A kislány múmiája
2016. május 09. írta: Csiribusz

A kislány múmiája

A szicíliai Palermóban, egy kapucinus kolostor katakombáiban több mint ezer meglepően jó állapotban megőrződött emberi maradvány alussza örök álmát. Ez a világ egyik legnagyobb múmiagyűjteménye. A testek egy része kőfülkékben pihen, mások nyitott vagy zárt koporsókban várják az idő múlását, megint mások pedig egyszerűen a falon lógnak. Az egyik legépebben fennmaradt test egy kétéves kislányé, Rosalia Lombardóé, aki közel száz éve úgy hever koporsójában, mintha csak egy órája feküdt volna le aludni. Azt viszont, hogy meddig tart a békés szendergés, mindazonáltal nem tudni, mert Rosalia és társai az utóbbi időben bomlani kezdtek, s a tudósoknak csak akkor van esélyük megállítani a folyamatot, ha sikerül megfejteniük az egykori balzsamozó-mesterek titkát.

rl.png

Amikor a kapucinus szerzetesek évszázadokkal ezelőtt építési telket kértek Palermo vezetőitől kolostoruk számára, látszólag a legrosszabb földdarabot kapták a szűkmarkú városatyáktól. Utóbb azonban kiderült, hogy aranybányára építkeztek, hisz a kolostor alatt húzódó pincerendszerben eltemetett első barát teste, hosszú évek múltán se akart elbomlani. A különös esetet isteni jelként értékelték a szicíliaiak, akik ettől kezdve – legalábbis azon nemesek és gazdagok, akik megtehették – minden követ megmozgattak, hogy itt temetkezhessenek el.

Az idők során egyre szervezettebbé vált a föld alatti temető működése: hamar kialakult a halottak kategorizálásának szokása, így ma külön folyosója van a férfiaknak, a nőknek, a gyerekeknek, a szüzeknek, a papoknak, valamint a különböző foglalkozások képviselőinek – orvosoknak, politikusoknak, festőknek.

cp.jpg

Az egyik legépebben fennmaradt test egy kislányé, Rosalia Lombardóé, aki az első világháború végén született, és szülei egyetlen öröme volt. 1920-ban azonban tüdőgyulladást kapott, s antibiotikumok hiányában meghalt. (Érdekességképpen említendő, hogy éppen december 6-án, azaz Szent Miklós napján halt meg, aki köztudottan a gyermekek védőszentje is. – megj.: Csiribusz) Mivel Szicíliában a halottakra afféle „kicsi szentekként”, a család túlvilági védelmezőjeként tekintenek, apja, Mario Lombardo elhatározta, hogy az élettelen testet bebalzsamoztatja, s ezáltal halhatatlanná teszi. A műveletet Alfredo Salafiára, a kor egyik híres gyógyszerészére és balzsamozó-mesterére bízta, aki a jelek szerint kitűnő munkát végzett.

Albert Zink, a világ egyik legelismertebb múmiakutatója a filmben így nyilatkozik Rosalia földi maradványairól: „Már számtalan múmiát láttam életemben, de ez egészen különleges, mert az arc sértetlenül megmaradt; tökéletesen élő, olyan, mintha Rosalia csak aludna.”

alfredo_salafia.jpgMindezzel együtt a kislánytest állapota az utóbbi időben aggasztó mértékben romlani kezdett – olyannyira, hogy a szakértők szerint sürgős beavatkozásra van szükség a megmentéséhez. A dologgal csupán egyetlen probléma van: annak idején Alfredo Salafia egy titkos, senkivel meg nem osztott recept szerint dolgozott, melynek ismerete nélkül lehetetlen elvégezni a létfontosságú műveletet. A kutatók azonban megpróbálták megfejteni a titkot, hogy megmenthessék a gyermek csodálatosan fennmaradt maradványait.

Tehát a tökéletes mumifikálás titka már-már elveszni látszott, hiszen az eljárást végző orvos a beavatkozás után alig két nappal meghalt. Egy olasz antropológus, a Bolzanói Múmiamúzeum igazgatója, Dario Piombino-Mascali most sikerrel fejtette meg a titkot, amelynek segítségével konzerválták a testet. A szakember ugyanis megtalálta Salafia rokonait, akik még mindig őrizték híres felmenőjük hagyatékát. Salafia papírjainak átkutatása során egy kézírásos feljegyzés is előkerült, amelyben a férfi az általa használt balzsamozó anyagokat jegyezte le: eszerint formalint, cinksókat, alkoholt, szalicilsavat és glicerint fecskendezett a kislány testébe.

A hatásos baktériumölőnek számító, formaldehid és a víz keverékéből születő formalin, mára széles körben elterjedt a balzsamozást végzők között, és azt Salafia szinte elsőként használta ilyen célokra. Az alkohol a katakombában lévő környezeti körülményekkel együtt hatásosan szárította ki Rosalia testét, a glicerin megakadályozta a túlzott kiszáradását, a szalicilsav pedig a gombák ellen védett.

"Igazán élethűvé és ellenállóvá a cink tette Rosalia testét." – szögezte le Melissa Johnson Willams, az Amerika Balzsamozók Szövetségének vezetője: "A cinket Amerikában már nem használják mumifikáláshoz. A cink szinte kővé dermesztette, ha múmiáját kiemelnénk a koporsóból, és talpra állítanánk, gond nélkül megállna a saját lábán". Piombino-Mascali szerint Salafia művész volt, aki "a mumifikálást a legmagasabb szinten végezte."

Forrás: natgeotv.com; vasarnap.ujszo.com; mult-kor.hu

Képforrás: papilot.pl; modernnotion.com; hotelalessandrapalermo.it 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr858699956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása