Árva hajó a tengeren
2017. november 01. írta: Csiribusz

Árva hajó a tengeren

Az ausztrál Queensland partjaitól százhatvan kilométerre egy felderítő repülőgép személyzete különös felfedezést tett 2007. április 18-án. Egy katamarán, legénység nélkül, kibontott vitorlákkal, céltalanul sodródott a tengeren. A partiőrség mentőhelikoptert küldött az eset kivizsgálására, de ők egy kísértethajót találtak. Úgy tűnt, a legénység nyomtalanul felszívódott. Horgászbotok damiljai lógtak a hajó szélén a víz fölé, a motor még járt, az asztalon állt egy félig kiivott kávés pohár, az ágyakon látszott, hogy valakik aludtak bennük. Emberek éltek ott, akiknek távozására semmilyen nyom nem utalt, szó szerint eltűntek, mint a kámfor, még segélyhívó jelzést sem adtak le. Kinyomozták, hogy a KAZ II-nek hívott hajót tíz hónappal korábban Des Batten, Perthből származó nyugat-ausztrál, kétgyermekes családapa vásárolta.

aht2.jpg

Mint kiderült, négy nappal előtte – 2007. április 14-én – a férfi és két barátja – a testvérpár Jim és Peter Tunstead – életük legnagyobb kalandjára készültek. Úgy tervezték, a keleti partról Perthig hajóval teszik meg az 5500 kilométeres utat. A KAZ II előző tulajdonosa, Graeme Douglas, segített nekik felkészülni az utazásra, beállította a számítógépet és a GPS-rendszert. A hajó biztonságosnak tűnt, stabil volt és a kormánymű is hibátlanul működött.

aht1.jpg

Másnap – április 15-én – a három jó barát kihajózott az Airlie Beachről, valamikor a reggeli órákban, hét és nyolc óra között. Fél tízkor, Peter még beszélt telefonon a feleségével. Ez volt az utolsó eset, hogy valaki hallott róluk.

Mi lehetett az oka rejtélyes eltűnésüknek? Talán egy vihar, melynek során lesodródtak a fedélzetről? Tény, hogy ebben a térségben vannak a világ legveszélyesebb vizei, mely több száz hajó temetője egyben. Az is tény, hogy errefelé tombolnak a legdurvább viharok. Csakhogy azon a napon csendes idő volt, a hullámok békésen nyaldoshatták a hajótestet, de semmiképp nem csaphattak át rajta.

Az is felvetődött, mi van akkor, ha egy freak wave csapott át a hajón. A freak wave egy tudományosan elismert, hirtelen kialakuló óriáshullám, amely kétszer akkora, mint a környező hullámok. A freak wave képes arra, hogy váratlanul lesodorjon egy fedélzetet, ahogyan ezt meg is teszi általában. Ám ha egy ilyen óriáshullám söpört volna végig a KAZ II fedélzetén, mindent magával vitt volna, az összes felszerelést, beleértve a pohár kávét is, amely az asztalon állt. Ezért nem valószínű, hogy ilyesmiről volt szó. De ha nem vihar és nem is óriáshullám a tettes, akkor mi történt?

aht4.jpg

Azonnali keresést indítottak a három férfi után, amit hét nappal később leállítottak. Nem volt értelme a további kutatásnak. A rendőrség szakértőket küldött a hajóhoz. Olyan nyomot kerestek, ami megmagyarázza az eltűnést. Találtak egy házi videofelvételt, amely eltűnésük reggelén készült, 10:05-kor. Jól látszik a felvételen, hogy Jim Tunstead horgászik, Des Batten kormányoz, Peter pedig kamerázott. Egyikük sem viselt mentőmellényt, a motor nem járt, csupán a szél hajtotta őket. Később a GPS-rendszert megvizsgálva kiderült, hogy a hajó 10:30 körül letért az útvonaláról. Ez lehetett az a pillanat, amikor valami történt a három férfivel.

A tények és a videofelvétel alapján a halottkém felállított egy lehetséges magyarázatot. Szerinte Peter horgászzsinórja összegabalyodhatott. Miközben megpróbálta kicsomózni, beleesett a vízbe. Tudjuk, hogy Peter nem volt jó úszó. A halottkém feltételezte, hogy ekkor Jim, aki jobban úszott, beugrott a testvéréért a tengerbe. Des egyedül maradt a hajón és látva a történteket, beindította a motort, hogy visszamenjen a barátaiért. Mindezt azért feltételezte a halottkém, mert a hajót járó motorral találták meg és ott volt a félpohár kávé az asztalon a mellények mellett. Ekkor a szél irányt változtathatott, melynek során az átforduló árbocrúd nekicsapódhatott a férfinek, kilökve őt a hajóból. Így mindhárman a vízbe kerültek, a hajó elhúzott messzire, ők pedig idővel megfulladtak.

Ez egy nagyon érdekes felvetés, de egyáltalán nem biztos, hogy így történt és a családtagok sem értettek egyet a teóriával. Állításuk szerint Des harminc éves hajós tapasztalattal rendelkezett, kizárt, hogy ne figyelt volna az árbocrúdra. Aztán ott a következő kérdés: miért nem dobta be a mentőmellényt a másik kettőnek? Nyilván azért, mert valami elvonta a figyelmét.

A koralltenger, mely fölött utaztak, 2500 méter mély, tele veszélyes teremtményekkel. Talán közülük ragadta el valamelyik az utasokat? Ezt az eshetőséget is megvizsgálták. Erre egyetlen lény képes, a bordás krokodil, mely egy őskori ragadozó, s amely 18millió éve vadászik bolygónkon. Kétségtelenül nagyon veszélyes állat, megnőhet 6-7 méteresre és minden gond nélkül felfalja az embert. Megtámadnak kisebb csónakokat és kenukat, de vitorláshajót... erről még senki nem hallott.

aht5.jpg

Manapság több szörnyszerű, ismeretlen lény testét vetette partra a tenger. Lehetséges volna, hogy közülük támadt valamelyik az utasokra? A tudósok még vizsgálják mik is lehetnek pontosan a kisodródott lények. Ne feledjük, ma is előfordul, hogy újabb fajokat fedeznek fel, és a tenger mélye jobbára még most is felderítetlen terület. Bármi lehet ott, amiről még nem tudunk. Ám ha a három férfit egy tengeri szörny támadta volna meg, valószínűleg a hajótest is megsérült volna. Ennek azonban semmi jele nem volt, ahogyan a felvetődő bűncselekménynek sem.

aht6.jpg

aht7.jpg

Miután semmi nyomot nem találtak, próbálták összefüggésbe hozni a KAZ II esetét más furcsa jelenségekkel. Kiderült, hogy a férfiak eltűnését megelőző napon, április 14-én, bejelentés érkezett egy ismeretlen repülő objektumról. Egy házaspár arról értesítette a hatóságot, hogy láttak egy repülő csészealjat. A jelenségnek több szemtanúja is volt. Kerülete harminc méter lehetett, fények égtek a peremén, és döbbenetes gyorsasággal mozgott. A tenger irányába látták elhaladni, s útvonala pontosan keresztezhette a KAZ II útirányát. A hajó megtalálását követően újra jelentették az UFO felbukkanását a közeli szárazföldön.

aht8.jpg

Vajon lehet mindennek köze a férfiak rejtélyes eltűnésében? Valami igazságnak kell lennie az UFO-jelentésekben. Egy ilyen érdekes eltűnés során minden eshetőséget meg kell vizsgálni, még a legbizarrabb teóriákat is. A viharok és óriáshullámok nem okozhatták a tragédiát, ezt korábban leszögeztük. A halottkém balesetről tett jelentést, de ebben sokan egyáltalán nem hisznek. Állati támadásra megint csak semmi bizonyíték. Lehetséges, hogy idegenek rabolták el őket? Nem lehet hibáztatni azokat, akik ebben hisznek, mert olyan, mintha a föld nyelte volna el a három férfit. Egy biztos: az ügy a mai napig megoldatlan.

Lejegyezte: Csiribusz

Forrás: Discovery Communications Europe Limited-Valódi X-akták, 2013. – dok.film

Képforrás: smh.com.au; coolinterestingstuff.com; theguardian.com; theinertia.com; erdekesvilag.hu; wordlesstech.com; portlandfreelancer.blogspot.com; jerrybanfield.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5413128590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása