A Hope gyémánt
2016. február 29. írta: Csiribusz

A Hope gyémánt

hope.jpgA Hope gyémánt, vagy gúnynevén „halált hozó gyémánt” egy nagyon híres, még inkább hírhedt drágakő, amely hivatalos nevével – Remény – ellentétben csak szerencsétlenséget hozott birtoklóira. Maga az értékes drágakő, Indiából származik, súlya eredetileg majdnem 112,4 karát volt, mégis a világ legnagyobb és leismertebb ékköve, viselőinek több tragédiát hozott, mint reményt.

A legenda úgy tartja, hogy a gyémántot Rama Sita hindu istenség szobrának a homlokáról vették le. A papot, aki ellopta, halálra kínozták. 1642-ben, egy francia kereskedő, bizonyos Jean Baptiste Tavernier szerezte meg, ő hozta magával Európába, és 1668-ban, XIV. Lajos francia királynak adta el.

Az udvari ékszerész 67 karátosra csiszolta a követ, amelyet utána csak a király viselhetett ünnepi alkalmakkor. Lajos király megtört emberként halt meg, maga mögött egy erősen meggyengült birodalmat hagyott, de utódjai, akik a drágakövet megörökölték, még rosszabbul jártak. Lamballe hercegnőt az utcai csőcselék ölte meg, és holttestével brutálisan elbántak. XVI. Lajos király és neje, Marie Antoinette királyné a guillotine alatt végezték. Tavernier pedig, miután visszatért Indiába, hogy újabb kincseket szerezzen fia adósságainak fedezésére, egy kutyafalka által lett széttépve.

1792 szeptemberében, a francia forradalom zavargásai közepette, a drágakőnek nyoma veszett. A fáma úgy tartja, hogy IV. György angol király birtokába jutott, aki úgy halt meg 1830-ban, hogy hatalmas adósságot hagyott maga után. Ezek egy részét állítólag a gyémánt eladásával fedezték.

Ugyanezekben az években a gyémántot jelenlegi súlyára csiszolták tovább, így lett 45,52 karátos, és egy gazdag londoni bankár, Henry Philip Hope vette meg, akiről aztán a nevét is kapta. A bajt hozó ékszer tőle, unokaöccse unokájához került, Lord Francis Hope-hoz. Ez a szerencsétlen sorsú ember teljesen eladósodott, és csak 1902-ben sikerült túladnia a gyémánton, miután egy balesetben elveszítette egyik lábát.

1912-ben Edward Beale McLean amerikai iparmágnás, állítólag 180ezer dollárért vette meg feleségének az ékkövet, majd ezt követően hamarosan meghalt az édesanyja és két szolgálólányuk. Kilenc éves fiát halálra gázolta egy autó, lánya altató-túladagolás miatt veszítette életét, felesége elvált tőle, ő maga pedig elmegyógyintézetben végezte.

Az elátkozott drágakövet egy amerikai ékszerész, Harry Winston vásárolta meg a McLean-hagyatékból, és 1958-ban a washingtoni Smithsonian Intézetnek adományozta. A drágakövekkel kirakott nyakékbe foglalt dió nagyságú Hope gyémántot, amelynek értéke mintegy 100millió amerikai dollár, egy különleges széfbe zárták – többé feltehetőleg nincs lehetősége rá, hogy szerencsétlenséget hozzon.

Forrás: Reader’s Digest válogatás/Misztikus történetek gyűjteménye – lejegyezte: Csiribusz

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr897377140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása