A miniszterelnök rejtélyes eltűnése
2022. október 21. írta: Csiribusz

A miniszterelnök rejtélyes eltűnése

Hová lett Harold Holt?

hh06.jpg

Harold Edward Holt 1966-ban Ausztrália Napján tette le az esküt Ausztrália 17. miniszterelnökeként, de csak 22 hónapig volt vezető. 1967 decemberében tűnt el úszás közben, elindítva a városi mítoszok hullámát a sorsát illetően, mivel a testét soha nem találták meg. Ausztrália egyik leglegendásabb rejtélyévé vált, amelyet az évek során számos állítás és spekuláció táplált. Nem valószínű azonban, hogy valaha is megtudjuk, mi történt Harold Holttal. Úszás közben történt eltűnése beárnyékolta számos politikai eredményét 32 éves karrierje során.

hh02.jpgHolt (balra, 1930-ban) 1908. augusztus 5-én született, két fiú közül a legidősebbként. 1913 és 1919 között három különböző iskolába járt Sydney-ben és Adelaide-ben, mielőtt 1921-ben beiratkozott a melbourne-i Wesley College-ba. Három évvel később édesanyja meghalt, és egyesek később azt mondták, magányérzése miatt történt, amely egész életében uralkodott rajta.

1927-ben jogi diplomát szerzett, és a Melbourne-i Egyetemen tanult, ahol kitűnt a sportban, valamint a vitákban és az esszéírásban. Miután 1930-ban lediplomázott, rájött, hogy a nagy gazdasági világválság miatt nem talál ügyvédi állást, de ugyanebben az időben vonzotta a politika is.

27 évesen az egyik legfiatalabb parlamenti képviselő lett. Holt volt az egyik első parlamenti képviselő, aki csatlakozott a Liberális Párthoz, amikor Robert Menzies 1945-ben megalapította azt, és későbbi karrierje során számos tárcát irányított, légügyi és polgári repülési, munkaügyi és nemzeti szolgálatért felelős miniszterként, valamint bevándorlásügyi miniszterként. Menzies támogatásával Holtot a Liberális Párt vezetőjévé választották. Amikor Menzies második ciklusa után nyugdíjba vonult, 1966 Ausztrália Napján Holt felesküdött Ausztrália új miniszterelnökeként.

hh03.jpgRövid miniszterelnöksége alatt (jobbra) ellentmondásokkal szembesült Ausztrália vietnami háború iránti elkötelezettségével kapcsolatban, miután jelentősen növelte katonai részvételét, és megvédte az Egyesült Államokat és annak elnökét, Lyndon B. Johnsont. A VIP repülőgépekkel való állítólagos visszaéléssel kapcsolatos vádakkal is szembesült, vezetői stílusát és nyilvános imázsát saját párttársai is megkérdőjelezték.

1967. december 17-én, vasárnap reggel, Holt három barátja és két testőr kíséretében Melbourne-ből Cheviot Beach-re hajtott, Holt egyik kedvenc úszó- és sznorkezelő-helyére. Erős úszóként volt ismert, korábban már úszott ezen a területen, amely veszélyes árapályairól és erős áramlatairól volt ismert. Nem sokkal azután, hogy belépett a vízbe, látták, amint egy hullám maga alá gyűri, és többé nem bukkan fel.

hh04.jpgNem sokkal később a rendőrség, a hadsereg, a haditengerészet búvárai, a légierő helikopterei és önkéntesek keresték, de nem találták meg a holttestét. (balra, a keresés kezdetén) Soha nem folytattak hivatalos vizsgálatot vagy nyomozást, mivel „idő- és pénzpazarlás” volt, azonban a viktoriánus rendőrség összeállított egy 108 oldalas jelentést, amelyből 2005-ben egy halottkém úgy döntött, hogy Holt véletlenül fulladt meg.

Annyit tudunk, hogy Holt eltűnése idején gyanították, hogy rossz egészségi állapotban van, miután néhány hónappal korábban összeesett a parlamentben, a „vitaminhiányt” hibáztatva, bár sok liberális vezető szívbetegségre gondolt. Abban az időben vállsérülése is kínozta, és azt mondták, morfiumot szed, az orvosa pedig azt tanácsolta, hogy ne úszon és ne teniszezzen.

Nem sokkal később olyan állítások kerültek napvilágra, hogy meghamisíthatta a halálát, hogy a szeretőjével lehessen. Felesége emlékirataiban először jelentette ki és erősítette meg nyilvánosan, hogy Holtnak házasságon kívüli viszonyai voltak. Anthony Grey, brit újságíró, 1983-ban publikált egy ellentmondásos könyvet, amelyben azt állította, hogy Holt a Kínai Népköztársaság kémje volt, és talán egy kínai tengeralattjáró fogta el, hogy élete hátralévő részét Kínában töltse. Még távolabbi állítás az, hogy egy víz alatti UFO vitte el.

Az is eszükbe jutott, hogy egy cápa vagy egy óriás tintahal ette meg. Most azonban azt feltételezik, saját életét olthatta ki, mivel sokan jelezték a környezetéből, hogy szörnyen depressziós volt eltűnése idején. Ezeket az állításokat Holt fia, életrajzírója és korábbi kollégái elutasították.

Vajon megtalálják-e valaha Harold Holt maradványait? Volt valami baljóslatúbb, talán paranormális az eltűnése mögött? Meghamisította-e a saját halálát, és ha igen, miért? Vagy Ausztrália egyik miniszterelnöke ázsiai kém volt?

Forrás: theparanormalguide.com/írta: Matty Sweeney, Ashley Hall, 2013.

Képforrás: pinterest.com; theparanormalguide.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6718292351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kútmester 2024.01.07. 15:53:55

Az utolsó feltételezést nem hiszem. Felettébb furcsa módja lenne ez az öngyilkosságnak. Mivel stílusát és imázsát már a sajátjai is megkérdőjelezték, azt el tudom képzelni hogy búvárok várták az adott helyen és ők húzták le a víz alá és fojtották bele. A holttestre nehezéket köthettek hogy biztos ne dobja fel a víz, a cápák meg jóllaktak.

Csiribusz 2024.01.07. 19:01:54

@Kútmester: Ez is egy lehetőség, igen. Én sem hiszem el az öngyilkosságot. Annak ilyen módon nem volna értelme.
süti beállítások módosítása