A középkor legnagyobb botrányai
2017. július 16. írta: Csiribusz

A középkor legnagyobb botrányai

Be kell vallanunk, hogy a mai napig a botrány az igaz szenzáció, hiszen egy percig áradozunk, hogy milyen aranyos az állatkertben most született tigris, de arról napokig beszélünk, hogy Johnny Depp felesége azzal vádolja a színészt, hogy többször megtámadta.

Az, hogy a botrány érdekli az embereket, egyáltalán nem a modern társadalom terméke, ugyanis a középkorban olyan hírek borzolták az őseink idegeit, amelyekre napjainkban csak legyintünk, hiszen akkoriban egy nőnek öltözött férfi, szexmániás pap megbotránkoztatónak számított.

klb1.jpgA király, aki nem tudott férfi lenni: II. Fülöp Ágost 1193-ben vette feleségül Ingeborg dán hercegnőt, ám a francia király másnap meggondolta magát és követelte, tegyék semmisé a házasságot. Ennek okára a mai napig nem kaptunk választ, ám elméletek születtek.

Az egyik szerint II. Fülöp Ágost nem tudta teljesíteni azt az ágyban, amit egy férfinak kell, ezért a felesége elküldte az udvarból. Nem sokkal később a király újra megnősült, és elvette Merániai Ágnes bajor hercegnőt.

A probléma ezzel az volt, hogy 1200-ban III. Ince pápa interdictumot mondott ki egész Franciaországra. Ez azt jelentette, hogy az országban minden egyházi jellegű tevékenység megszűnt, tehát a királynak vissza kellett mennie az első feleségéhez.

klb4.jpgNőnek öltözött férfi prostituált: 1395-ben robbant ki a botrány, amikor letartóztattak egy John Rykener nevű prostituáltat, aki női ruhába öltözve vitte ágyba a férfiakat. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy Rykener hónapok óta ölti magára a női holmikat, hogy nőkkel és férfiakkal háljon.

A prosti sok kliense nevére nem emlékezett, vagy inkább nem akart emlékezni, mert sok elöljáró, nős férfiak, és egyházi személy fordult meg Rykener ágyában, ám így is szép kis botrány robbant ki az ügyből, főleg azért, mert a gyanúsított bevallotta, hogy férfinak öltözve apácákat, férjezett nőket is kielégített.

Héloise-Abélard, egy pap szerelme: A történelem egyik legszebb szerelmi története egyben az egyik legnagyobb botránya. A csodaszép Héloise 1115-ben találkozott a harmincas éveit taposó Pierre Abélard-ral.

klb2.jpg

A híres tudós pap hamar rájött, hogy a hölgy odáig van érte, ezért rávette a nő nagybátyát, hogy hadd költözzön hozzájuk, amiért úgy fizetne, hogy tanítja a lányt. A nagybácsi ráállt a dologra, mi pedig könnyen kitalálhatjuk, hogy pontosan miről szólt a tanítás.

Abélard és Héloise szerelme olyan szenvedélyes szerelem volt, amilyet a filmekben láthatunk, ám kapcsolat napvilágra került, ezért a pár elszakadt egymástól, de titokban leveleztek. Hamarosan a pap megtudta, hogy a lány gyermeket vár. Héloise fiút szült, de a gyerek sorsáról semmit sem tudunk.

A Tour de Nesle-affér: 1314-ben IV. (Szép) Fülöp francia király lánya, aki II. Edvárd angol király felesége volt, elmondta, hogy azt az erszényt, amit egy évvel korábban a sógornőinek adott ajándékba a franciaországi látogatása alkalmából, két lovagnál, Gautier és Philippe d'Aunay-nál látta.

klb3.jpg

A francia király kivizsgáltatta az ügyet, amiről kiderült, hogy a hercegnők a Tour de Nesle-ben csalják a férjüket a lovagokkal. Fülöp annyira dühös lett, hogy megkínoztatta az elfogott lovagokat, akik mindent elmondtak az afférról.

A király ennyivel nem érte be, ugyanis elrendelte, hogy kasztrálják őket, majd az egyik lovagot felnégyelték, a másikat kerékbe történt, végül Gautier és Philippe is kötélen végezte. A három meny sem úszta meg a csalárdságot, hiszen mind bírák elé kerültek, kettőjüket pedig elítélték. A hercegnők fejét leborotválták, majd életfogytiglani börtönbüntetésre kárhoztatták őket.

Az egyikük egy évvel később, rejtélyes körülmények között (egyesek szerint gyilkosság áldozata lett) meghalt. A másik elítélt 8 évvel később szabadult. Ő apácának állt, de az egészségi állapota annyira megromlott, hogy hamarosan csatlakozott a túlvilághoz.

klb5.jpgA pápa és a kurtizánok: Rodrigo Borgia a középkor egyik leghírhedtebb papja volt. 1492-től VI. Sándor néven pápa lett, egy igazán kapzsi, nagyravágyó, ravasz pápa, aki erkölcstelen életmódot élt.

Az egyik legismertebb botránya a „gesztenyék lakomája” címen terjedt el. Johann Burchard történetíró azt írta erről az ügyről, hogy: „Cesare Borgia, a pápa fia, a római rezidenciájában rendezett lakomát, amelyen 50 kurtizán jelent meg. A vacsora után a nők táncolni kezdtek a vendégekkel, először ruhában, majd meztelenül.

Ezután az égő gyertyákkal teli tartókat elvették az asztalokról, hogy a földre tegyék, majd a padlón gesztenyéket szórtak szét, hogy meztelenül felvegyék azokat, miközben az égő gyertyák között vonaglottak a pápa és gyermekei szeme láttára. A kurtizánokkal a legügyesebb táncot járó vendégek díjakat, selyemtunikát, cipőket kaptak.”

klb6.jpgA halott pápa pere: Még az uralkodása idején közösítették ki az egyházból Formózusz (891-896) pápát, mert azzal vádolták meg, hogy összeesküvést szőtt a pápai állam és a pápai tekintély lerombolására, ugyanis nem akart pápa lenni, ám mégis megbocsátást nyert és visszamehetett Rómába.

Amikor a püspökké kinevezett VI. István, aki később pápa lett, kiásatta Formózusz holttestét, akkor úgy döntött, hogy az egyházi törvényszék elé állítja, nem törődve azzal az aprósággal, hogy a vádlott halott. Ez volt a 897. évi híres hullazsinat. Formózuszt az egyházi jog megsértésével, hazugsággal és a püspöki cím jogtalan birtoklásával vádolták. A holttestet miseruhába öltöztették azért, hogy később leszaggathassák róla.

Emellett Formózusz jobb kezének három ujját levágták, a testét pedig a Tiberis folyóba dobták. A hullagyalázás nem maradt büntetlenül, mert a nép VI. Sándor ellen fordult. A felkelés során a pápát börtönbe zárták és megfojtották.

Aki eladta a pápai címet: IX. Benedek (1032-1048) kivételes módon háromszor is betölthette a pápai helyet, ráadásul ő volt a legfiatalabb, aki megkaphatta a legmagasabb egyházi hivatalt. III. Viktor (1086-1087) azt írta róla, hogy „pápaként aljas, gonosz és utálatos volt. Beleborzongom, ha csak rágondolok.”

klb7.jpg

IX. Benedek politikai ellenfelei a Szent Péter bazilikában próbálták megölni, de ez a kísérlet sikertelennek bizonyult. A pápa II. Konrád, német-római császár segítségével szerezte vissza a hatalmát, illetve szintén az ő támogatásával ostromolta Rómát.

1045-ben IX. Benedek lemondott a tisztségéről, mert feleségül akarta venni az unokahúgát. A pápai címet a keresztapjának Johannes Gratianusnak adta el. Ő lett VI. Gergely (1045-1046), a katolikus egyház 149. pápája.

klb8.jpgAz őrült király és a lángoló férfiak bálja: 1380-ban, mindössze 12 évesen lett Franciaország királya VI. Károly, akit 20 esztendős koráig a nagybátyjai segítettek a háborúkban és a kormányzásban. 1388-ban megköszönte a rokonai segítségét, és visszavette a jogait.

1392-ben valami nagyon fura történt a királlyal, amikor a seregével Bretagne-ba tartott. VI. Károly a Le Mans-i erőben járt, amikor egy leprás futott ki a bokrok közül, és azt kiáltotta, hogy: „Ne tovább, nemes királyom, fordulj vissza, elárultak!”

Az uralkodó erre leszúrta a négy testőrét, mígnem sikerült lefogni. Amikor VI. Károly észhez tért, akkor bocsánatot kért, ám ennyivel nem volt elrendezve a dolog, mert a következő időkben gyakran előfordult, hogy elfelejtette, hogy kik vannak körülötte, de olykor még a saját nevére és rangjára se emlékezett.

Egyszer farkasnak képzelte magát és végigrohant a kastély udvarán, ahol mindenkire ráüvöltött. Az is előfordult, hogy azért borult ki, mert megérintették, ugyanis azt képzelte, hogy üvegből van. De arra is volt példa, hogy a király 5 hónapig nem fürdött, nem öltözött át.

A legszörnyűbb eset 1393. január 28-án történt, akikor VI. Károly felesége, Bajor Izabella jelmezbált rendezett. A királyt és négy társát vadembernek öltözve kötözték össze egy játék miatt. A vad tánc során megjelent a király fivére, a lerészegedett Lajos.

Az orleáns-i herceg fáklyával jelent meg annak ellenére, hogy korábban mindenki értesítést kapott, hogy ez tilos. Lajos véletlenül meggyújtotta az egyik táncost, akinek a jelmeze lángra kapott.

A tűz átterjedt a többi táncolóra, így a királyra is. VI. Károly szerencséje az volt, hogy az egyik hölgy a szoknyájával elfojtotta a tüzet. A többi táncoson azonban nem tudtak segíteni, ők elevenen elégtek.

Forrás: hir.ma; noiportal.hu

Képforrás: hu.wikipedia.org; blog.deonandan.com; pinterest.com; keresztes.eoldal.hu; fokusz.info

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr912668463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figy L M 1 ideYEeeah 2017.07.17. 00:12:23

Ha Johnny Depp üti a feleségét, én arra is csak legyintek.
süti beállítások módosítása