Ártatlanul vádolva
2016. május 17. írta: Csiribusz

Ártatlanul vádolva

Lindsay Keenan húszéves volt 2007-ben, amikor egy átbulizott este után hazafelé autózott New York-i otthonába. Útközben azonban meg kellett állnia, mert baleset miatt lezárták az utat, amerre haladt. Ahogyan megállt, az egyik rendőr odalépett hozzá. Utasította Lindsay-t, hogy tekerje le az ablakot. A lány akkoriban egy rozoga autóval járt, amelynek nem működött az ablaka. Ezt jelezte is a rendőrnek, majd kinyitotta az ajtót, mire a rendőr elkérte a lány jogosítványát. Amikor Lindsay hátrafordult az okmányokért, a rendőr durván megragadta és erővel kirántotta a kocsiból, majd megbilincselve bevitte az őrsre és a kihallgató szobába vezette.

artatlan2.jpg

A rémült lány nem értette az egészet, hiszen nem követett el semmit. Kérdésére a rendőr azt válaszolta, hogy ittas vezetésért tartóztatta le, ami meghökkentette Lindsay-t, ugyanis egyáltalán nem ivott. A legmegdöbbentőbb azonban az volt, amikor arra akarta rávenni a lányt, hogy írjon alá egy papírt, miszerint nem hajlandó alkoholvizsgálatnak alávetni magát. Lindsay ezt megtagadta, mire a rendőr utasította, hogy vegye le a pulóverét és a nadrágja övét. Ezek után bevezettek a szobába öt megbilincselt bűnözőt, akik röhögve bámulták a levetkőztetett, megalázott lányt. Lindsay hiába könyörgött a rendőrnek, hadd öltözhessen vissza, az nem engedte. Az egész éjszakát az őrsön töltötte megbilincselve, miközben kérésére nem hívtak ügyvédet számára, de még azt sem engedték, hogy családját felhívhassa.

Másnap reggel aztán egy másik rendőr végre hajlandó volt levenni róla a bilincset és azt is megengedte, hogy telefonáljon. Remegve, sírva hívta fel az édesapját, Jerryt, akinek mindent elmondott. Ő jött érte, és kivitte a lányát. Tíz nappal később volt Lindsay tárgyalása, ahol felmentették. A rendőr, aki letartóztatta, részt vett a tárgyaláson és gúnyos megjegyzéseket tett a lányra.

Ezzel azonban nem ért véget a Keenan család tortúrája. A tárgyalást követően Lindsay-t mindenhova követték a rendőrök, nemcsak az, aki letartóztatta, hanem még két másik rendőr is, és ezzel pokollá tették a nő életét, de a családjáét is. Senkitől nem remélhettek igazságtételt vagy biztonságot. Egész nap követték és figyelték, még az otthona előtt is. Egy nap a család arra lett figyelmes, hogy fiatal fiúk kotornak a szemeteskukájuknál és a kidobott papírokat nézegetik. Ám hiába erőlködött a három rendőr, nem talált fogást a lányon, így valószínűleg úgy döntöttek, sebezhetőbb célpontot keresnek helyette. Így szálltak rá Lindsay öccsére, Johnra. A fiú kamaszkora legvadabb időszakát élte és sokat bandázott, de egyébként ártalmatlan volt. Egy nap észrevette, hogy nővére helyett most már őt figyelik és követik.

A család molesztálása évekig tartott. Aztán 2013-ban olyan dolog történt, amire senki nem számított. John és barátai a házuk előtt szereltek egy kismotort, amikor a rendőrök megjelentek a szokásos mustrájukra. Nem történt egészen addig semmi, míg John ki nem hajtott az útra a megjavított járgánnyal. Ekkor szándékosan nekimentek a fiúnak és fellökték a kocsijukkal. Utána megragadták, a rendőrautóba tuszkolták és bevitték az őrsre azzal, hogy nem volt engedélye kismotorra, pedig ilyen kicsi robogóhoz nem is kellett jogosítvány. Aztán elindultak, de előtte megkérték a fiú barátait, hogy ne beszéljenek senkinek arról, amit láttak és hallottak.

artatlan1.jpg

Hosszas vallatás után egy nyomozó is megjelent a kihallgatás során, és most már azzal is vádolták, hogy késsel támadt egy taxisofőrre. Ebből természetesen semmi sem volt igaz, John még csak nem is látta soha azt az embert, de nem tudta igazolni az ártatlanságát. Ugyanúgy viselkedtek vele, mint pár évvel korábban a nővérével. Órákon keresztül vallatták anélkül, hogy ügyvédet hívtak volna számára, vagy engedték volna telefonálni. Végül annyira megtörték és megijesztették, hogy sikerült vele aláíratniuk egy általuk megfogalmazott vallomást azzal, hogy megígérték, utána hazamehet. De nem így történt. Azonnal letartóztatták. Apja és nővére felháborodva vette tudomásul az eljárást.

A rendőrök pechjére azonban Jerrynek volt egy nagyon jó magánnyomozó ismerőse, Steve Rambam, aki minél jobban beleásta magát az ügybe, annál furcsább ellentmondásokba ütközött. Először is felkereste az állítólagos áldozatot. A taxisofőr elmesélte neki mi történt pontosan, de az általa adott személyleírás nem illett Johnra. Az elkövetőt középtermetű, barna bőrű, latin-amerikai fiúnak írta le. Ezzel szemben John kifejezetten magas volt, fehér bőrű, ír származású.

Mindezek után Steve Rambam elment abba az utcába, amelyről azt állították, hogy ott történt a taxisofőr elleni támadás. Végigkérdezte az ott élőket, de senki nem hallott efféle támadásról, és senkit nem kérdezett ki a rendőrség. Ez nagyon furcsa volt Steve számára. Próbálta megkeresni az utcában azt a házat is, amely előtt az állítólagos késelés történt, de kiderült, hogy olyan házszám nincs is abban az utcában.

Miután a fiúval beszélt, megtudta, hogy azon a bizonyos napon nem is tartózkodott a közelben, mert buliban volt a barátaival huszonöt kilométerrel odébb és ezt többen is tudták igazolni. Steve megkérdezte, beszélt-e erről az ügyésszel. Kiderült, hogy igen, de az ügyész mindezt figyelmen kívül hagyta. Ez súlyos mulasztás volt az ügyész részéről. Steve vette a fáradságot, felkereste a buli résztvevőit és mindegyiktől aláírt tanúvallomást hozott, melyben igazolták, hogy a fiú velük volt az ominózus időpontban.

A tárgyaláson Steve előtárta a bizonyítékokat, melyek John ártatlanságát bizonyították. Az ügyész látva, hogy vesztett, ajánlatot nyújtott be: ha a fiú aláírja, hogy ő késelte meg a férfit, büntetlenül távozhat, és még próbaidőt sem kell letöltenie. Az apa ezt nem fogadta el. Nemcsak azért, mert ártatlan volt a gyermeke, hanem mert mindez azt sugallta, hogy az ügyész nem áll már a helyzet magaslatán és nagyon jól tudja, ha folytatják, csúnya dolgok fognak kiderülni a rovásukra. Egy órával később az ügyész bejelentette, hogy ejtik a vádat a fiú ellen.

John tehát meghurcoltatások árán, de végül igazságot nyert. Az ügy azonban nem ért itt véget. Beperelték a három rendőrt és a nyomozás ma is folytatódik...

Forrás: IDXtra dok.filmje alapján írta: Csiribusz

Képforrás: pelicanpostonline.com; huffingtonpost.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr468725076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása