A bilitől a vízöblítéses vécéig
2017. szeptember 13. írta: Csiribusz

A bilitől a vízöblítéses vécéig

Eszükbe jutott valaha, hol végezték a dolgukat a történelem olyan nagy alakjai, mint Mátyás király vagy XIV. Lajos? Esetleg dolguk végeztével hogyan tisztították meg királyi alfelüket? 

vc1.jpg

Római Birodalom bukásával véget ért a csatornázott, nyilvános illemhelyek kora. A fallal körülvett, túlzsúfolt középkori városokban nem volt lehetőség csatornázásra, a nyilvános WC-k ötlete pedig fel sem merült. A kora középkorban a városok lakói éjszakára rendszeresítettek egy éjjeliedényt, majd reggelente annak tartalmát nemes egyszerűséggel kilöttyintették az ablakon. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a középkori városi utcákat ellepte az emberi ürülék, amelyet az utcák közepén futó csatorna próbált valahová elvezetni, bár leginkább az esővíz tüntette el a mocskot. Hogy a hölgyek földig érő ruhája ne szennyeződjön be, magas talpú facipőket rendszeresítettek járás-kelés céljára. A köztisztaságot azért számos város megpróbálta rendeletben szabályozni. Például Münchenből és Strassburgból is fennmaradt egy-egy városi rendelet, amely az ürülék és a szemét elszállítására szólította fel a háztulajdonosokat. A 16. században Párizs városa súlyos büntetéssel sújtotta azt a háziurat, aki nem gondoskodott megfelelő mélységű és elhelyezésű emésztőgödörről. Egy másik párizsi rendelet pedig arra kötelezi a lakókat, hogy mielőtt reggel kiöntik a kübli tartalmát, hangos kiáltással figyelmeztessék az utcán járókat.

vc2.jpg

Később a városi házakba beépítettek egy kis helyiséget, ahol egy pottyantós árnyékszéken könnyíthettek magukon a polgárok. Ennek a ház falából kiugró helyiségnek a levezető nyílása azonban továbbra is az utcára nyílt. Jobb helyeken arról azért próbáltak gondoskodni, hogy a kis helyiséget ne az utcafrontra építsék, hanem a házak közötti szűk sikátorok fölé. Hasonló megoldással találkozhatunk a középkori várakban is. Itt a latrinát a várárok fölé építették, így a víz el tudta vezetni a mocskot a vár falától.

A királyoknak sem járt nagyobb kényelem, ha szükségük támadt. Esetleg annyi, hogy náluk a lakosztályba volt beépítve a falból kilógó árnyékszék, és éjszakai használatra sokkal mívesebb, megmunkáltabb bilit használtak.

vc3.jpg

Aki viselt már abroncsos szoknyát, az kaphatott egy kis ízelítőt abból, hogy mennyire nehéz egy ruhakölteményben bepréselődni egy WC-be, és elintézni a legelemibb szükségleteket. Spékeljük meg az abroncsot még öt-hat alsószoknyával és egy méregdrága ruhával, majd gondolkodjunk el azon, hogyan intézték ezt az ügyet a 18-19. századi hölgyek!

vc5.jpeg

Gondolom, rengeteg fiúban, férfiban felmerült már a kérdés, hogy mi a fenéért járnak a lányok kamaszkoruktól kezdve csoportosan pisilni. A dolognak valószínűleg evolúciós gyökerei vannak. Egy lány jobban nekivetkőzik egy ilyen műveletnek mint egy fiú. Valószínűleg ősidők óta kellett valaki, aki figyel a környékre, nem érkeznek-e illetéktelenek, akik aztán a pucér alvég láttán még valami másra is kedvet kapnak. Így aztán a lányok csapatosan intézték ezeket a dolgokat. A nagy ruhaköltemények korában pedig kellett egy-két barátnő vagy cseléd, aki tartotta a szoknyát, uszályt, amíg a decens hölgy elvégzi a folyóügyeit.

vc6.jpeg

Az otthonok falai között nem volt nagy ügy a pisilés. Ott voltak a beépített pottyantós WC-k, persze azért ott is figyelni kellett a ruha tisztaságára. Éjszaka, amikor hideg volt a folyosón mászkálni, vagy kiszaladni az udvari budira, gyönyörűen megmunkált éjjeliedényekkel segítettek a dolgon. Tényleg szépek voltak: mívesek, festettek, gyakran fedővel ellátottak. Némelyik úgy néz ki mint egy szószostál. Manapság a gyűjtők (mert vannak olyan fura szerzetek, akik ezeket a műtárgyakat gyűjtik!) akár 1000 eurót is megadnak egy ilyen darabért.

Az igazán tehetősek míves „lyukas foteleket” is készíttettek – szigorúan a szoba bútorzatához illő stílusban! -, hogy ne kelljen hóban-fagyban eljutniuk az udvari pottyantósig. A szék alá pedig elhelyezték a kis éjjeliedénykét.

vc7.jpg

Manapság könnyű dolgunk van, csak beugrunk egy nyilvános WC-be. De a 17-18. században, mit tehetett egy elegáns hölgy, ha nyilvános helyen jött rá a szükség? A cselédek bekészítették az úticsomagba a hordozható éjjeliedénykét is. Külön névvel is illették az alkalmatosságot: ez volt a bourdaloue. Meglepő, de a nemes műtárgy egy 17. századi francia jezsuita papról kapta a nevét, akinek olyan hosszú prédikációi voltak, hogy a hölgyek kénytelenek voltak a miséről kivonulni, és a kis csésze segítségével könnyíteni magukon. A dolgukat ezúttal állva intézték – ahogy a lenti kép is mutatja -, a kis edénykét beügyeskedték a szoknyájuk alá, miközben a szolgálólányok tartották az edényt és a ruhát, aztán el is tüntették a végterméket. Hasonlóképpen jártak el akkor is, ha egy bálon, színházi előadáson tört rájuk a szükség. Könnyítette a dolgukat, hogy akkoriban a hölgyek nem viseltek bugyit, mert nem ismerték ezt a praktikus ruhadarabot, no meg nem is tudták volna felügyeskedni a fűző merevítői alá. Ehelyett egy kombinészerű hosszú alsóinget hordtak, amit a fenti művelet esetén elegendő volt csak fellibbenteni.

vc8.jpg

A gyönyörű ruhaköltemények, a fűző és az abroncs eltűnésével fölöslegessé váltak ezek a kis edénykék, és bekerültek a múzeumok vitrinjeibe, ahol megcsodálhatjuk eleink kifinomult ízlésvilágát, és azt a gondosságot, amivel ezt az alantas tárgyat is ilyen ízlésesen kidíszítették.

Egészen a 19. századig kellett várnia az emberiségnek, amíg változás következett be a kis helyiségek történetében. Annak ellenére, hogy a vízöblítéses WC-t már a 16. században feltalálta egy angol költő és polihisztor, Sir John Harington, elterjedésére a 19. század végéig várni kellett. A nagy ötlet voltaképpen nem is a tartály volt, hanem a vízvezetéken alkalmazott S-kanyar, amely a szag kiáramlását akadályozta meg: így a klozettot a lakáson belül is el lehetett helyezni. A WC kagylót eleinte agyagból gyártották, csak később terjedt el a sokkal könnyebben tisztítható porcelán alkalmatosság.

Papír hiányában a középkori ember falevelekkel, erre a célra rendszeresített rongyokkal, rosszabb esetben homokkal tisztogatta meg magát dolga végeztével. (Összehasonlításként a kínaiak már a 13. században papírt rendszeresítettek erre a célra.)

vc4.jpg

Az ipari forradalomnak kellett beindulnia ahhoz, hogy egy kis kényelemhez jusson az emberiség WC-ügyben. Egy amerikai gyáros, bizonyos Joseph C. Gayetty „fedezte fel” a WC-papírt, amit szerényen a kor legnagyobb áldásaként harangozott be, sőt azt állította, hogy a papír áldásos hatással van az aranyér visszahúzódására is. A kortársak persze körberöhögték, az orvosok pedig heves támadást indítottak ellene, és hevesen ócsárolták a korszakalkotó találmányt. Pedig tényleg nagy áldás volt, mert a nyomtatás és az újságkiadás fellendülése óta a tisztes, művelt, olvasó polgárok rendszeresen újrahasznosították a vezércikkeket, és az azokat tartalmazó papírlapokat, ami nem csak az újságírókat, hanem a polgárok alfelét is sértette. Az élelmesebb vállalkozók az orvosok véleménye dacára meglátták a lehetőséget Joseph C. Gayetty felfedezésében, és a 19. század második felében felvirágzott a WC-papír biznisz. A gyártók sokszor egyenesen gyógyhatásúként hirdették a különféle formában csomagolt egészségügyi papírokat. A gurigás tekercselést elsőként 1871-ben Seth Wheeler szabadalmaztatta, de csak 1897-ben dobták piacra, és csak lassanként szorította ki a forgalomból a „lapra szerelt” csomagolást”.

Forrás: emelttortenelem.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1412826618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása