Szépségápolás az ókorban
2016. augusztus 07. írta: Csiribusz

Szépségápolás az ókorban

Gondolom, nem mondok újat, amikor arról beszélek, hogy a sminkelés és a különböző kozmetikumok használata nem a 20-21. század találmánya. Az arcfestés gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Már az egyiptomiak is szerették az illatosított krémeket, parfümöket, amelyek hétköznapjaik kedvelt termékei voltak.

eg1.jpg

Eleinte kizárólag vallási szertartásokhoz, balzsamozáshoz használták a krémeket, majd illatuk, jótékony hatásuk miatt a mindennapi élet kellékei lettek. Kezdetben a papok szigorúan őrizték kencéik receptjeit, csak a halottak szépítésére készítették el. Miután azonban Egyiptom komolyabban a fejlődés útjára lépett és az emberek igényesebbek lettek, fürdőiket szívesen illatosították, s a papok ajándék ellenében bőkezűen osztogatták készítményeiket a jómódúak körében. Hamarosan a parfümök is tért nyertek az otthonokban, hálószobákban és elsősorban a hölgyek körében.

eg2.jpg

Fürdővizeiket szerették rózsa- és jázminillattal behinteni, testüket különböző növényi olajokból készült krémekkel kényeztették. A liliommal és terebintgyantával illatosított olajok selymessé, kellemes illatúvá tették a bőrt. Szemükre különböző színű szemfestékeket használtak, amelyek nemcsak a szem szépségét voltak hivatottak kiemelni, hanem védték a homokszemek és a legyek okozta szemfertőzésektől is. Arcbőrük alapozására és a hibák elkendőzésére fehér ólomfestéket használtak, majd vörös festéket vittek fel az arc pirosításához. Ajkaikat kárminnal hangsúlyozták. A gazdagabbak még hennával is mintázták kezüket és lábukat.

A festék a Vörös-tenger melletti hegyekből hozott ásványi galenit őrlésével készült. Az illatanyagok java keletről származott és nagyon drága volt, csak kevesen engedhették meg maguknak. A gumi Arábiából, a cédruskivonat Libanonból származott. Egyiptomban csak Kleopátra uralkodása alatt létesültek az első balzsamfa- és tömjénültetvények. Mivel az egyiptomi társadalom többsége kizárólag borsos áron juthatott hozzá a termékekhez, ezért inkább az olcsóbb mentalevéllel és a ricinusolajban morzsolt oregánóval illatosították magukat.

Írta: Csiribusz

Forrás: Atlasz Kiadó Egyiptom gyűjteménye

Képforrás: hubpages.com; shauntmax30.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr359421120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása