Híres barátságok
2016. november 19. írta: Csiribusz

Híres barátságok

J.R.R. Tolkien & C.S. Lewis

hb1.jpg

Az Oxfordi Egyetem két oktatóját negyven éves barátság fűzte össze, a kisváros The Eagle and the Child nevű kocsmájában rendszeresen megjelentek barátaikkal, akikkel egy irodalmi vitakörbe jártak. A fantasy műfaj két legsikeresebb szerzőjének kapcsolatában kardinális kérdés volt a vallás: Lewis megingott hitét Tolkien erősítette meg, és segített őt visszaterelni az egyházhoz. A feljegyzések szerint egyszerre tudtak finoman rivalizálni, valamint támogatni a másikat, és ez rendkívül gyümölcsöző volt a munkájukra nézve. A rajongók szerint mindketten megörökítették egymást a regényeikben.

Marilyn Monroe & Ella Fitzgerald

hb2.jpg

Marilyn Monroe a fekete énekesnő lemezeit hallgatva próbálta csiszolni énektudását, éppen ezért, amikor meghallotta 1955-ben, hogy a Mocambo klub tulajdonosa a bőrszíne miatt nem engedi, hogy Ella Fitzgerald fellépjen a híres szórakozóhely színpadán, azonnal odatelefonált. Közölte, hogy amennyiben leszerződtetik Ellát, ő minden este az első sorban ülve fogja hallgatni az előadást. Ennél jobb reklámot senki nem akart akkoriban, Ella Fitzgerald egy csapásra híres lett, Marilyn pedig ott ült minden este. A két nő a mind gyakoribb találkozások alkalmával felismerte, milyen sok a közös vonás bennük.

Harper Lee & Truman Capote

hb3.jpg

Amikor a Ne bántsátok a feketerigót! című regény szerzőjét arról kérdezték, kit csodál a legjobban, a hölgy így felelt: „valószínűleg nincs jobb író az országban, mint Truman Capote”. Míg az írónő csendes, visszavonult életet élt, és összesen két regényt írt, az irodalmilag rendkívül termékeny Capote kora egyik legnagyobb vagánya volt, számos függőséggel. Ők ketten ötévesen ismerkedtek meg, egymás szomszédságában laktak Monroeville-ben. Akkoriban Lee volt a határozottabb, és ő védte meg a bátortalan, gyenge Capotet. Iskoláskorukban kezdtek történeteket írni, felolvasni és diktálni egymásnak, barátságuk a férfi haláláig tartott.

Nicola Tesla & Mark Twain

hb4.jpg

A tudós fiatalon sokat betegeskedett, és olyankor szívesen olvasta Twain munkáit, éppen ezért nagyon örült, amikor az 1890-es években New Yorkban bemutatták őket egymásnak. Az író, Tesla kevés közeli barátainak egyike lett, akivel gyakran megosztotta tudományos felismeréseit és az olyan futurista elképzeléseit, mint a megújuló energia alkalmazása, a vezeték nélküli és bolygóközi kommunikáció.

Forrás: Nők lapja / 2016. november / 44.szám – Lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: clickhole.com; divinemarilyn.canalblog.com; nytimes.com; enauka.mk

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr911973230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása