Marilyn Monroe, a szexi naiva
2016. december 15. írta: Csiribusz

Marilyn Monroe, a szexi naiva

mm1.jpgMarilyn Monroe, a tisztázatlan körülmények között fiatalon elhunyt filmsztár, a mai napig nagy név a filmes szakmában. Egy olyan jelenség, akit közel hat évtizedes halála sem tudott kitörölni az emberek emlékezetéből. Ami engem illet, mindig is nagyon szerettem a régi filmeket és természetesen tisztában voltam azzal, ki az a Marilyn Monroe. Őszintén be kell azonban vallanom, egészen más kép alakult ki bennem róla a közismert pletykák alapján, és soha nem hittem volna, hogy valaha kezembe veszem az életrajzát. A könyv – Donald Spoto: Marilyn Monroe – hosszú évek óta a könyvespolcomon pihent, szinte el is felejtettem. Egy ideje viszont rákaptam a hasonló írásokra és meg kell mondjam, nem bántam meg, hogy elolvastam. Azt hiszem, sok mindent helyre rakott bennem a színésznővel kapcsolatban és egészen átformálta a róla kialakult képemet. Az általam leírt áttekintés hosszú és alaposnak tűnik, de higgyék el, ha valaki elolvassa a könyvet még nagyon sok „újdonságot” talál benne, amit meg sem említettem.

mm0.jpegMarilyn Monroe 1926-ban Norma Jean Baker néven jött világra Los Angelesben, egy alsó középosztálybeli asszony gyermekeként. Édesanyja, Gladys Pearl Monroe, lánya születésekor már maga mögött tudhatott két sikertelen házasságot. Gladys, aki meglehetősen ledér életet élt, első férje nevére íratta a gyermeket, noha valószínűleg semmi köze nem volt hozzá. Bár Marilyn életrajzírói több elméletet gyártottak a színésznő származását illetően, valójában az édesapa kiléte a mai napig ismeretlen.

Norma Jeannek hányattatott gyermekévek jutottak ki. Gladysről nem lehetett elmondani, hogy jó édesanya lenne. Első házasságából már volt két nagyobb gyermeke, de róluk is lemondott az apjuk javára. Norma Jeannek mostohább sors jutott. Anyja az első pillanattól kezdve nevelőszülőknek adta ki őt, bár szorgalmasan fizette lánya után a havi apanázst. Hét évesen aztán magához vette a kislányt és barátnője, Grace McKee segítségével nevelte egy darabig. Miután Gladys, elmeállapota miatt tartósan kórházba került, Grace-nek sikerült magához vennie a gyermeket, akit nagyon megszeretett. Ő volt, aki beleplántálta a fejébe, hogy egyszer nagy színésznő lesz belőle. A sors azonban közbeszólt. Grace szerelmes lett egy rendkívül jóképű, feltörekvő fiatalemberbe, aki arra befolyásolta, hogy adja árvaházba a kislányt.

mm2.jpg

Grace később hol feltűnt, hol eltűnt Norma Jean életéből, ettől kezdve a kislány ide-oda lett „dobálva” az árvaház, a rokonok és az idegenek megtűrtjeként. Már gyermekkorában el kellett szenvednie a szexuális zaklatást. Egy alkalommal Grace párja olyan részeg volt, hogy szó szerint kikezdett a kislánnyal. Máskor meg tizennégy éves unokafivére esett neki. Szerencsére azonban mindkét alkalommal sikerült elmenekülnie.

Serdülőkorára formás, vonzó leánnyá vált, akit a férfiak és a fiúk mindig megfütyültek az utcán. De a csábos lány nem adta könnyen magát. Tisztában volt ugyan azzal, milyen hatással van az ellenkező nemre, de húzott egy határvonalat, amit soha nem lépett át. Amikor azonban Grace McKee kijelentette, hogy a jövőben nem tud gondoskodni róla, a tizenhat éves lány komoly választás elé került: vagy tovább tanul és visszamegy az árvaházba; vagy abbahagyja a tanulást és feleségül megy a huszonegy éves Jim Doughertyhez, akivel egyébként nagyon jó barátok voltak akkoriban.

mm6.jpg

A házasság megköttetett 1942-ben, de valahogy Norma Jeannek nem ment a háziasszony szerep. Miután kitört a II. világháború és Amerika is belépett, Jimet elvitték katonának. A magára maradt lány munkát keresett és talált is a Metropolitan repülőtéren, ahol egy napon megjelent a hadsereg egyik fényképészcsapata, akiket azért rendeltek oda, hogy fotózzák le az ott dolgozó csinosabb nőket munka közben, így bizonyítva, hogy az ország bájos teremtései lelkes honleányok. Norma Jeant azonnal kiszúrta egy David Conover nevű fotós, aki úgy vélte, nagyon jól lehet fényképezni a lányt és kérte, hadd készíthessen még több képet róla a műtermében. A férfi volt az, aki először ajánlotta fel neki, hogy próbálkozzon meg a modellszakmával.

mm3.jpg

A modellkarrier lehetősége teljesen megszédítette a lányt, de Jimnek ez nem tetszett. Ő konzervatív beállítottságú volt, s miután leszerelt, tökéletes kis háziasszonyt akart maga mellé és családot. Így nagyon megdöbbent, amikor hazaérkezve egy teljesen megváltozott nőt talált az otthonában, akivel nem tudott közös nevezőre jutni. 1946-ban a nő kezdeményezésére, elváltak.

mm4.jpg

Tizenkilenc évesen Norma Jean beiratkozott Emmeline Snively modelliskolájába. Hamarosan elszerződtették egy samponreklámhoz, aminek az volt a feltétele, hogy barna haját ki kellett szőkíttetnie. Legtöbbet André de Dienes, magyar származású fotográfus hozta ki belőle, aki egyben a szeretője is lett. Rajta kívül aztán mások is készítettek felvételeket a fotogén lányról és mind arra biztatták Norma Jeant, hogy próbálkozzon a filmes szakmával, mert van benne esélye. A nő ezért megkörnyékezte Miss Snivelyt, és arról kérdezgette, tudna-e szerezni számára valamilyen szerepet.

mm5.jpg

Így jutott el a 20th Century Foxhoz, ahol először felolvasáson kellett részt vennie, majd visszahívták próbafelvételre. Nagyon ideges volt, de tapasztalatlansága ellenére mindenkit elbájolt. Leszerződtették és új nevet választottak neki. Ben Lyon színész és stúdióvezető adta a keresztnevét: Marilyn, a vezetéknév pedig édesanyja lánykori neve lett: Monroe.

A híres filmgyár alapjait a magyar származású William Fox rakta le Fox Film Corporation néven, de 1935-ben a gazdasági válság hatására csődbe ment. Később a céget egyesítették a Twentieth Century Picturesszel. Így született meg a 20th Century Fox filmvállalat, mely menő rendezők, színészek és nagyszerű filmek sokaságát adta.

A szerződés önmagában azonban még nem jelentett semmit Marilyn számára. 1947-ben ugyan kapott két filmben is egy-egy nyúlfarknyi szerepet, de egyik alkotás sem hozott különösebb sikert. A filmgyár hamarosan nehéz pénzügyi helyzetbe került és kénytelen volt megválni a kevésbé foglalkoztatott színészeitől, így Marilyntől is. A munkanélküliség azonban nem keserítette el. Megtalálta a módját annak, hogyan szerezzen támogatókat és hogyan használja fel bájait a cél érdekében.

1948-ban a huszonkét esztendős lány megismerkedett a hatvankilenc éves Joseph Schenckkel, a Fox ügyvezető producerével, aki szeretője lett és felkarolta. Marilynt kezelésbe vették. Végérvényesen kiszőkítették a haját, homlokát megemelték, orrából kivettek egy porcot és rövid ideig még fogszabályzót is hordott. Ezen kívül színművészeti oktatásban részesítette hat éven át Natasha Lytess, aki később barátnője és segítője lett. Még ugyanebben az évben szerepet kapott Harry Romm producer új filmjében, a Hölgyek a kórusban című alkotásban. Marilyn ragyogott a filmben. Nagyszerűen énekelt, „hangja olvadékony, kissé fátyolos volt, a lányos ártatlanság és női rafinéria vonzó ötvözete.” Milton Berle komikus színész szerint, aki ebben az évben ismerkedett meg vele, hiányzott belőle minden álságos mesterkéltség, nem vágott fel, nem affektált.

A filmben játszott szerepéért járó pozitív kritikák azonban nem hatották meg a filmvállalatok moguljait. Mindnek megvolt a maga sztárja: a Columbiának Rita Hayworth, a Foxnak Betty Grable, a MGM-nek Lana Turner.

mm_sztar1.jpg

Közben Marilyn beleszeretett Fred Kargerbe, akihez hozzá akart menni feleségül, de Fred nem vágyott megnősülni. A kapcsolat hamarosan zátonyra futott. Ekkor tűnt fel a látóhatáron az új szerető, az ötvenhárom éves John Hyde, Hollywood egyik legnagyobb hatalmú sztárügynöke. Halálosan beleszeretett a nőbe, de ezt az érzést Marilyn nem tudta viszonozni.

Nem sokkal később egy újabb nyúlfarknyi szerep felkeltette iránta az érdeklődést. A Szerelmi boldogság című filmben alig pár mondata volt, de szexi kisugárzásával mégis felhívta magára a nézők figyelmét. És ez még egy darabig így ment. Több apró szerepet kapott a különböző produkciókban, mégis odavoltak érte. Bár sikereit kezdetben szexis bájának köszönhette, ő mindenképpen arra vágyott, hogy színészi teljesítményeit is elismerjék. Kevesen tudják róla, hogy bármily vonzó volt, komolyan küszködött az önbizalomhiánnyal és sokszor olyannyira izgult egy-egy fellépés vagy szereplés alkalmával, hogy órákig öklendezett előtte. Ha igazán ideges volt, még dadogása is kínozta, amit nagyon nehezen tudott leküzdeni.

Az 1950-es évek elejétől fordulathoz érkezett az élete és a karrierje. Olyan művekben szerepelhetett, mint az Aszfaltdzsungel, John Houston rendezésében; a Mindent Éváról, ahol a főszerepeket Bette Davis és Anne Baxter játszotta; vagy Mickey Rooney filmjében, A tűzgolyóban. Hiába kapott csak apróbb szerepeket, a közönséget rendre meghódította szexi fellépésével és ugyanakkor bájos ártatlanságával. Ezek a tulajdonságok meglehetősen ellentmondásosak, de rá igazak voltak.

mm7.jpg

Szeretői szép számmal bővültek, bár Marilyn nem annyira magáért a szexért volt oda, inkább csak arra vágyott, hogy figyeljenek rá és őszintén szeressék, ahogyan ő is őszintén szerette az embereket. 1952-ben megismerkedett az akkori amerikai sportvilág legismertebb baseball-játékosával, az olasz származású Joe DiMaggióval. A férfi hagyománytisztelő, vallásos családban nőtt fel és így is kívánt élni. Gyűlölte a filmvilágot, állandó feszültségben állt Marilyn barátnőjével és bizalmasával, Natashával. Ennek ellenére 1954-ben feleségül vette Marilynt, de összeférhetetlenségük és DiMaggio folytonos féltékenykedése miatt, 1955-ben elváltak. Még ebben az évben Marilyn megalapította saját cégét az MMP-ét (Marilyn Monroe Productions). Ugyanezekben az időkben szeretője lett a nős Arthur Miller drámaírónak, bár már korábban is ismerték egymást.

Múltjához szinte már semmi nem kötötte ekkor. Anyjával nem tartotta a kapcsolatot, bár anyagilag élete végig támogatta. Az alkoholizmussal küzdő Grace McKee – néhai gyámja –, ötvennyolc évesen altatótúladagolásban meghalt. Sokan azt hiszik, Marilynnek éppúgy meg kellett szenvednie az alkoholizmussal, mint sok más pályatársának. Ez azonban nem így van. Marilyn egyáltalán nem volt alkoholista. A rosszindulatú híresztelésnek valószínűleg az szolgált alapul, hogy egyszer-kétszer alkalomszerűen ivott, s mert nem volt hozzászokva az alkoholhoz, könnyen spicces lett. Ami ugyebár nem egyenlő az alkoholizmussal.

A különböző függőségekre kitérve viszont nem árt tudni, hogy a sztárokat állandóan „tömték” mindenféle gyógyszerekkel, legyen az altató, amfetamin vagy egyéb kábító hatású szer. Az 1960-as évek végéig nem is igazán voltak tisztában azzal, hogy valójában ezek, milyen káros hatású szerek az emberi szervezetre nézve. Rémtörténetek százait lehetne mesélni arról, miképpen veszélyeztették a filmcsillagok életét a filmgyárak pénzéhes igazgatóinak dolgozó lelkiismeretlen orvosok, akik ész nélkül bármit felírtak, csak eljátsszák a szerepüket a színészek. Hosszan lehetne sorolni a példákat: Errol Flynn, Judy Garland, Tyrone Power, Montgomery Clift, Richard Burton, Elizabeth Taylor – és még sorolhatnánk.

mm8.jpg

1956-ban feleségül ment korábbi szeretőjéhez, Arthur Millerhez, aki nem sokkal előtte elvált. Marilyn időközben egyre inkább az altatók és a nyugtatók rabja lett, amelyek nélkül már nem is tudott létezni, noha tisztában volt azzal, hogy le kellene szoknia róluk. Nem beszélve arról, mennyire vágyott saját gyermekre. Háromszor (négyszer?) esett teherbe, s mindannyiszor elveszítette magzatjait, amelyekért önmagát vádolta. Ralph Greenson pszichoterapeutához fordult, ami akkoriban egyre divatosabb lett a hírességek körében, de állapotának a férfi többet ártott, mint használt.

mm_ke.jpg

1960-ban forgatta utolsó, teljes filmjét a férje novellájából készült Kallódó embereket, ahol Clark Gable, Eli Wallach és Montgomery Clift voltak a partnerei. A forgatás befejeztével azonban a valóság szomorú végkifejletet produkált: Arthur Miller és Marilyn Monroe házassága felbomlott; Clark Gable egy nappal a film befejezése után szívrohamot kapott, majd pár napra rá elhunyt; mint tudjuk, ez volt Marilyn rövidke életének utolsó teljes filmje; s pár éven belül Montgomery Clift is meghalt.

Meg kell még említeni a híres vagy még inkább hírhedt „Kennedy-esetet”. Elterjedt ugyanis világszerte a fáma, hogy Marilyn mindkét Kennedy-testvérnek a szeretője volt. Ez így nem igaz. John F. Kennedy elnökkel összesen négyszer találkozott az 1960-as évek elején. Annyi igaz csak az egészből – és ezt Marilyn soha nem tagadta –, hogy egyetlen egyszer ágyba bújtak egymással, amolyan „egy éjszakás kaland”-ként, de ennyi volt az egész és nem több. Szó sem volt semmiféle nagy szerelemről vagy komolyabb szándékról. Nem lett rendszeres szeretője, mint például Frank Sinatra vagy Yves Montand. Ami az ifjabb testvért, Robertet illeti, ő soha nem volt Marilyn szeretője, ezt mindenki cáfolta, aki ismerte, mert köztudottan halálosan szerelmes volt a feleségébe, és egyébként sem volt az a félrelépős típus. Gyakorlatilag minden életrajzíró kiemeli, hogy semmiféle bizonyíték nincs és nem is volt soha arra, hogy Marilynnek bármiféle egyéb kapcsolata lett volna a Kennedy-testvérekkel. Minden egyéb híresztelés csak koholmány és pletyka.

mm10.jpg

mm12.jpg

Ezekben az időkben rendeződött kapcsolata második ex-férjével, Joe-val. Jó barátság alakult ki köztük olyannyira, hogy ismét házasságot akartak kötni 1962 augusztusának elején. Valószínűleg mindez meg is történt volna, ha augusztus 5-én Marilyn nem hal meg. Elhunytának hirtelensége mindenkit megdöbbentett. Joe élete végéig gyászolta és minden héten virágot tett a sírjára, míg Arthur Miller el sem ment a temetésére. A halál okaként az életrajzi könyv írója egyszerűen balesetet sejtet, amelynek viszont megvoltak a maga feltételezett felelősei, akiket soha nem vontak kérdőre.

mm13.jpg

Marilyn ismerői sokféle módon nyilatkoztak róla, de mindannyian abban az egyetértésben írták le, hogy rendkívül jószívű, kedves teremtés volt, akit meghatott mások elesettsége és segítőkészen fordult feléjük. Ha pályatársai közül valaki féltékenyen, negatívan, irigykedve szólt róla, soha nem vágott vissza. Ő tipikusan az a „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel”- fajta volt.

Halála óta közel hatvan év telt el, s nem egy generáció nőtt fel ezekben az évtizedekben. De nem sok olyan egyén van a világban, aki ne tudná, hogy volt egyszer egy szép, fiatal nő, aki álmait megvalósítva magasra ívelt színészi pályát futott be, aki korának szexbálványaként tündökölt és akit úgy hívtak: Marilyn Monroe.

Írta: Csiribusz

Képforrás: moly.hu; pinterest.com; thehypertexts.com; divinemarilyn.canalblog.com; emol.com; hellomagazine.com; linkedin.com; myheartexplodes.wordpress.com; posterlounge.de; commons.wikimedia.org; theodysseyonline.com; mafab.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr7612050665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása