A Cheshire-i próféta, avagy egy béreslegény prófiéciái
2016. február 29. írta: Csiribusz

A Cheshire-i próféta, avagy egy béreslegény prófiéciái

cheshire_profeta.jpgA „Cheshire-i próféta” néven ismert Robert Nixon 1485-ben, a bosworth-i csata előestéjén előre „látta” III. Richard király halálát a csatatéren. Állítólag még az angol polgárháborút, de még a saját éhhalálát is megjósolta.

Nixon azonban problematikus személy volt. Ki volt ő tulajdonképpen? És mikor élt valójában? Hiszen még a neve is kétséges – William néven is szerepel. A Nixonnak tulajdonított legkorábbi próféciák egy 17. század végi kéziratban találhatók. Hogyan lehetséges az, hogy a róla szóló történeteke több mint kétszáz évig csak szájról szájra jártak, mielőtt azokat papírra vetették volna.

Egy 18. századi, „Nixon élete” című könyvben az áll, hogy Nixon béresgyerek volt, 1603 és 1625 között élt, I. Jakab király uralkodása idején. Tömzsi termetű, busa fejű gyerek volt, aki összefüggéstelenül beszélt – kivéve, amikor próféciáit mondta el. Amikor látnoki képességei Thomas Cholmondely fülébe jutottak a Vale Royal House-ban, befogadta a fiút. I. Jakab érte küldött, de a prófétának nem akaródzott elmenni; attól félt, hogy majd éhen hal. Amikor végül mégiscsak elment a királyi udvarba, a Hampton Court-i palota konyhájában a szakácsok egy veremben tartották, mert állandóan a húsokat nyaldosta. Mikor azonban a király váratlanul Londonba utazott, megfeledkeztek róla: Nixon ott maradt a veremben és éhen halt, ahogyan megjósolta.

Egy később keletkezett életrajzában az áll, hogy Nixon 1467-ben született – ez esetben csakugyan előre láthatta a bosworth-i csata kimenetelét. Ez az írás azonban kétségesnek látszik, minthogy a Vale Royal House-ról és a Hampton Court palotáról is szó van benne, márpedig akkor még egyik sem létezett.

Egyesek szerint Nixon némelyik jóslata más prófétáktól, így többek között Erceldoune-i Tamástól származik. Más próféciái hamisak, például az 1868-ban felfedezett jövendölés, amely így hangzik: „Míg a Roonken folyón híd nem épül, ellen be nem törhet kintrül.”

Ez állítólag a Mersey folyó felett Runcornnál, Cheshire megyében épült vasúti hidat jósolta meg. Ezt azonban már az esemény után találták ki. Sajnos, az idő multával egyre valószínűtlenebb, hogy a béresgyerek prófétáról valaha is megtudhassuk az igazságot.

Forrás: Reader’s Digest válogatás / Misztikus történetek gyűjteménye – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: magnoliabox.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr887370010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása