Rock Hudson titkos élete
2017. december 06. írta: Csiribusz

Rock Hudson titkos élete

A hollywoodi álomgyár rendkívül figyelemreméltó intézmény. A szakemberek egyetlen stúdióban képesek megvalósítani a Vörös-tenger szétválását, a színpadot galaktikus háborúk zónájává tudják varázsolni, és azt a látszatot keltik, mintha Fred Astaire a mennyezeten tudna táncolni. De a hamis látszat városában – ahol ezekre a trükkökre és ámításokra díjakat osztanak –, a dolgok ritkán olyanok, mint amilyennek a kívülálló véli.

Így volt ez Rock Hudson esetében is. A mozivászon mestere, közel negyven éven át, kettős életet élt. A nyilvánosság szemében ő volt generációjának legdaliásabb mozihőse, egy életerős, férfias szerelem-isten, akit az egész világon bálványoztak a nők és irigyeltek a férfiak. Magánéletében azonban nagyon messze állt attól a kedélyes nőcsábásztól, akit filmjeiben alakított. Homoszexuális volt, akinek tabuszerelem iránti vágya végül az életébe került… és széttörte azt a képet, melyet színészi pályafutása során gondosan felépített. Titkát magával akarta vinni a sírba, s ezt valószínűleg meg is tudta volna tenni, ha nem esik áldozatul annak a betegségnek, melyet a társadalom a „homokosok pestisének” nevezett el.

rh1_1.jpg

Rock még azután is megpróbálta fenntartani a látszatot, miután AIDS-fertőzést állapítottak meg nála, és legközelebbi barátait titoktartásra eskette. Végül, amint a pusztító betegség jelei egyre nyilvánvalóbbá váltak, természetesen sem ő, sem barátai nem hallgathattak tovább, és – mindössze néhány héttel a halála előtt –, a mozivászon óriása vonakodva bár, de beismerte a titkot, melyet oly sok éven át rejtegetett.

De térjünk vissza arra az időre, amikor Rock Hudson még Roy Fitzgerald néven futott, s a korábban a tengerészetnél szolgáló férfi porszívó ügynök lett, majd színész. Keményen dolgozott, takarékosan bánt a pénzzel, és amint volt egy kis szabadideje, a mozi-stúdiók kapui előtt álldogálva várta, hogy felfedezzék. Ahogy Roy később visszaemlékezett, ez egy magányos időszak volt az életében: „Nagyon nehéz volt barátságokat kötnöm. Az emberek nem voltak annyira közvetlenek, mint Közép-Nyugaton.”

Ám a következő évben a küszködő színésznek, akadt néhány barátja… barátok, akik örökre megváltoztatták az életét: a közeli Long Beach homoszexuális közössége. Roy hamarosan megtalálta a helyét a hasonló kötődésű emberek között. A haditengerészetnél töltött hónapok ráébresztették, hogy ő valójában a férfiak társaságát és szerelmét élvezi jobban. De Roy a barátságon és szexen kívül mást is kapott barátaitól: ők nyújtották számára az első érvényesülési lehetőséget, amelynek köszönhetően később nemzetközi szexszimbólummá vált.

Néhány homoszexuális társának jó kapcsolatai voltak a show-bizniszben, s ők 1948-ban, egy partin bemutatták Royt a szintén homoszexuális Henry Wilsonnak, a David O. Selznick Stúdió nagy tehetségének. Wilson azonnal észrevette Royban a nehezen megfogható „sztárminőséget”, és stúdiószerződést kötött vele, nevét pedig Rock Hudsonra változtatta.

rh2_1.jpg

Roy ebben az időszakban ismerte meg, életének két másik meghatározó homoszexuális társát: George Nadert és Mark Millert. Szoros barátság szövődött köztük, Mark feladta énekesi pályáját, és George menedzsere lett.

rh3_1.jpg

Nader Rockhoz hasonlóan rendkívül jóképű volt, és a mozivásznon kívánt karriert befutni. Mindketten tudták azonban – George és Rock –, hogy ha sztárok akarnak lenni, a szexuális botránynak még a szele sem érintheti őket, tehát mindent megtettek azért, hogy az igazság soha ne derüljön ki. Rock például az apartmanjában két telefonvonalat tartott fenn és élettársának megtiltotta, hogy az ő telefonját felvegye, nehogy lebukjanak. George-dzsal egy kódrendszert is kifejlesztettek, hogy nyilvánosság előtt is beszélhessenek egymással. Ilyen volt az „Ő is muzikális?” kérdés, amely arra irányult, hogy az illető is homoszexuális-e.

1953-ban – bár Rock már több filmet is készített, nem számított még igazi sztárnak –, megismerkedett Jack Navaarral, Nader huszonkét éves barátjával. Rövid időn belül egymásba szerettek, és pár hét múlva össze is költöztek. Rock soha nem mutatta ki érzelmeit nyilvánosan Jack felé, sőt, első nagy filmje premierjén egy úgynevezett barátnővel jelent meg, igaz kényszer hatására, aki egyébként a stúdiónál dolgozott. Jack, aki egy másik autóval érkezett, szintén női társasággal volt. A stúdióvezetők nagyon is tisztában voltak azzal, hogy egy potenciális szupersztárral van dolguk, ezért nem akarták, hogy a sajtó bármit is kiszagolhasson. Mamie Van Doren, Rock egyik barátja így emlékezett erről: ”Az Universal rengeteg pénzt invesztált Rockba, és imidzse kialakításának szempontjából fontos volt, hogy egy nagy nőcsábásznak látsszon.”

A hírnév hatására Rock megváltozott, fejébe szállt a dicsőség, ami hamar tönkre tette kapcsolatát Jackkel, és egy évvel később útjaik szétváltak. Ezek után Rock karrierje magasra ívelt, de tíz éven keresztül nem költözött össze más férfivel. 1955-ben a Confidential című hollywoodi botránylap, Rock óvintézkedési ellenére kiszimatolhatott valamit, mert azzal fenyegetőzött, hogy megszellőzteti Rock tabunak számító szerelmi életét. Ez nem csak Rock karrierjét tehette volna tönkre, hanem anyagilag a Stúdiót is. Nem maradt más hátra, a producerek javaslatára meg kellett Rocknak házasodnia, hogy aláássa a sajtó történetének hitelességét. Még ez év novemberében megnősült.

rh4_1.jpg

Az ügynökének titkárnőjével, Phillys Gatesszel sietősen megrendezett esküvő, megmentette Rock karrierjét. Phillys rövid házasságuk három esztendeje alatt nem tudta, hogy férje igazából homoszexuális, és valójában az esküvő csak a „kirakathoz” kell.

1960-ra Rock filmjei jelentették a világ első számú kasszasikereit a mozikban. A csúcsokra jutott, s miután innen már nem lehetett feljebb kerülni, központi gondolata már nem a karrier, hanem a szex lett. Barátainak bevallotta később, ebben az időszakban állandóan a szexen járt az esze, még autóvezetés, vagy szereptanulás közben is. Rocknak rengeteg szeretője volt, de hű barátai mindvégig megőrizték a titkát.

Az 1970-es években szembesülnie kellett azzal, milyen könnyedén lehet egy karrier csúcsáról lezuhanni. Egy rosszindulatú „tréfacsináló” meghívókat küldözgetett szét különböző pletykalapok szerkesztőségeibe, melyben az újságírókat Rock, és jó barátja Jim Nabors „esküvőjére” invitálta. Ez az ízetlen tréfa tönkretette Nabors karrierjét, akinek varieté sorozatát azonnal levették a műsorról, bár közte és Rock között tényleg csak baráti kapcsolat volt mindig. A kellemetlen élmény után Rock még paranoiásabb lett, egyre jobban kerülte az éjszakai szórakozóhelyeket, és inkább otthonába fogadta vendégeit. Fiatalemberek valóságos koszorúja vette körül a háza medencéjénél, hogy bármikor rendelkezésére állhassanak a világhírű filmsztárnak.

1973-ban összeköltözött egy hollywoodi publicistával Tom Clarkkal, akit egyébként már tíz éve ismert. Tomban egy olyan férfit ismerhetett meg, akivel minden téren nagyon jól megértették egymást, s akivel elmehetett étterembe vagy sétálni anélkül, hogy bárki másra gondolt volna, ugyanis Tom a menedzsere lett. Kapcsolatuk hosszú évekig tartott és rengeteget buliztak.

1977-re Rock karrierje megfeneklett. Kiöregedő sztárnak érezte magát, és egyre jobban ivott, egyre gyakrabban kereste fel a homoszexuális klubokat San Franciscóban. 1978-tól el kezdett terjedni, elsősorban a homoszexuálisok között az akkor még ismeretlen AIDS-vírus. Rock szexőrülete majd négy évig tartott. 1982-ben bypass műtétnek kellett alávetnie magát, ami azért elég kijózanító dolog volt számára. „Felébredt a hetvenes évek részegségéből” – mondta öreg barátja George Nader. „A züllés és kicsapongás véget ért, és újra az a Rock lett, akinek 1952-ben megismertük. Egy meleg emberi lény, aki képes nevetni és játszani.”

rh6_1.jpg

Tom Clarkkal időközben megromlott a kapcsolata, és megismerte Mark Christiant. Tomot kidobta a házából, és beköltöztette helyette Markot, aki sokkal fiatalabb és vonzóbb volt. Ez lett Rock utolsó, de egyben leghevesebb kapcsolata.

rh5_1.jpg

1984-ben meghívást kapott egy vacsorára a Fehér Házba, ahol az akkori amerikai elnökkel Ronald Reagannel, és annak feleségével Nancyvel együtt fényképezték. Néhány héttel később Rock megkapta a dedikált fotót, és titkárával, Millerrel együtt nézegették, amikor felfigyeltek arra a vörös foltra, ami Rock bőrén már egy éve ott éktelenkedett, és azóta nemhogy nem múlt el, még nagyobb is lett. Miller többszörös nógatására, Rock végül elment egy orvoshoz, és hamarosan kiderült, amitől annyira félt, hogy AIDS-es. Miután mindez tudomására jutott, még mindig ragaszkodott a titoktartáshoz, senkinek nem beszélt róla. Partnere, Mark sem tudta, pedig szexuális életet éltek. Ahogyan elhallgatta filmbéli partnernője, Linda Evans színésznő előtt is, akit a Dinasztia című sorozat egyik jelenetében megcsókolt. Ám amikor már közel volt az elkerülhetetlen vég, Rock végre feltárta szörnyű titkát a világ előtt.

rh7.jpg

Az igazság sokkolta a közvéleményt, különösen rajongóit. Az AIDS-vírus híre, mely akkor még a köztudatban ismeretlen új betegség volt, egy csapásra az újságok címlapjára került. Kutatási alapokat hoztak létre, az Egyesült Államok kongresszusa nagymértékű anyagi támogatást szavazott meg a gyógymód megtalálására, az ENSZ konferenciákat szervezett, az emberek egyre többet akartak tudni e szörnyű kórról, mely sokak bálványának halálát is jelentette.

Forrás: Új Vénusz Lap - és Könyvkiadó - Bp. - 1993. / A világ legnagyobb titkai – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: fanpop.com; gayinfluence.blogspot.com; pinterest.com; dailymail.co.uk; commons.wikimedia.org; latimesblogs.latimes.com; villagevoice.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1613409955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása