Létezett-e Robin Hood?
2016. november 12. írta: Csiribusz

Létezett-e Robin Hood?

Tömérdek filmet, balladát, regényt, mesejátékot, verset, tévéfilmsorozatot készítettek a legendás hősről, akit az egész világon Robin Hood néven ismernek, s aki az angolszász mondavilág egyik legnépszerűbb alakja. De ki ez a Robin Hood? Valóban létezett? Történetiségéről évszázadok óta viták zajlanak. Sokan megkérdőjelezik valódiságát mondván, nincsen rá semmiféle konkrét bizonyíték. Vannak azonban, akik úgy gondolják, hanem is Robin Hood néven, de maga a hős alakja egy valóban létezett személyen alapul.

rh1.jpg

Legelőször a középkori angol balladák említették Robin Hood nevét. Az utána való kutatást nagyon megnehezíti, hogy a középkori Angliában rendkívül népszerű név volt a 'Robert', illetve annak rövidített változata, a 'Robin'. A 'Hood' (csuklya/csuklyás) vezetéknév pedig – akkori változatában 'Hode' – szintén gyakran fordult elő.

1632-ben Martin Parker balladaíró egy Robin Hoodról szóló balladát publikált, Robin Hood igaz története címmel. Szerinte a hős eredeti neve Robin Earle Huntington volt, aki 1198-ban hunyt el, s még egy állítólag igazi sírfelirat szövegét is megörökítette.

rh2.jpg

Roger Dodsworth régiségkereskedő Robin Hoodot a Hallamshire-i születésű Robert Loxley-val azonosította. Úgy gondolta, azért vált Robin törvényen kívülivé, mert szántás közben meggyilkolta a mostohaapját. Az erdőben bujkált, ahol anyja támogatásával élt tovább. Nem lehet tudni, hogy Dodsworth honnan merítette a forrást, így az is megeshet, hogy maga találta ki. Az azonban bizonyosságot nyert, hogy valóban élt egy Robert de Lockesly nevű személy 1245-ben az adott környéken, de mivel neve meglehetősen gyakori volt, nem igazán lehet beazonosítani a személyét.

Joseph Hunter régiségkereskedő egy olyan teóriát vázolt fel, mely szerint Robin Hood az 1320-as években II. Edward alattvalójaként élt. Úgy vélte, Robin Hood a lázadó Lancaster gróf híve volt, akit a király 1322-ben legyőzött a boroughbridge-i csatában. Robin Hood ezek után kegyelmet kapott, sőt a király testőrei közé állhatott. Joseph Hunter teóriájával azonban az a gond, hogy a kutatások alapján Robin Hood már a királyi testőrség tagja lehetett korábban is, ami lehetetlen lenne, ha törvény kívüliként élt volna.

A 19. század legnépszerűbb elbeszélése szerint Robin Hood egy angolszász szabadságharcos volt, aki az elnyomó normann nemesek ellen fordult. A népi kultúrában, a 12. században élő Oroszlánszívű Richárd kortársa volt, ahol nemesi származásúként beszélnek róla.

rh4.jpg

A Robin Hoodról szóló történetek gyakran említik cimboráit: Little Johnt, és a kövér Tuck barátot; valamint a sherwoodi erdőt, mely menedékül szolgált nekik, vagy a Nottingham-i bírót, aki üldözte őket. Az egyik elbeszélés szerint Robin Hood egy alkalommal a St. Mary templomban imádkozott, amikor felismerte egy szerzetes, akit megtámadott az erdőben. A bíró emberei elfogták és tömlöcbe vetették, de Little Johnnak sikerült kiszabadítania. A St. Mary templomot ma épületek sokasága veszi körül, de a középkorban a sherwoodi erdő egészen a belvárosig nyúlt. Akkoriban veszélyes hely volt. Négyszáz négyzetkilométeres területén útonállók, tolvajok és orrvadászok portyáztak. A középkori banditák számára tökéletes búvóhely volt. Állítólag Robin Hood és emberei itt csaptak össze a Nottingham-i bíró katonáival.

rh3.jpg

Egyes források szerint Robin Hood Nottinghambe született, míg mások Yorkshire megyét nevezik meg születési helyének. A fáma úgy tartja, a Kirklees Zárdában lehelte ki lelkét egy súlyos sebesülés során. Ennek az épületnek ablakán lőtte ki utolsó nyílvesszőjét és állítólag azt kérte Little Johntól, hogy ahol földet ér a nyílvessző, ott temessék el. És a zárda területén valóban áll egy rejtélyes sír, s ha megnézzük közelebbről, óangol szöveggel az áll rajta: 'itt nyugszik Robin Heud'. Csakhogy az itt a probléma, hogy egyértelműen stílusutánzattal van dolgunk. A 19. században a romantikusok próbálták így imitálni az óangolt. A sírkövön tehát nagy valószínűséggel hamis felirat látható. Ráadásul a sír több, mint hatszáz méterre van az épülettől, márpedig egyetlen nyílvessző sem repül idáig. Bár az is igaz, hogy mielőtt a hamis feliratú sírt elkészítették a 19. században, a feljegyzések szerint állt ott egy korábbi sír, melyről az 1600-as években is megemlékeznek és erre valóban az volt írva: 'Itt nyugszik Robin Hode'.

rh5.jpg

rh6.jpg

Ike Loades fegyverszakértő szerint a Robin legenda számkivetettségről szóló része nem az 1300-as évekből, hanem korábbról, az 1200-as évekből ered. Az 1200-as években nagy zavargások dúltak Angliában, melyek a Bárók háborúja nevű polgári összetűzésben csúcsosodtak ki. A lázongó íjászokat kiűzték otthonaikból és az erdőbe kényszerítették őket. A király ebben az időben vetett ki súlyosabb adókat a szegényekre, megnyitva ezzel az utat a banditák előtt. A népszerűtlen törvények és a szegénység hatására az emberek hősöket faragtak a szökevényekből. Talán így született Robin Hood legendája is.

Írta: Csiribusz

Felhasznált forrás: noiportal.hu; ng.hu

Képforrás: aelarsen.wordpress.com; ancient-origins.net; free-city-guides.com; thousandwonders.net

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3411956413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása