A visszatérő
2016. március 01. írta: Csiribusz

A visszatérő

A visszatérő - amerikai kalandfilm, 2015  

a_visszatero.jpgRendező: Alejandro González Inárritu

Szereplők:

Leonardo DiCaprio – Hugh Glass

Tom Hardy – Fitzgerald

Domhnall Gleeson – Henry kapitány

Will Poulter – Bridger  

Film és könyv. Mindkettő készült az igaz alapokon nyugvó történetből. Először lássuk a könyvet.

Hugh Glass valamikor jobb napokat élt, jó családból származó férfiú, akit sorsa a távoli vadnyugatra sodort, embert próbáló körülmények közé. Az indiánok és fehérek közötti állandó hadakozások és ellentétek tönkreteszik a határvidék kereskedelmét, ezért új útvonalak keresése lesz a cél, melyhez prémvadászokat bérelnek fel. Hugh Glass az egyik ilyen prémvadász, aki korábban az indiánok között hosszabb időt töltött el, tökéletesen megtanulva a nyomolvasást, és akit társai kedvelnek csendes, becsületes természete miatt. 

a_visszatero2.jpgÁm Glasst egy napon, kis híján megöli egy feldühödött anya-grizzly. Súlyos sebesülései ellenére a társai magukkal cipelik, de hamarosan belátják, hogy így nem tudnak lépést tartani a terveikkel. Vezetőjüknek, Andrew Henry kapitánynak választania kell. Bár nagyon kedveli Glasst, tisztában van azzal, hogy az őket lassító haldokló sebesült miatt, nem teheti ki többi emberét a veszélynek ezen a kies, ellenséges indiánoktól hemzsegő vidéken. Megparancsolja két emberének, a zöldfülű Bridgernek és a rosszindulatú Fitzgeraldnak, hogy maradjanak hátra a haldokló férfivel, és ha majd bekövetkezik az elkerülhetetlen, temessék el, majd jöjjenek utánuk.

Csakhogy hiába telnek a napok, a szívós Glassnek esze ágában sincs meghalni. Tovább dacolva az éhséggel, súlyos sebeivel és fájdalmával, nem adja meg magát a halálnak. Bridger és Fitzgerald, végül elveszik a sebesült fegyvereit és magára hagyják a szerencsétlen embert. Glass állapota még mindig kétségbeejtő, de már öntudatánál van ekkor, és tökéletesen felfogja, mekkora embertelenséget követnek el ellene. Magára hagyják fegyvertelenül, élelem és víz nélkül, vérző, súlyos sebekkel egy ellenségekkel és ragadozókkal teli vadonban. Glass kúszva teszi meg az első súlyos mérföldeket és közben csak egy dolog élteti: a bosszúvágy. 

A filmre áttérve, ha magának a történetnek a fő vonalát nézem, akkor nagyjából ugyanarról szólt, de ha már részleteiben is vizsgálom, meg kell vallanom, nem sok köze volt a könyvhöz. Persze a film ettől még jó, és semmit nem von le DiCaprio színészi teljesítményéből. Én azért mindenképpen ajánlanám, hogy aki teheti, olvassa el a könyvet is.  

 Írta: Csiribusz

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr108429190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása