Kincsem, a magyar csodaló
2017. december 06. írta: Csiribusz

Kincsem, a magyar csodaló

Az állatok meghökkentő teljesítményeinek láttán csak ámulunk-bámulunk, hiszen sokan úgy hisszük, csodásnak tűnő cselekedeteket és káprázatos képességeket kizárólag emberek képesek produkálni. Ennek ellenkezőjét bizonyítják egy magyar versenyló világraszóló rekordjai és fantasztikus eredményei. Kincsem, a legyőzhetetlen és verhetetlen magyar csodakanca összesen ötvennégy versenyen indult, és valamennyit megnyerte, amihez egyesek szerint kétségkívül hozzájárult a Tápiószentmártonban lévő Attila-domb gyógyító, mágikus hatalma is, mely elképesztő erőnlétet biztosított a rajtvonalhoz álló ló számára.

kincsem1.jpg

Kutyák, macskák és vadállatok fenomenális eredményeit és legendás tetteit is felülmúlja a korábban soha nem tapasztalt népszerűségnek örvendő magyar csodaló története. Kincsem 1874-ben látta meg a napvilágot Blaskovich Ernő gróf birtokán, és olyan remek versenylóvá érett, amely nem csak tulajdonosának, de az egész magyar állattenyésztésnek hírnevet, megbecsülést és tiszteletet szerzett. A 14 évet élt angol telivér mellett, leszármazottai is nagy hírnévre tettek szert.

Kincsem meghökkentő sikersorozata olyan máig ható érzéseket generált, melyek mintegy szimbólummá avatták a legendás barna paripát. 2017-ben pedig a mozikba került a magyar csodakancáról szóló, óriási nézőszámot és népszerűséget hozó, Kincsem című magyar romantikus kalandfilm. A film és a valóság azonban szöges ellentétben áll egymással, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy Kincsem és tulajdonosa teljesen más utat járt be kettejük kapcsolata során.

Bár Kincsem tulajdonosa kétségkívül Blaskovich uraság volt, mégis majdnem sikerült túladnia a paripán. A gróf sok pénzt vesztett, adósságokat halmozott fel, és mivel amúgy sem volt túl gazdag, elhatározta, hogy a nemrég született csikóiból hatot elad Orczy bárónak és Lónyai grófnak. A méltóságok azonban a hat áruba bocsátott állat helyett csak ötöt vásároltak meg. Éppen azt az egyet nem, amelyik történetesen Kincsem volt. Csak a szerencsén múlott tehát, hogy a fiatal kancát nem vitték el, mert ha ez bekövetkezik, ma nem beszélhetünk semmiféle legendáról és csodalóról.

Egyes nézetek szerint a ló legjobb barátja egy vele szoros kapcsolatot ápoló macska lett, amely a filmben ugyancsak szerepet kapott. A macska gyakran a ló hátán pihent, lovagolt és aludt, ha pedig a cirmos nem lehetett jelen Kincsem próbafutamain, versenyein, vagy máshol, a kanca megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó elindulni. Egyszer előfordult, hogy az istálló teljes személyzete az elkóborolt macskát kereste annak érdekében, hogy Kincsemet a rajtvonalhoz tudják állítani.

kincsem2.jpg

A paripa egyetlen versenyen sem veszített, azonban legszorosabb futamát a németországi Baden-Badenben vitte véghez. Egy bizonyos Hugo Hendel gróf versenylovával futott döntetlent. Mivel a párharc során holtverseny alakult ki, a szabályzat értelmében a verseny zsűrije újrafuttatást rendelt el, amelynek eredményeképpen a második körben már Kincsem ért előbb a célba, hat méterrel lehagyva a német gróf lovát.

1887-ben sajnos Kincsem elpusztult, de az őt övező kultusz, legenda és emlék örökké él. Sokak szerint a csodaló töretlen sikereit a Tápiószentmártonban lévő Attila-dombnak köszönheti, melynek mágikus ereje lehetővé tette, hogy a ló átlagon felüli teljesítményre tegyen szert. A területen állítólag sajátos jellemzőkkel rendelkező elektromágneses és radioaktív erőterek alakultak ki. Ezek az erőterek a Föld mélyebb rétegeiben, a geológiai kőzetviszonyok különös rétegződéseinek az eredményeképpen indukálnak egy alacsony frekvenciájú másodsugárzást, amely nem csak az emberekre, de az állatvilágra is jótékony hatást gyakorol, mivel csökkenti a fájdalomérzetet, extra erőnlétet ad, feltölti a lelket és a testet, rugalmassá teszi az izmokat és mozgathatóvá az ízületeket, valamint fokozza a teljesítőképességet. A mágikus erővel bíró domb korábban már egy kóborló lovat is meggyógyított. Nos, úgy tűnik, Kincsemet ugyanez a misztikus erőtér emelte a dobogó legfelső fokára – oda, ahol halála után is áll.

Forrás: Hihetetlen magazin / 2017. december / Kincsem sikerei – Simon Gergely írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: magyarhirlap.hu; thevaulthorseracing.wordpress.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr9013412129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása