A fehér átok
2017. április 19. írta: Csiribusz

A fehér átok

Kokain, pezsgő és házasságtörés divatja járta a negyvenes évek Kenyájában az Örömvölgynek elkeresztelt gazdag és élvhajhász településen. Ez a hely szolgált helyszínéül annak a szerelmi bűnténynek, melyet egy egész világát összeomlani látó, megcsalt férj követett el.

A kenyai brit kolónia a második világháború alatt élte virágkorát. Míg honfitársaik az anyaországban nélkülözésben, szenvedésben éltek, addig az Örömvölgy fényűző környezetében lázasan habzsolták a gyönyört. Alkoholtól mámoros, szexuálisan kicsapongó, kokaint szippantó lakói nem nagyon bánták a világ baját, amíg Hitler vagy az adóhivatal nem fenyegette léha életvitelüket.

fa4.jpg

Kenya első fehér telepesei nem messze a fővárostól, Nairobitól, a Wanjohi folyó mellett állapodtak meg, mert vonzotta őket a Fehér felföldnek nevezett vidék szépsége, termékeny földje, melyen kiváló minőségű kávé és dohány termett. Ám a viktoriánus kor pionír szellemének már nyoma sem volt azokban a kitelepülőkben, akik a második világháború alatt érkeztek e gyönyörű hegyek közé. Az itteni „kis Anglia” a henyélők és lótuszevők társadalmává lett, kiknek az jelentette a legfőbb tragédiát, ha kevés jeget kaptak az italukba.

fa1.jpgEzt a léha életet épp Josslyn Haynek találták ki, aki nagy gazember és még nagyobb széptevő volt. Hay, Erroll grófja és Skócia címzetes kormányzója a skót felföldek ridegségét cserélte fel Kenya örömeivel. Kicsapták Etonból, beidézték az angol válóperes bíróság elé, ahol a bíró „sötét gonosztevőnek” nevezte, s ezek után érkezett meg a háborús időkben igencsak kényelmes állomáshelynek számító Nairobiba, mint angol katonai attasé. Ha nincs egy bizonyos találkozás az életében, kétség kívül a háború végéig Kenyában henyél, így viszont örökös csábítgatásai miatt meggyilkolták.

Sir Henry Delves Broughton, akit barátai csak Jocknak szólítottak, bár maga is arisztokrata születésű, teljesen ellentéte volt a fiatalembernek és az alkohol rabjává vált. Két olyan tulajdonsága is volt ezzel szemben, melynek Hay közel sem volt a birtokában: a felesége és a becsülete. Lady Diana Delves Broughton híres helyi szépségnek számított, és a maga huszonhat évével harminc esztendővel volt fiatalabb a férjénél.

Sir Henry, rossz üzleti döntései és még rosszabb lóversenytippjei miatt nehéz anyagi helyzetbe került Angliában. Ősi birtokait jelzáloggal terhelték meg, és Kenya jelentette számára az utolsó nagy lehetőséget, hogy szarvasmarha-tenyésztéssel visszaszerezze elvesztett vagyonát. Ám ahhoz még elegendő pénz állt rendelkezésére, hogy az örömvölgyben fényűző házat vegyen, és ifjú feleségének megadja a gondtalan társadalmi életet.

fa2.jpg

Josslyn Hay mindössze pár hete tartózkodott Afrikában, amikor 1940. november 30-án először találkozott Dianával. Később a férfi így vallott erről barátainak: „Nem emlékszem rá, hogy egy nő valaha is ilyen villámcsapásszerűen hatott volna rám. Összekapcsolódott a tekintetünk, és én rögtön tudtam, hogy akarom ezt a nőt. Odamentem hozzá – Jock a bárpultnál állt –, és azt mondtam: >Nos, ki mondja meg Jocknak, maga vagy én?<” Dianát lázba hozta a férfi veszélyes érzéki kisugárzása. Mindketten szenvedélyesen vetették magukat a kapcsolatba.

Az a hír járta Hayről, nem elégszik meg csábításaival, a szenvedő férjek kínlódásában is örömét leli, s ez alól nem volt kivétel Diana esete sem. Gátlástalanul udvarolt a nőnek a férje orra előtt, még arra sem volt tekintettel, hogy diszkrétebben közelítsen az asszonyhoz. Nem egyszer kivezette a táncparkettre, ahol túl hosszú ideig ölelkeztek, túl szorosan simultak egymáshoz, így mindenki számára egyértelmű volt, mi van kettejük között. Jockot nagyon sajnálták a jobb érzésű barátaik, de benne volt annyi méltóság, hogy rezzenéstelen arccal tűrte a megaláztatásokat.

fa3.jpg

1941 januárjában egy levelet kézbesítettek számára a klubban, melyben ez állt: „Úgy tűnt, mintha tűkön ült volna tegnap este. Mi a helyzet az örökös háromszöggel? Mit akar tenni ellene?” Egy nap, amikor Diana strandolni ment a barátnőivel, újabb levél érkezett a felszarvazott férjhez, melyben közölték vele, még véletlenül sem női társasággal ment a felesége fürödni, hanem Josslyn Hayjel. Órákkal később, amikor Diana hazaérkezett, közölte a férjével, hogy el fogja hagyni őt. Sir Henry erre azt válaszolta, hajlandó elfelejteni mindent és szemet huny Diana félrelépése felett, ha az asszony vele marad, és még Ceylonra is elviszi három hónapra.

Dianát nem érdekelte az ajánlat és két nappal később faképnél hagyta Jockot. Csupán egy ötezer font értékű gyöngysort vitt magával, amit annak idején azért kapott ajándékba, mert hűséges feleség. Sokáig találgatták, vajon hogyan viselte lelkileg Sir Henry a csalódást. Aznap a vacsoránál egyértelműen zaklatott volt, de úgy tűnt, jól vette az akadályt.

1941. január 21-én felhívta a rendőrséget és bejelentette, hogy irodájába betörtek és elvittek két revolvert. Ezek után felkeresett egy ügyvédet, hogy bejelentse válási szándékát, majd elkeseredett levelet írt egy angliai barátjának: „Reménytelen egy helyzet… azt hiszem, Ceylonba megyek. Nincs többé miért Kenyában maradnom.” Az elkeseredés jogos volt. Nem elég, hogy felesége elhagyta, kiderült, hogy szarvasmarha-tenyésztési kísérlete is kudarcba fulladt, ugyanis tízezer font veszteséggel zárta az első hónapokat.

Néhány hű barát nem hagyta magára Jockot a nehéz időszakban. Miután Diana Hayhez költözött, Mrs. June Carberry ötórai teára hívta meg a férfit, hátha sikerül egy kicsit felvidítani. Sajnos azonban váratlanul befutott Diana és Hay is. Sir Henry hihetetlen önuralommal viseltetett egész idő alatt, még ahhoz is volt ereje, hogy fesztelenül beszélgessen Hayjel.

Később a klubban Jock sokat ivott, de poharát emelte Dianára és Hayre: „Kívánom nekik, hogy legyenek boldogok. Hogy kapcsolatukból gyermek szülessék. Dianára és Jossra!” Nem telt bele három óra és Hay holtan feküdt az autójában, amely felborult a Nairobi-Ngong országút mentén. A fiatalembernek három csinos, golyó ütötte lyuk éktelenkedett a fején.

Amikor a rendőrség elkezdett nyomozni, kiderült, hogy Jock kicsikart egy ígéretet Hayből, miszerint felesége még egy éjjelt hadd töltsön a férje házában. Kiderült, hogy Jock hajnali kettőkor részegen jött haza és félájultan hanyatlott az ágyába. Diana pedig Hayjel együtt ¼ 3-kor gördült kocsijukon a ház elé. Utána Hay, négy kilométerrel odébb lekanyarodott az útról és belezuhant egy kavicsbányába. Két munkás talált rá hajnali 3-kor. Két órával később a rendőrség ébresztette Jockot, aki tőlük tudta meg mi történt.

Míg felesége aludt, Jock bement a városba azonosítani Hayt, utána pedig összeszedte néhány holmiját, amit elégetett. Csak egy dolgot felejtett ki: egy égett, vérfoltos zoknit, melyből a rendőrség arra következtetett, hogy a megcsalt férj megölte vetélytársát, majd vértől szennyezett ruháit elégette, hogy ne maradjon utána bizonyíték. A rendőrség úgy gondolta, Jock talán nem is volt részeg, csak megjátszotta, s egy alkalmas pillanatban elhagyta a házat. Megleste az út szélén Hayt, majd fegyvert rántott és megölte.

Josslyn Hayt január 25-én temették el, de Jock ellen csak március 10-én emeltek vádat. A legmeglepőbb azonban, hogy Diana Dél-Afrikába repült és felfogadott egy jónevű védőügyvédet férje számára.

1941. július 1-jén szabadon engedték Jockot, mert a ballisztikai vizsgálat kimutatta, hogy a lövedékek nem származhattak a Jocktól ellopott fegyverek egyikéből sem. Ezek után a házaspár Ceylonra indult, de miután a férj útközben kisebb balesetet szenvedett, hazatért Angliába. Diana folytatta útját Ceylonba, ám nem sokkal később visszatért Kenyába. Jock élete tönkrement, úgy érezte nincs tovább, és 1942-ben Liverpoolban öngyilkosságot követett el.

June Carberry volt az egyik mentőtanú a tárgyaláson. Eskü alatt vallotta, hogy ő is Jock házában tartózkodott a gyilkosság éjszakáján, és a férfi valóban nagyon részeg volt ahhoz, bármit tudjon csinálni az alváson kívül.

Ám lánya Juanita, túl a hatvanon megdöbbentő bejelentéssel bolygatta fel a régi esetet. Elmondta, hogy Jock mindent bevallott neki, amikor ő még iskolás lány volt. Az asszony szerint ilyeneket mondott: „>Gyűlölöm az Örömvölgyet és ezeket az embereket is.< S én mélyen megértettem őt. Nem hiszem, hogy elvetemült ember vagy bűnöző lett volna… De tudom, hogy ő tette.” 

Valószínűleg Diana volt egyetlen ember, aki tudhatta, mi történt valójában. Lehetséges volna, hogy megérezte, ő is magára marad majd egy szép napon, ha Hay szeszélye más nő felé fordul? Lehetséges volna, hogy elkerülhesse ezt a szörnyű napot, inkább megölte a férfit? Talán. Diana 1987-ben meghalt és annak az éjszakának titkait mindörökre magával vitte a sírba.

Forrás: Nigel Blundell / Különös, de igaz – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: en.wikipedia.org; thepeerage.com; pinterest.com; nyaralnimegyek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr312436393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása