A Gormogon Szövetség
2016. február 29. írta: Csiribusz

A Gormogon Szövetség

A Gormogon Szövetségről, a történelem egyik legnagyobb rejtélyéről kevesen hallottak, amíg a Dr. Csont című népszerű tévésorozat el nem elevenítette a titkos társaság emlékét. A filmbeli sztori persze nagyrész kitalált történet, ám az alkotók fantáziája pontosan azért szárnyalhatott szabadon, mert a valósi gormogonokról évszázadokon át senki nem tudott semmit. Azt is csupán sejthetjük, hogy a szövetség paradox módon éppen a titkos társaságok elleni harcot tűzte ki célul. 

gormogon.jpg

A tévésorozat tulajdonképpen két hiteles momentumot tartalmaz. Az egyik egy falikárpit, melynek mintázatán Washington térképének egyes részletei ismerhetőek fel: azok a szabadkőműves épületek, amelyekről már bizonyára mindenki hallott. A másik az az ezüstből készült csontváz, amely az Özvegy fiát jelképezi, márpedig az Özvegy fiának a szabadkőművesek nevezték magukat. (Az Özvegy nem más, mint az egyiptomi Ízisz istennő, maga a Természet, akit a Nap, a férfi elhagy esténként, így minden nap megözvegyül.) A történet szerint tehát, a falikárpit és az ezüstcsontváz készítői a gormogonok, a szabadkőművesek közé tartoznak, illetve közülük váltak ki. A valóságban persze nem az amerikai, hanem az angol szabadkőművesek közül.

Mivel a pápák többször is ártalmasnak ítélték a szabadkőműves mozgalmakat – XIII. Leó például a sátán szövetségének titulálta –, egyes kutatók a gormogonokat igyekeznek a Vatikán titkos társaságának beállítani mondván, hogy a szövetség a jezsuiták legbelsőbb köreiből kiválasztott ügynökökből áll, akiknek feladata a szabadkőművesek elleni küzdelem. Erre azonban semmiféle bizonyíték nincs, főleg mivel a nyomok egyértelműen az angol szabadkőművesekhez vezetnek, akik közt a 18. században súlyos nézeteltérések miatt szakadás következett be. 1717. június 24-én egyesült a négy kisebb társaság egy naggyá, azaz megalakult a Nagypáholy. A korábbi vezetők helyett egyetlen nagymestert választottak, egy Sayer nevű titokzatos arisztokratát, aki új célokat tűzött ki, és eltávolíttatta a társaságból a vele egyet nem értőket. Ahogyan Somogyi István későbbi történész írja: „Jól jegyezzük meg ezt a napot, mert ekkor vetették el a magját annak a világot átfogó titkos szövetségnek, mely azóta láthatatlanul uralkodik országokon és népeken, e napon vetették el a forradalmak csíráit, ásták meg a vérpatakok medrét.”

A változásokkal sokan nem értettek egyet, ám számukra nem maradt más választás, mint elhagyni a szabadkőműves mozgalmat. Egyikük, az akkor még csak húszas éveiben járó Philip Wharton herceg, aki fiatal kora ellenére magas rangot ért el a társaságban, 1723-ban barátai segítségével megpróbálta leváltani Anderson lelkészt és Desaguliers doktort, az akkori vezetőket. A puccs azonban kudarcba fulladt, és a herceg ezután követőivel megalakította a Gormogonok Szövetségét, a szabadkőművesek esküdt ellenségeit tömörítő szervezetet.

Az új társaság 1724. szeptember 3-án lépett a nyilvánosság elé, amikor Daily Post című londoni lapban röviden beszámoltak a céljaikról. A következő hónapokban több hasonló írás jelent meg különböző angol újságokban Wharton herceg és John Dennis költő tollából. Ezekben a Gormogon Szövetséget ősi rendnek nevezték, és szabadkőműves összeesküvéseket tártak fel. A cikkeken kívül azonban nem maradt semmiféle más nyoma a gormogonok tevékenységének, ami azt jelenti, hogy vagy a legteljesebb titokban működtek, vagy azt –, ahogyan néhány ellenségül állítja –, hogy a társaság csupán Wharton képzeletében létezett. Ez utóbbi véleménynek ellent mondanak azok a főleg az 1800-as években megjelent történelmi tanulmányok, melyek szerint a szabadkőművesek ellen hozott korabeli rendelkezések, főként a gormogonok által az európai uralkodók és kormányok számára készített titkos jelentések következményei voltak.

Philip Wharton 1731-ben, mindössze 33 évesen elhunyt, és halálával még inkább megritkultak a gormogonokról szóló hírek. Több szakértő szerint a társaság 1738-ban végleg feloszlott, bár ennek ellentmond, hogy 1757-ben Lancashire Gormogon néven jelentek meg szabadkőműveseket gúnyoló versek Angliában, és hogy a British Museumban a mai napig őriznek egy 1799-ben vert ismeretlen eredetű érmét, melyen szintén szerepel a Gormogon név.

Forrás: Hihetetlen Magazin / 2012. április – lejegyezte: Csiribusz

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr617377008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása