Az eltűnt kislány
2021. szeptember 30. írta: Csiribusz

Az eltűnt kislány

Caylee Anthony megdöbbentő esete

eak05.jpg

Caylee Anthony esete az egyik legmegrázóbb, legfelkavaróbb gyermekgyilkossági ügy, amely az Egyesült Államokban, Floridában történt 2008 júniusában.

2008. július 15-én furcsa bejelentés érkezett az orlandói rendőrkapitányságra. Egy magát Cindy Anthonynak megnevező hölgy azt állította, hogy ellopták a kocsiját a háza elől. Önmagában ez még nem furcsa, de Cindy tudatta a rendőrökkel, hogy az autót 22 éves leánya, Casey vitte el, s az volt a kérése, hogy tartóztassák le.

A rendőrség gyorsan elkapta a kocsitolvaj lányt, majd szembesítették édesanyjával, akivel a rendőrök előtt csúnyán összevesztek. A kiabálás során olyan dolog jutott a rendőrség tudomására, mely fölött nem sikkadhattak el. Cindy ugyanis Casey szemére vetette, hogy a férjével már egy hónapja nem látták az unokájukat, a két és fél éves Caylee-t.

Amikor a kislányra terelődött a szó, a rendőrség érdeklődni kezdett felőle. Casey megdöbbentő választ adott. Azt mondta, Caylee már 31 napja eltűnt, és fogalma nincs, hol lehet. Mindenki megdöbbent, beleértve a nagyszülőket. Mi az, hogy egy kétéves eltűnik, s az anyja még egy hónap után sem keresi, nem szól a nagyszülőknek, nem értesíti a rendőrséget, de él tovább, mintha mi sem történt volna?

eak01.jpg

eak06.jpg

eak07.jpg

/Caylee Marie Anthony/

Az ügyet azonnal ki kellett vizsgálni. Itt valami nagyon nem stimmelt, ezért Casey-t bevitték a rendőrségre, ahol kihallgatták.

Casey meghökkentő történettel állt elő. Állítása szerint 31 nappal korábban egy bébiszitterre bízta a kislányt, bizonyos Zenaida 'Zanny néni' Gonzalezre, aki korábban többször is vigyázott a kicsire. A bébiszittert fiatal, félig latin, félig afroamerikai nőnek írta le. Amikor visszament a gyerekért, nem találta őket sehol. Telefonon hívogatta a nőt, de az sosem vette fel. Végigjárta az összes helyet, ahol megfordulhattak, ám nem járt sikerrel. Hogy miért nem értesítette a rendőrséget, arra azt a választ adta, hogy félt az anyja felelősségre vonásától. Micsoda? Jobban félt az anyjától, mint attól, hogy a kislányának baja eshet? Ebben nem volt semmi logika. A nyomozók is érezték ezt, de előbb Casey történetének minden pontját le akarták ellenőrizni.

Első dolguk volt, hogy elmentek ahhoz a házhoz, ahol az a bizonyos Zanny néni vigyázott a gyerekre. Csakhogy a lakás, melynek címét Casey-től tudták meg, teljesen üres volt. Kiderült továbbá, hogy március óta a tulajdonostól senki nem bérelte ki, tehát lehetetlenség, hogy Casey rendszeresen odavitte volna a kislányt júniusig bezárólag. Ráadásul a rendőrök megkapták a hely biztonsági kameráinak felvételeit, de egyiken sem látták Casey-t, sem Zenaidát, vagy a kislányt.

A nyomozás következő állomása Casey munkahelye volt, az Universal Stúdió, ahol rendezvényszervezőként dolgozott, s ahol két munkatársának is mesélt a gyereke eltűnéséről. Miután a nyomozók utánanéztek mindennek, kiderült, hogy Casey már két éve nem dolgozik a Universalnál, s a két munkatársról sem hallott senki.

Később megtalálták Zenaida Gonzalezt, de egyáltalán nem az a huszonéves lány volt, akinek Casey leírta. A rendőrök Zenaidában egy latin származású, középkorú nőt ismerhettek meg. Sosem találkozott Casey-vel, nem ismerte a kis Caylee-t, sem a nagyszülőket, vagy bárkit, akit Casey említett.

Casey-t szembesítették hazugságaival, de még mindig tagadta, hogy tudná, hol van Caylee, és mi történt vele. Ám a nyomozókat nemcsak a hazugságok aggasztották. Casey nem tanúsított semmiféle aggódást, semmiféle idegességet, türelmetlenséget, amit általában azok a szülők élnek át, akiknek eltűnik a gyermeke. Kifejezetten közömbösnek látszott, az érdeklődés leghalványabb szikrája nélkül. Mivel a nyomozók egészen biztosak voltak benne, hogy a lány valami nagyon csúnya dolgot tett, letartóztatták. Abban reménykedtek, ez talán megtöri, és bevall mindent, de nem így történt. Casey továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a gyereket a dadusnál hagyta, és a továbbiakat nem tudja.

A nyomozók közben felkeresték Casey barátját, Tony Lazarrót. A fiú két másik társával együtt bérelt egy lakást. Tony 2008 áprilisában ismerkedett meg Casey-vel, akiben a fiúk egy kedves, vidám lányt ismerhettek meg. Kezdetben gyakran felvitte hozzájuk Caylee-t, akiért mindhárman rajongtak, majd egyszer csak nem hozta többé a kislányt. Amikor megkérdezték hol van, Casey vagy azt mondta, hogy a szüleinél, vagy azt, hogy a bébiszitter vigyáz rá. Soha nem említette egyiküknek sem a gyermek eltűnését, s nem látszott rajta, hogy bármi aggasztaná. A kislány eltűnése után ugyanúgy eljárt velük szórakozni, felszabadultan táncolt, nevetgélt, semmi jelét nem adta az anyai aggódásnak. Készíttetett magának egy tetoválást is, „Bella Vita” felirattal.

Pár nappal később újabb telefonhívás futott be a rendőrőrsre Cindy Anthonytól. Azért hívta őket, mert megtalálta a lánya kocsiját, s állítása szerint áradt belőle a „hullaszag”. A rendőrség azonnal kiszállt. Mindannyian érezhették, hogy az asszony nem túlzott, az autót valóban körüllengte a semmivel össze nem téveszthető bűz. Megtalálták a kocsiban Caylee kedvenc babáját. A hullakereső kutya a csomagtartó mellett jelzett. A csomagtartó ugyan üres volt, de egyértelműen látszott, hogy korábban feküdt ott egy apró test. A helyszínelők mintát vettek a kárpitból, és az ott talált emberi hajszálakból.

Eközben kutatást folytattak Anthonyék otthonának közelében. Meg akarták találni a kislányt vagy a maradványait. A keresést rendőrkutyák is segítették, de semmit nem találtak még hetek után sem. Aztán 2008. december 11-ének reggelén egy Roy Kronk nevű férfi megállt az Anthonyék házához közeli erdőnél, hogy könnyítsen magán. Ahogyan a fák közé lépett, észrevett a földön valami szokatlant, ami felkeltette az érdeklődését. Faággal óvatosan megpiszkálta, s rémülten látta, hogy az a valami egy kisméretű emberi koponya. Visszasietett a kocsijához, és azonnal hívta a rendőrséget.

A koponya nagyságából, a csontokból nem volt nehéz megállapítani, hogy egy 2-3 éves kisgyermek maradványairól van szó. Nagy területről kellett begyűjteni a csontokat, melyek részben egy fekete nejlonzacskóból kerültek elő (volt ott egy micimackós pléd és egy szennyestartó kosár is), részben szétszóródtak a dögevő állatok révén. A kis testet valaki elrejtette, tehát egyértelmű volt az idegenkezűség. A későbbi vizsgálatok bebizonyították, amitől mindenki félt, a meggyilkolt gyermek: Caylee Anthony.

Az autó csomagtartójából vett minták elemzése is befejeződött. A vizsgálat szerint a kárpiton egyértelműen egy halott kisgyermek feküdt, a haj pedig Caylee-től származott. Egész Amerika feldühödött az érzéketlen, rideg Casey ellen. Miféle anya az ilyen? Akár balesetből, akár szándékosan, de senki nem kételkedett benne, hogy ő ölte meg a kislányt. Döbbenetes, ám ezen bizonyítékok ellenére is, Casey folyamatosan tagadott.

A tárgyalássorozat 2011. május 24-én kezdődött. A média az egekbe fújta az ügyet, a bíróság előtt valóságos tömeghisztéria alakult ki, a legjobb helyekért az emberek összeverekedtek. De egy dologban megegyeztek: „mindenki Casey vérét akarta”. Casey az egyik legjobb nevű védőügyvédet fogadta meg, Juan Baezt, aki mindvégig hangoztatta a lány ártatlanságát.

eak04.jpg

/A nagyszülők: George és Cindy/

A tárgyaláson természetesen a nagyszülők, Cindy és George is részt vettek. Azt az utasítást kapták, hogy ne üljenek fel semmiféle provokációnak, s akármit hallanak, ne mutassanak érzelmeket.

A tárgyalás mindenkiben mély nyomot hagyott. Kiderült Casey egyik barátnője révén, hogy a lány nem akarta megtartani a babát, amikor terhes lett. Úgy vélte, az lesz a legjobb mindenkinek, ha örökbe adja, de Cindy nem engedte, hogy az unokájukat idegenek neveljék fel.

A legnagyobb durranást azonban Baez védőügyvéd jelentette be. Az ő története alapján a kislány nem tűnt el. Valójában 2008. június 16-án szörnyű baleset történt az Anthony házban. Cindy elment dolgozni, csak George és Casey maradtak otthon a gyerekkel. Egyszer csak feltűnt nekik, hogy a kislányt sehol nem látják. A családi medencében találták meg, de addigra már megfulladt. Casey kétségbeesett, s nagyon félt az anyja felelősségre vonásától. Ekkor állítólag George felkapta a gyereket, becsavarta egy szemeteszacskóba, és elrejtette a közeli erdőben, ahogyan elpusztult háziállataikat szokta elásni a kert végében. A hallgatóság megdöbbent. Ez egy teljesen új megközelítése volt az ügynek, s bár nem sok bizonyíték volt Casey ellen, azért akadt, ami nem illett bele a képbe. Itt is felmerül a kérdés bennünk, akár a másik verziónál. A nagymamától való félelem erősebb volt az anyában, mint a tragédia súlya? Ha Casey be is pánikolt, miért cselekedett volna így George? Nem volt semmi értelme a történetnek.

Felmerült a gondolat, mi baja lehet Casey-nek, amiért állandóan hazudik. Ez nem normális. Baez ügyvéd szerint a hazudozásra George szoktatta rá Casey-t, hogy eltusoljanak egy sötét, családi titkot. Baez azt állította, hogy George nyolc éves kora óta molesztálta a saját lányát. George tagadta a vádakat. Előkerültek az apa és lánya közötti beszélgetések felvételei, melyek bensőséges, egészséges kapcsolatról árulkodtak. Egy évek óta zaklatott, bántalmazott lány nem így beszélne az apjával. Kiderült, hogy 2009 januárjában George öngyilkos próbált lenni. Képtelen volt elviselni az unokája halálát, a lánya bebörtönzését, és az egész hercehurcát, ami ezzel együtt járt. Baezék azt akarták bebizonyítani, hogy George bűntudatból akart öngyilkos lenni, de a vád úgy vélte, egyszerűen csak azért, mert kezdett rájönni, hogy unokája haláláért a leánya lehet a felelős.

Az autó kárpitjából vett mintát dr. Arpad Vass vizsgálta meg, akinek kutatási területe volt a bomlás kémiája. Először kérték fel ilyen munkára, és ő készségesen segített. Baez őt is kihallgatta azzal a szöveggel, hogy új kutatási területe még nagyon friss a tudomány berkein belül, és ezért nem lehet hitelesnek venni. Mindezen állításával egy szakember több évtizedes munkáját, kutatását kérdőjelezte meg. Mindezen felül dr. Vass elmondta, a kárpitból kimutatható volt nagy mennyiségű kloroform is, amelyről a vád úgy vélte, a kislány elkábításához használták fel.

Dr. Jan Garavaglia főorvos szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a koponya vizsgálatakor szokatlan jelenségre figyelt fel. A koponya és az állkapocs nem vált el egymástól, ami merőben szokatlan. Észrevették, hogy mindez azért történhetett, mert egy vastag szigetelőszalag rögzítette az állkapcsot a koponyához.

eak02.jpg

/A megtalált szigetelőszalag/

A vád felállította a teóriáját. Úgy vélték, Casey kloroformmal elkábította a kislányt, majd leragasztotta az orrát és a száját szigetelőszalaggal, így maradhatott az állkapocs a helyén a bomlás után. A gyermek nem kapott levegőt, s mivel kábult állapotban volt, megfulladt. Ezek után Casey belecsavarta egy micimackós takaróba, beletette egy füles szennyestartó kosárba, végül szemeteszsákba gyömöszölte, és autója csomagtartójába helyezte. Később kidobta a gyereket az erdő fái közé, majd otthagyta, és élte tovább az életét.

