Szexőrült szerzetesek
2018. január 02. írta: Csiribusz

Szexőrült szerzetesek

1836 januárjában egy rongyos ruhájú kanadai nő, Maria Monk kopogtatott a New York-i protestáns egyházközösség központjának ajtaján, karján egy csecsemővel. Elmondta, hogy montreáli katolikus kolostorban volt apáca, de onnan megszökött, mert a papok szexuálisan molesztálták őt és nővértársait. Mariát is egy pap ejtette teherbe, méghozzá akarata ellenére. A papok egy titkos alagúton keresztül jutottak be az apácakolostorba és kényszerítették a nővéreket a velük való szexuális együttlétre. Aki ellenállt vagy tiltakozott, azt megölték. Amennyiben a kapcsolatból gyermek is született, megkeresztelték, majd megfojtották, és az alagsorban egy mészgödörbe temették. Maria nem akarta, hogy az ő gyermekének is ez legyen a sorsa, ezért megszökött.

mm6_1.jpg

A megrázó és felháborító történtet sokakat felkavart és hatalmas együttérzést váltott ki. Mariát és kislányát egy protestáns lelkész és a felesége fogadta be, akik mindjárt adománygyűjtést hirdettek a hívek között. Tekintélyes summa és rengeteg tárgyi ajándék jött össze, amit Maria hálás szívvel megköszönt. Egy apróságot azonban elfelejtett megemlíteni: nevezetesen azt, hogy soha életében nem volt apáca, ellenben a kanadai nagyváros, Montreál egyik legkeresettebb utcalányaként dolgozott.

Az egész történetből egyetlen szó sem volt igaz. Jóhiszemű befogadói biztatták a nőt, hogy írja meg a kálváriáját, mert viszontagságiról minden embernek értesülnie kell. Maria nem sokáig kérette magát, hozzálátott a könyvhöz. Kiderült, hogy nagyon tehetséges író.

Művét úgy írta meg, hogy minden egyes fejezettel tovább fokozta a feszültséget. Buja vágytól fűtött szerzetesekről írt, akik az apácákkal való szeretkezés közben a legkülönbözőbb módokon, korbáccsal és késsel is kínozták a szent életű hölgyeket. A könyv meg is jelent a New York-i protestáns egyház kiadásában, Maria Monk szörnyűséges felfedései címmel. Óriási siker lett, a közönség elkapkodta a könyvet, borzongott és felháborodott, így azt többször is kiadták.

mm7_1.jpg

A sikert látva, Maria megírta a folytatást is, s annak hasonló fogadtatása lett. Egyes vélemények szerint egyik könyvet sem az egyszerű prostituált írta, hanem a protestáns egyház ún. „szellemírói”, akik a nő nevét csak felhasználták. Gyakorlatilag az összes keresztényegyház vizsgálatot követelt, beleértve a művekben támadott római katolikusokat is. Képviselők határozottan állították, hogy Maria Monk könyveinek állításai szemenszedett hazugságok. A férfikolostorok és az apácazárdák között nincsen és nem is volt soha semmilyen titkos átjáró. Az apácákat nem gyalázzák meg kéjvágyó szerzetesek, nem gyilkolják meg a titokban megszületett csecsemőket sem, mert ők legfeljebb csak Maria fantáziájában léteznek, nem a valóságban.

A történet ekkor váratlan fordulatot vett. Maria megszökött az egyik lelkésszel. A szerelmes pap úgy érezte, hogy kedvese méltatlanul kevés pénzt kapott a könyveiért, ezért beperelte a protestáns egyházat a jogdíjakért. A pernek Maria szempontjából nagyon rossz vége lett. Először is a bíróság előtt megjelent katolikus egyházi személyek tételesen cáfolták Maria könyveinek állításait. A nőt saját anyja buktatta le. Orvosi papírokat mutatott be, amelyekben híres orvosok igazolták, hogy Maria hétéves korában a fejére esett, és ennek az lett a következménye, hogy gyakran nem képes megkülönböztetni a valóságot attól a világtól, amely csak a fantáziájában létezik. Soha életében nem volt apáca. Annyi igaz, hogy Kanadából jött, ahol Montreálban dolgozott prostituáltként. Gyermekének apja pedig nem pap, hanem egy rendőr. Maria végül megtört és bevallotta, hogy az elejétől fogva hazudott. Eleinte csak azért, hogy elnyerje az emberek sajnálatát, később már anyagi érdekből is.

mm5_1.jpg

Mariát ugyan nem tartóztatták le, de szégyenében eltűnt a nyilvánosság szeme elől. A nőt egy ellene indított rágalmazási per is fenyegette. Gyorsan visszament Kanadába és folytatta régi mesterségét. Kislányát, Isabellát, szó nélkül otthagyta annál a lelkészcsaládnál, amely őt is befogadta, neveljék fel ők. Később Kanadában született egy fia is a stricijétől. A kalandos életű álapáca súlyos alkoholistaként nagyon fiatalon, 32 évesen hunyt el. Könyvei a halála után is változatlan népszerűségnek örvendtek, sokan a bírósági per ellenére, valóságnak vélték a bennük foglaltakat. Amiben az emberek hinni akarnak, abban hisznek is...

Forrás: Hihetetlen magazin / 2017. december – ZJ írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: goodreads.com; religionandsex.umwblogs.org; flickr.com; trashfiction.co.uk; aucieletsurlaterre.blogspot.com; slate.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr2113537979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása