Egy topmodell rejtélyes halála
2016. március 07. írta: Csiribusz

Egy topmodell rejtélyes halála

pir1.jpgVannak gyilkosságok, melyeknek elkövetőire sohasem derül fény. Ilyen például egy magyar topmodell, Lantos Piroska esete is, akinek rejtélyes gyilkossággal végződött álomkarrierje. Az 1970-es évek egyik legszebb, tragikus sorsú topmodelljéről van szó, aki 1985 szilveszterén hármas gyilkosság áldozata lett New Yorkban.

Lantos Piroska egy katonatiszt lánya volt, ezért a család gyakran költözött. Ennek következtében Piroskának nem nagyon voltak barátai, így a magányos kislány számára igazi vigaszt jelentett, hogy tizennégy éves korában felfedezte a divatszakma, és megtehette első lépéseit a kifutók álomvilágába. Igaz, ekkor még csak a Zalaegerszegi Ruhagyár konfekcióit népszerűsítette. Érettségi után, 18 évesen felköltözött Budapestre, hogy a divatintézetben tanulhasson. Sokat fejlődött, mozgása is elvesztette kamaszos esetlenségét. Tudatosan kezdte használni a szépségét, magasságával meg egyenesen kitűnt a többi lány közül. Igazi barátnőt is sikerült találnia a szintén modell Perényi Fruzsina személyében, ám barátságuk nem tarthatott sokáig, mert Fruzsina egy közlekedési balesetben meghalt.

Piroska alig húsz esztendősen már ünnepelt topmodellé vált. Az Új Tükör című lapban egyenesen Magyar Nemzeti Kincsként emlegették. Persze a nyugat is szemet vetett rá. Piroska fürdött a népszerűségben. Imádták a tervezők, mert alkata révén minden ruha jól állt rajta; imádták a fotósok, mert rendkívül fotogén volt; és imádták a férfiak, akiket úgy bevonzott, akár a mágnes. Később ez lett a veszte.

Korán, húsz évesen férjhez ment egy építészhez, akitől hamarosan el is vált, mert állítólag halálra gyötörte a féltékenységével. Nem sokkal később összeköltözött egy grafikussal, de ennek a kapcsolatnak is vége szakadt.

Vágya, hogy címlapra kerüljön itthon, soha nem teljesült be, még a szakmai magazin, az Ez a divat is mellőzte. Piroska mindenképpen ki akart törni a keleti blokk szűkös lehetőségeiből. Nem csak a féltékeny férjből volt elege, a szegényes magyar divatipar sem elégítette ki vágyait. Rá kellett döbbennie, ha igazi karriert akar építeni, akkor nem maradhat a Vasfüggöny mögött, lépnie kell. Ez ma sem egyszerű, de akkoriban még útlevelet is nehezen kaptak az emberek.

Egyik hódolója – későbbi feltételezett gyilkosa –, az akkor ötvenéves Szente György volt, egy ’56-os disszidens, akit Amerikában George L. Senty néven egykori hírlapfotósként ismertek. Először Pesten találkoztak egy fotózás révén, ahol a férfi szinte azonnal beleszeretett a lányba, de Piroska nem viszonozta az érzelmeit. Szenti álomvilágban élt: sokkal gazdagabbnak mutatta magát, mint amilyen valójában volt, és New Yorkban mindenkinek azt mesélte, hogy Piroska a menyasszonya, miközben a lány akkoriban még grafikus kedvesével élt együtt. Aztán Szente váratlanul olyan lehetőséget ajánlott Piroskának, amely komolyan megkísértette: amennyiben hajlandó lett volna feleségül menni hozzá, útlevéllel távozhatott volna Amerikába. Terveiben a lányt akkor édesapja akadályozta meg.

pir2.jpgElkeseredettségét növelte, hogy új barátnője Gramiss Ágnes, aki az Atomenergia-kutató Bizottságnak dolgozott, Párizsba költözött. Végül Piroskának sikerült elutaznia utána 1981-ben úgy, hogy még szüleitől sem búcsúzott el. Párizsban Sarah de Lantos néven ismerték meg. A Chanel divatháznál is modellkedett, karrierje sínre került, ismét férjhez ment – ezúttal egy franciához –, de ez a házasság is kudarcot vallott és elváltak.

Ezek után Gramiss Ágneshez költözött a férfiakból kiábrándult lány, aki most már három férfi szerelmétől menekülhetett: Szentéétől, aki továbbra is megszállottja volt; a francia férjtől, aki bosszúhadjáratot indított ellene; és volt grafikus kedvesétől, aki követte a divat fővárosába, sőt, állást is kapott egy ottani magyar cégnél. Később utóbbival ismét összejött a lány. A francia ex-férj ekkor bosszúból feljelentette őket kémkedés miatt. A párizsi rendőrség előállította mindkettőjüket, ám bizonyíték hiányában kénytelenek voltak elengedni őket. Ettől függetlenül Piroska nem akart tovább maradni Párizsban, ezért váratlan elhatározásra szánta el magát. Még 1983-ban felhívta Szentét, hogy vigye magával New Yorkba. A férfinek nem kellett kétszer mondani.

Piroska álma tehát teljesülni látszott. Kijutott Amerikába és olyan világcégek, mint – a Carolina Herrera, az Akira, a Guy La Roche, vagy az Ungaro – sztármodellje lett. Címlapokon szerepelt, több mint ötvenezer dollárt keresett nem egészen egy év alatt, míg Budapesten csak pár száz forintot fizettek bemutatónként. Végre szabad volt, úgy élhetett, ahogyan mindig is akart, de volt egy bökkenő: Szente kezdett terhessé válni számára. Folyamatosan őrizte Piroska szoknyáját, nem tágított mellőle még a fotózások, bemutatók alkalmával sem. A nőnek kezdett az idegeire menni ez az egész.

Hamarosan ellátogatott egy hónapra Párizsba, ahol ismét találkozott Ágnessel és a grafikussal. A francia rendőrség ismét bevitte őket kémkedés vádjával, de ugyanúgy jártak, mint korábban, nem találtak semmi bizonyítékot, ezért kénytelenek voltak elengedni őket.

New Yorkba való visszatérésekor már Ágnes is vele tartott, és együtt béreltek ki egy lakást. Szente nem látott a féltékenységtől. Piroskánál betelt a pohár és végleg szakított a férfivel, aki innentől kezdve mindenkinek elmondta, hogy öngyilkosságra készül, a karácsonyi üdvözlőlapokra pedig búcsúüzeneteket írt. Mindennek ellenére Piroska még teljesítette utolsó kívánságát: együtt szilvesztereztek hármasban – Ágnessel. Utána felmentek Szente lakására, ahol másnap a rendőrök holtan találták őket. Egy különös párbeszéd magnófelvételét is rekonstruálták, amelyre 1985. január 3-án bukkantak a New York-i Tudor City Plaza egyik apartmanjában:

Férfi: - Halló, halló, itt a Rádió Budapest! George L. Sentyt hallják, akit korábban Szente György néven ismertek. Lantos Piroska nevében beszélek... Meddig bírja még ezt a nyomorúságot, ezt a tyúkszaros életet velem? Talán még tíz napig?... (sír)

Nő: - Hozzám ne érj!

Minden jel arra mutatott, hogy a féltékeny férfi megölte szívszerelmét, annak barátnőjét, majd öngyilkosságot követett el. Csakhogy a teóriában nem stimmelt valami. A rendőrök például nem értették, hogyan tudja valaki háromszor egymás után szíven lőni saját magát. (Más források azt mondják, a három golyó nem a szívén találta el, és saját vérében fulladt meg.) Kikérdezték a francia ex-férjet és a grafikus szeretőt is, akik kölcsönösen egymásra mutogattak. Érdekes, hogy a nyomozást egy kint élő sztárdetektív vezette: Augustine Papay Jr., alias Pápay Gusztáv, aki rövidre zárta a bűnügyet: Szente követte el a gyilkosságokat, végül magával is végzett.

Az akkori hazai sajtó agyonhallgatta az esetet, még egy kishír sem jelent meg a lapokban. Miközben több külföldi újság, egyebek között a New York Magazin címlaptörténete, furcsa részletekre hívta fel a figyelmet. Utalt a szépséges topmodell több országban hátrahagyott férjeire, szeretőire, mindenütt felbukkanó magyarokra, a francia rendőrség kémkedéses vádjaira, a genfi széfben letétbe helyezett családi ékszerek megszerzésén fáradozó mániákus udvarlóra (Szentére), az Atomenergiai Kutató Bizottságban dolgozó barátnőre.

Maga a hármas gyilkosság felvet néhány kérdést. Ha már Szente elhatározta magát az öngyilkosságra – és ezt terjesztette is széltében-hosszában –, a barátnőt miért tette el láb alól? Miért lett volna olyan fontos egy öngyilkosnak, hogy ne maradjon szemtanú? Miért nem védekeztek a lányok? Ugyanis dulakodásnak nem találták nyomát. A két nő a dohányzóasztalra borult, Szente elterült a földön. Egyáltalán miért mentek fel vacsora után a férfi lakására, ha már a vacsora elfogyasztása is – szemtanúk szerint – fagyos hangulatban történt? A rendőrökben felmerült a gyanú, hogy talán lehetett egy negyedik ember a lakásban, és ő az igazi gyilkos. Bizonyítékot azonban nem találtak. Eltüntették volna? Ki vagy kik?

Sok a homály és a kibogozatlan szál ebben az ügyben csakúgy, mint Marilyn Monroe hasonló esetében, amely a mai napig megfejtetlen maradt. Két varázslatosan szép nő, egyik világsztár, másik híres topmodell. Mindegyik zűrös férfiügyekbe keveredett, mindegyik szabadulni akart valamitől…

A szentesi születésű Lantos Piroska 29 éves volt. Székesfehérváron temették el, szülei mellett nyugszik… most már békében.

Forrás: rtlklub.hu; Nők Lapja/2011/35. szám – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: pumpkin-paradise.com; blikk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr538451084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása