Ötzi, az alpesi ember átka
2017. november 11. írta: Csiribusz

Ötzi, az alpesi ember átka

Erika Simon és férje, Helmut, szenvedélyes túrázók voltak. Rendszeresen kirándultak Európa gyönyörű hegyei között. 1991. szeptember 19-én túrázni indultak az osztrák Alpokba, az Ötz-völgybe. Először Helmut vette észre a furcsa holttestet a hóval borított földbe ágyazódva. Amikor jobban szemügyre vették, meghökkenve állapították meg, hogy egy ember összefagyott maradványaira bukkantak. Helmut elővette a fényképezőgépét, hogy lekapja a testet, pedig felesége ellenezte. Ő úgy tartotta, szerencsétlenség lefotózni egy halottat. Ennek ellenére Helmut ellőtt egy képet, mert attól tartott, hogy senki nem fog hinni nekik, ha beszél a holttestről. Úgy tartják, ez a fotó szabadította el a halálos átkot.

o1.jpg

A tudósok megdöbbentek a felfedezésen, ugyanis a vizsgálatok kimutatták, hogy a jégbe fagyott férfi teste 5300 éves volt. Így a valaha talált legrégebbi fagyott holttest lett. A múmiát Ötzinek keresztelték el, mivel az Ötz-völgyben találták meg. Eleinte úgy gondolták, egy hóvihar okozhatta az ősi embert halálát, így tudott konzerválódni az évezredek folytán.

Helmut Simon tovább folytatta életét a felfedezést követő tizenhárom évben és nem hanyagolta el hobbiját, a túrázást sem. 2004. október 7-én újabb kirándulásra indult. Az egészséges, hatvanhét éves férfi azt mondta feleségének, néhány órán belül visszajön. Számára az ilyen kis kiruccanások semmiségek voltak. Ám a férfi aznap este nem tért haza, így hamarosan keresni kezdték. A nyolcadik napon már majdnem lefújták a hiábavaló kutatást, amikor egy vadász szó szerint belebotlott a holttestébe az egyik szakadék lábánál.

Meglepő módon, Helmut Simon testét ugyanolyan pózban: arccal lefelé, hóval beborítva találták meg, mint Ötziét. Amint a dolog napvilágra került, a média azonnal felfújta és máris átokról kezdtek suttogni. Erika Simon azonban nem hisz az átokban. Szerinte a férjének egyszerűen ez volt a végzete.

Ám sokan összefüggést véltek találni az esetek között. Az egész tíz hónappal Ötzi megtalálása után kezdődött, ugyanis más is történt. Dr. Rainer Henn a tiroli régió törvényszéki patológusa volt. Ő felügyelte Ötzi testének elszállítását. Amikor megpróbálták kiszabadítani a testet, Henn eltörte Ötzi egyik karját. Nem bántak szegény holtesttel humánus módon, bár mentségükre legyen mondva, akkor és ott még nem tudták, hogy egy ősi lelettel van dolguk. Így egész egyszerűen egy csákánnyal vágták ki a jégből, miközben összevissza rángatták. Pár hónappal azután, hogy Rainer Henn lehozta Ötzi testét a hegyről, éppen a múmiáról tartandó előadására sietett, amikor frontálisan ütközött egy másik autóval. Felesége, aki szintén a kocsiban volt, megúszta könnyebb sérülésekkel, de Rainer Henn szörnyethalt.

o2.jpg

A balesetek ezzel nem értek véget. Kurt Fritz helyi alpinista volt, aki éppen a helyszínen tartózkodott, amikor Ötzit kiszabadították a jég fogságából. Nem mutatott túl sok tiszteletet a halott iránt. Az újságírók találtak egy fotót, amin a múmia fejével pózol. Két évvel később, 1993-ban a férfi túrát vezetett a hegyen keresztül. A nyár derekán jártak, amikor váratlanul vihar csapott le rájuk. A látótávolság nullára csökkent, Fritz pedig elesett, lavinát indítva el. Érdekes módon mindenki túlélte a tragédiát, csak Kurt Fritz halt bele.

Rainer Holz, újságíró filmezte le, amint Kurt Fritz a múmia fejével pózolt. Ő 2004-ben halt meg agytumorban. Csupán negyvenhét évet élt.

Konrad Spindler professzor az Innsburcki Egyetem történelem tanszékének vezetője volt. Ő az első régész, aki megvizsgálhatta a múmiát. Ötzi papának hívták, ő írta a múmiáról az első bestsellert, de az átkot nem vette komolyan. Amikor 2004-ben erről kérdezték, nevetve tréfálkozott vele, hogy talán ő lesz a következő. Hat hónappal később a férfi egy ritka betegségben hunyt el.

Lehetséges volna, hogy az 5300 esztendős holttest meg van átkozva? Furcsa, mert nem ő az egyedüli. Két évvel később a 2000 kilométerrel keletre található Szibériában egy másik holtestet is találtak. Az Altáj hegységben feltártak egy temetőt és egy megfagyott sírboltra bukkantak. Ahogyan a csapat közelebb került a sírhoz, rossz előérzetük támadt. Úgy vélték, hogy a hely szent és nem tűri őket meg maga körül. Ennek ellenére felfeszítették a koporsót és egy fiatal nő múmiájára bukkantak, amely i. e. 500 tájáról származhatott, azaz nagyjából 2500 éves lehetett. Jéghölgy néven vált ismertté.

o6.jpg

A nőn talált tetoválások nagyon megdöbbentőek és hatásosak voltak. Amilyen szép volt a múmia, olyan durván bántak vele, miután kiemelték. Borzalmasan konzerválták, szégyenteljes történet az egész. Nem sokkal később földrengés rázta meg a térséget, pontosan az után, hogy elvitték a jéghölgy múmiáját. A helyiek szerint ekkor szabadult el az átok. Az ősök pontosan tudták hová kell temetkezniük. Nem véletlenül választották azt a helyet a fiatal hölgy nyughelyéül. Néhányan úgy vélték, vissza kell vinni oda, ahonnan elhozták.

Ötzivel is hasonló lehet a helyzet. Akarva vagy akaratlanul, de megbolygatták a nyugalmát. Helmut Simon lefényképezte, Rainer Henn megsebesítette, Kurt Fritz tiszteletlenül bánt vele, Rainer Holz lefilmezte, Konrad Spindler megvizsgálta.

2005-ben aztán olyan dolog történt, ami tényleg megijesztette az átokban hívőket. Frederick Tiefenbrunner professzor a múmiát vizsgáló csapat mikrobiológusa volt. Az ő általa kidolgozott módszerrel óvták a testet a bakteriális bomlástól. A professzornak Ötzi testéből kellett mintákat vennie. Nem sokkal később Tiefenbrunner professzor szívműtéten esett át és a műtőasztalon halt meg.

o4.jpg

Még 2001-ben áttörés történt az Ötzi-kutatással kapcsolatban. Kiderítették, hogy a férfi halála nem baleset következménye volt. A törvényszéki patológus, dr. Eduard Egarter-Vigl, megvizsgálta a múmiáról készült röntgenfelvételeket. Egy árnyat vett észre a képen és kiderítette, hogy ezt egy nyílvessző okozta. A nyíl artériát ért, melynek következtében Ötzi gyorsan elvérzett. Úgy tűnik tehát, hogy meggyilkolták és esélyt sem kapott az életben maradásra. A röntgen kimutatta a homlokcsont törését is. A támadó kővel ütötte agyon, hogy biztos legyen a dolgában.

Először úgy hitték, Ötzit menekülés közben ölték meg. Ez az elmélet megdőlt, amikor ötvennyolc kilométerrel odébb meghökkentő felfedezést tettek Ötzi halálával kapcsolatban. Nem lehet figyelmen kívül hagyni annak lehetőségét, hogy Ötzit feláldozták. Találtak egy kőfaragványt, amely dr. Johan Reinhard régész számára olyan, mint egy neolitkori bűnügyi helyszín képe. Pontosan azt ábrázolja, hogy egy férfit hátba lő egy másik, íjat és nyilat tartó férfi. Reinhard úgy véli, a gyilkosság oka nem gonosz szándék volt. Az ősi társadalmakban a feláldozás igazi dicsőséget jelentett a feláldozott számára. Úgy gondolták, ezzel az áldozatok maguk is istenné válnak.

A régészek szerint a jéghölgyet is feláldozták. Miután a nő testét eltávolították nyughelyéről, a test bomlani kezdett. Így kénytelenek voltak egy olyan múzeumba szállítani, amely több száz kilométerre volt. Sokan úgy vélik, amíg nem kerülnek vissza a múmiák eredeti nyughelyükre, addig a halottak száma is egyre inkább növekedni fog.

2005 októberében a molekuláris biológus, dr. Tom Loy, kutatásokat végzett Ötzivel kapcsolatban. Felfedezte, hogy Ötzi ruháján és fegyverein vérnyomok találhatók. Két évvel később Tom Loy meghalt. Nagyon furcsa, de a férfi Ötzi vérét vizsgálta a legbehatóbban és végül egy ritka vérképzési betegség okozta a halálát. A furcsa egybeesések egyre szaporodnak.

2011-ben a történet ismét tragikus fordulatot vett. Alois Pirpamer volt a múmia szállításáért felelős hegyi vezető. Ő is meghalt a többiekhez hasonlóan, éppen azon a napon, amikor Ötzi felfedezésének huszadik évfordulója volt.

Nehéz megállapítani, hogy ezzel az átoknak vége szakad-e. Persze lehet, hogy csak egy címlapsztori az egész, amitől jobban fogynak az újságok. Vagy csak véletlen egybeesések sorozata lenne?

o5.jpg

Lejegyezte: Csiribusz

Forrás: Discovery Communications Europe Limited – Valódi X-akták, 2013. – dok.film

Képforrás: novinky.cz; geekwire.com; 24.hu; johngswogger.wordpress.com; damals.de; gotoaltay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6513137260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2017.11.11. 16:48:18

Van még valaki életben akinek köze volt Ötzihez?

Csiribusz 2017.11.20. 17:23:35

Szerintem egy kicsit el van túlozva. Egy-két esetben valóban furcsa az egybeesés, de előbb-utóbb mindenki meghal. Ha egy vagy két éven belül érte volna tragédia őket, még hihetőbb lenne, de 10-20 év...
süti beállítások módosítása