Az elkövetkezendő 31 napban valósággal új életet kezdett. Végigbulizta a hétvégéket. Több fénykép készült azon időről, s a képeken egy boldog, vidám, gondtalan fiatal nőt lehetett látni. Nyoma nem volt rajta bármiféle anyai aggodalomnak vagy gyásznak. Az emberek felháborodtak. Azokban a napokban Casey készíttetett magának egy tetoválást is, „Bella Vita” felirattal, ami olaszul gyönyörű életet jelent. Mindez nagyon megdöbbentő. Melyik édesanya viselkedik így, akinek eltűnt a gyereke? Az egész olyan gondolatot ébreszt az emberben, mintha ünnepelte volna kolonc kislánya alóli felszabadulását.

eak03.jpg

/Casey Anthony/

Baez védőügyvéd szerint a bűzös szagot, ami Casey kocsijából áradt, okozhatta az zsák szemét is, amelyet a nő a csomagtartóba tett. Kétségtelenül az állott szemét is rendkívül büdös lehet, de akkor sem összetéveszthető a hullaszaggal. Aki érezte már mindkettőt, az ezt tudja. Ezen kívül ugyanúgy megmarad a kérdés, miképp kerültek oda Caylee hajszálai? Mert a vizsgálat nemcsak azt mutatta ki, hogy kié volt a haj, hanem azt is, hogy megindult a hozzá tartozó testben a bomlási folyamat. Baez, Roy Kronk vallomásába is belekötött. Mivel a férfi megpiszkálta a koponyát, ezért úgy vélte, a maradvány beszennyeződött. A szigetelőszalag sem volt az ügyvéd számára bizonyíték, mert ha a bőrrel érintkezik, találtak volna rajta DNS-mintákat. Ugyanakkor teljesen elhanyagolta a szexuális vádakat George-dzsal szemben. Többé szóba sem került.

A tárgyalás végéhez értek. Az esküdtek visszavonultak, és több órai megbeszélés után kihirdették az ítéletet. Mindenkit megdöbbentett a döntésük. Casey Anthonyt felmentették a gyilkosság vádja alól. Egyedül a rendőrség megtévesztése miatt kellett bűnhődnie, ami négy év börtönt jelentett. Ebből azonban csak hármat ült le, mert jó magaviselet indokával idő előtt szabadon bocsátották.

Szabad életében azonban nem tudta megtalálni a boldogságot, mert az emberek gyűlölete, kíváncsisága mindenhová elkísérte. Haza nem mehetett a szüleihez, baráti kapcsolatai megszakadtak, bujkáló életmódot kellett folytatnia. Mindennek tetejébe Zenaida Gonzalez beperelte nevének befeketítéséért, s ugyanezt tette az a szervezet is, akik hetekig keresték Caylee holttestét. Továbbá 2016-ban napvilágot látott a védelem magánnyomozójának, Dominic Casey-nek a vallomása, miszerint Baez a markában tartotta Casey Anthonyt, és segítségéért cserébe három orális kielégítést kért a lánytól. A magánnyomozó azt is állította, hogy egyszer, amikor Baezhez igyekezett, a saját szemével látta, amint Casey anyaszült mezítelenül, viháncolva fut ki Baez irodájából. Casey szexuális szolgáltatással fizetett az ügyvédjének, mert pénzben nem tudott. Ezen felül a magánnyomozó elmesélte, Baez tudta, hogy a lány ölte meg a kisgyereket, és utasította, hogy találja meg a gyermek holttestét, lehetőleg előbb, mint mások. Bevallotta azt is, az ő ötlete volt a kitalált sztori, miszerint Caylee a medencébe fúlt. Juan Baez természetesen mindent tagadott.

Cindy Anthony úgy tűnik, felmentő teóriát dolgozott ki lányával kapcsolatban. Úgy véli, Caylee a medencébe fulladt, és saját bevallása szerint újra felvette Casey-vel a kapcsolatot. George Anthony ezzel szemben nem olyan megbocsátó. Ő másképp látja a dolgokat, és teljesen elveti a medencés esetet. Megemlítette, hogy már hónapokkal a gyermek eltűnése előtt észrevette, hogy jóval többet alszik a kelleténél. Szerinte a lánya beadott valami szert a kicsinek, hogy aludjék, s ez válthatta ki a tragédiát. Casey gyakran használt Xanaxot, amit utcai nevén Zannynek hívnak. Minő véletlen! Bármi is történt, George sosem fog megbocsátani a lányának, és nem akarja látni soha többé.

Írta: Csiribusz

Forrás: en.wikipedia.org; ID, 2016.

Képforrás: MyStateline.com; content.time.com; people.com; abcnews.go.com; bigcountryhomepage.com; pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr9016735082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása