Oscar-díjas producerrel, aki szintén jóval idősebb volt a nőnél. Elizabeth állítása szerint Mike volt élete első nagy szerelme. Sajnos azonban a sors közbeszólt, amikor Mike másfél évvel később egy repülőszerencsétlenség során életét veszítette. Ez jelentette az egyik legnagyobb lelki csapást Elizabeth életében, ráadásul kislányuk, Liza, mindössze hét hónapos volt ekkor.

elizabeth3.jpgElizabethet nagyon lesújtotta a gyász. Férjének legjobb barátja, Eddie Fisher azonban mellette állt és addig-addig vigasztalta az özvegyet, míg egy évvel később össze nem házasodtak. A bökkenő ott kezdődött, hogy Eddie nős volt, mégpedig Elizabeth barátnőjének, Debbie Reynolds színésznőnek a férje. Mentségükre legyen mondva, hogy mire Eddie és Elizabeth összemelegedtek, Eddie korábbi házassága már rég zátonyra futott. Talán ez is oka volt annak, hogy Debbie később megbocsátott Elizabethnek. Elizabeth nem sokkal később rájött, hogy az Eddie-vel kötött házassága rossz ötlet volt. Mindez akkor vált egyértelművé, amikor megkezdődött a Cleopatra című film forgatása és Elizabeth belehabarodott partnerébe, a szintén nős, velszi származású Richard Burtonbe. A sértődött Eddie haraggal a szívében állt félre.

Mindent elsöprő, szenvedélyes románc kezdődött Richarddal, amely összesen tizenkét évig tartott, és kaptak benne hideget-meleget mindketten. Valójában kutya-macska viszonyuk volt, akik sem egymással, sem egymás nélkül nem tudnak élni. De ahogyan sokszor a nagy szerelmek is végződnek, útjaik egyszer csak elváltak. Kapcsolatuk különlegessége még, hogy először tíz és fél év után váltak el, majd másfél évre rá újra összeházasodtak, végül tíz hónappal később megint elváltak. Bár Elizabeth ezek után is próbálta Richardot visszaszerezni, a férfi kétszer is újranősült, Suzy Miller színésznővel (alias Susan Hunt), majd Sally Hay írónővel és színházi producerrel.

Elizabeth elkeseredett, de annyira azért nem, hogy ne menjen ismét férjhez. Ezúttal egy ambíciózus politikus lett a választottja, John Warner, aki mellett hat évet húzott le. Házasságuk nem volt boldog, bár Elizabeth nagyon igyekezett, úgy tűnt, John csak kihasználta a hírnevét arra, hogy saját céljait elérje. 1982-ben elváltak.

1984 nyarán aztán váratlanul meghalt Richard, s ez nagyon kikészítette Elizabethet. A férfi özvegye, Sally Hay, nem engedte, hogy Elizabeth részt vegyen a temetési szertartáson. Sally ezt később, saját bevallása szerint nagyon megbánta. Elizabeth sosem tudta igazán feldolgozni élete legnagyobb szerelmének halálát.

1991-ben aztán szerelmes lett a tőle húsz évvel fiatalabb Larry Fortenskybe, aki egyszerű teherautósofőr volt és egy elvonókúrán ismerkedtek meg. Csodálatos, romantikus esküvőt szervezett nekik Michael Jackson – Elizabeth jóbarátja – Neverland nevű birtokán. Később ez a házasság is zátonyra futott. 1996-ban elváltak.

Ettől kezdve Elizabeth egyedül és magányosan élte az életét, de nem haszontalanul. Igaz, akkor már kora és betegségei nem tették lehetővé, hogy tovább filmezzen, de ezt nem is nagyon bánta. Szülei természetesen nem éltek már, de három édesgyermeke, egy fogadott lánya, tíz unokája, négy dédunokája és barátai mind mellette voltak. Szerelmét, Richard Burtont a haláláig siratta és mindig felemlegette. 2011. március 23-án Elizabeth végleg elment.

elizabeth4.jpgElizabeth Taylorról a legtöbb embernek egy gyönyörű, híres és tehetséges színésznő jut az eszébe, akiért bolondultak a férfiak, akire minden nő hasonlítani akart, aki mesés gazdagságban élt; akit ötször jelöltek Oscarra, s ebből kétszer meg is kapta a díjat; aki nyolcszor kötött házasságot hét férfivel, s akit legendás szerelem kötött a velszi színészóriáshoz, Richard Burtonhöz. Arról azonban csak nagyon kevesen tudnak, hogy a szépségért, a hírnévért, a vagyonért és a sikerért hatalmas árat kellett fizetnie egész életében.

Egészen fiatal korától kezdve komoly gerincbántalmakkal kellett szembenéznie, amióta A nagy derbi című filmjének forgatásán leesett a lóról. Tizenkét éves volt ekkor, de élete végéig szenvedett a visszatérő fájdalomtól. Három gyermeket szült, mindegyiket császármetszéssel hozta a világra. Mindemellett különböző betegségek, balesetek is kínozták, életében számtalan műtétnek kellett alávetnie magát. Lelki élete sem volt a helyzet magaslatán, nehezen viselte a sikerrel járó megpróbáltatásokat. Szembenézett a depresszió, a gyógyszerfüggőség, az alkoholizmus rémével is, nem egyszer. Gyermekkorát gyakorlatilag elvették. Keménykezű édesanyja rátelepedett az életére. Nagy szerelmeinek halálát kétszer is végig kellett élnie. Mindennek ellenére adakozó, csupaszív ember volt, aki mindig részvéttel irányult az elesettek felé.

Kevesen tudják azt is, hogy számtalan díja mellett 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így a „Dame” cím is megillette. Nevezetes volt kivételes ékszerkollekciója, de pénzét szívesen áldozta jótékony célokra. Kiemelten és folyamatosan támogatta az Aids-kutatást és az Aids-betegek gyógyíttatását. Az 1960-as évek elején adoptált és kigyógyíttatott egy szegény, német családból származó beteg kislányt, Mariát.

Nem kívánom tovább részletezni e kivételes színésznő életét, csak azt mondom, ha valakit érdekel a filmvilág és kíváncsi a régi színészek életére, annak szeretettel ajánlom a könyvet. Nem fogja megbánni.

Írta: Csiribusz

Képforrás: lisawallerrogers.com; web.vipwiki.org; olvasoterem.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr458510636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása