Thelma Todd, a szőke szépség
2018. január 12. írta: Csiribusz

Thelma Todd, a szőke szépség

tto3.jpg

A rendkívüli életkedvű komikus színésznő, Thelma Todd 1935. december 15-én vasárnap éjjel, egy előkelő partin vett részt az elegáns hollywoodi éjszakai bárban, a Trocaderoban. Ez volt a város legpezsgőbb szórakozóhelye, és ennek megfelelően a sztárt is meghívták, hogy tiszteletbeli vendégként emelje az est fényét. Ez volt az utolsó parti, ahová a szőke szépség ellátogatott. Amikor barátai legközelebb látták, már nem volt nevetés, karácsonyi vidámság, nem csilingeltek a koktélpoharak, csak szomorú suttogás, ahogyan a gyászolók sora elhaladt koporsója mellett.

tto6.jpgHogy mi történt abban a bizonyos nyolc órában, attól a perctől, hogy Thelma távozott a partiról, egészen addig, míg élettelen testét megtalálták a garázsában, csak találgatni lehet. Elkezdődtek a találgatások, sok egymásnak ellentmondó történet kapott szárnyra – többek között kábítószer-kereskedelemről és szerencsejátékról –, és még az is felmerült, hogy esetleg Charles „Lucky” Lucianonak, a szervezett bűnözés első keresztapjának a keze van a dologban, akitől a stúdiók főnökei és a politikusok egyaránt féltek. Ám a találgatások ellenére, a szőke szépség halálát továbbra is titok övezi. Halála olyan talány, amit Hollywood sohasem tudott megfejteni és elfelejteni sem.

tto4.jpgA korabeli rendőri vizsgálatok kiderítették, hogy a trocaderói nagy mulatság után Thelma taxival ment haza. A sofőr pillantásától kísérve, a hosszú lépcsőn felsétált lakásába, melyben élettársával, Roland West filmrendezővel lakott. A feltételezések szerint a gyilkoson kívül senki nem látta őt eztán élve. Amikor megtalálták, csokoládészínű Lincoln cabrioletjének kormányára dőlt, szájából vér csöpögött ezüst-kék színű estélyi ruhájára és drága vidrabundájára. A gyújtás be volt kapcsolva, de a motor nem járt. A kitűnő színésznő, akinek lebegő szőke fürtjei és a filmkomédiákban nyújtott fergeteges alakításai – olyan szupersztárokkal az oldalán, mint a Marx testvérek, ill. Stan és Pan – rajongók seregeit vonzották, halott volt. Mindössze harminc évet élt.

A hosszadalmas rendőri nyomozás során, rengeteg zavarba ejtő, egymásnak ellentmondó bizonyíték került elő. Az akták lezárása után, a halálesetet kivizsgáló esküdtszék különös véleményt fogalmazott meg: a halál szénmonoxid-mérgezés miatt következett be. Ez az eredmény több kérdést megválaszolatlanul hagyott, és azt sugallta, hogy a színésznő esetleg öngyilkosságot követett el. De miért akarta volna Thelma megölni magát? Mindene megvolt, amiért élni érdemes, sikeres karrier, rengeteg barát, pénz. Ida Lupino, Thelma egykori színészbarátnője – aki szintén jelen volt a trocaderói partin – elmondta, hogy azon az éjszakán Thelmának kicsattanóan jó kedve volt. Legközelebbi barátainak még azt is vidáman mesélte, hogy West háta mögött új szeretője van, egy San Francisco-i üzletember.

tto2.jpg

Ha öngyilkosságot követett el, és úgy, ahogyan állítják, akkor miért találtak vért a száján és a ruháin? Azon az estén több szavahihető tanú állította, hogy Thelma nagyon is elemében volt, majd a parti után keresztülhajtott Hollywoodon egy ismeretlen férfi társaságában. Ki lehetett a sötét idegen? Lehet, hogy West, vagy talán a gyilkos? Esetleg ez a két személy egy és ugyanaz? Hová hajtottak Thelmával abban a késői órában? Ezekre a kérdésekre sem az esküdtszéki vizsgálat, sem a hosszadalmas rendőri nyomozás nem adott azóta sem kielégítő választ.

Később a kihallgatás után, West – akinek Thelmával közösen szép kis étterme volt a közelben, melyet a mozisztárok igen kedveltek – beismerte, hogy találkozott a buliból hazaérkező színésznővel és heves vita alakult ki köztük. A rendező ugyan kidobta Thelmát a lakásból, de nem ölte meg. A szomszédos házakban lakó szemtanúk, alátámasztották West történetét. Elmondták, hogy mielőtt Thelma elviharzott az éjszakába, hallották, amint sikoltozik, és a lakás bejárati ajtaját rugdossa. Ezt bizonyították az ajtón jól látható, cipő által okozott rúgásnyomok. Úgy tűnt, a férfinek sziklaszilárd alibije van, de kételkedők azt állították, hogy West meg is „rendezhette” előre az egész történetet. Szerintük ehhez Thelma hasonmását használta fel. A döbbent szomszédok szeme láttára eljátszották a begyakorolt jelenetet, miközben Thelmát meggyilkolta, majd testét a kocsijába helyezve, a gyújtást rákapcsolva, a garázsban hagyta. Akik emellett a verzió mellett voksoltak, úgy indokolták elképzelésüket, hogy West már korábban meg akart szabadulni viharos kapcsolatuktól, hogy egymaga tarthassa meg a jónevű éttermet.

tto5.jpgBár 1976-ban, Thelma volt férje, Pat Di Cicco – egykori nagyhatalmú hollywoodi menedzser – is azt állította, hogy szerinte Westnek köze volt Thelma halálához, hivatalosan mégsem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel, mert egyszerű feltételezés volt, amit semmi nem bizonyított. Mindenesetre, akár bűnös volt, akár nem, West karrierje ezzel az üggyel bezárólag megfeneklett, többé nem rendezett filmet, és elfelejtett emberként halt meg 1952-ben.

Miután Thelmát végső nyughelyére kísérték családtagjai, barátai és rajongói, ügyvédje újabb nyomozást követelt, amely bizonyítaná gyanúját: hogy a felelőtlen komikát „Lucky” Luciano parancsára, profi bérgyilkosok tették el láb alól. Luciano, korának legnagyobb hatalmú New York-i gengsztere, kiterjesztette hatalmát a kaliforniai tengerpart menti bárokra, éttermekre és klubokra, melyeknek hátsó traktusában illegális szerencsejáték-barlangokat működtetett.

Nem volt titok, hogy a gengszterfőnök emberei egy alkalommal megkeresték Thelmát is és engedélyt kértek ahhoz, hogy étterme felső emeletén kaszinót nyithassanak. Luciano azt remélte, hogy Thelma gazdag és befolyásos barátai majd özönleni fognak a bűnbarlangba, hogy ott költhessék el „kidobható” pénzüket. Ám a színésznő vesztére, visszautasította az ajánlatot. Márpedig tudva levő volt Lucianoról, hogy nem tűri az ellentmondást, és az ügyvéd szerint Thelma innentől kezdve „megbélyegzett” nő lett, s csak idő kérdése volt, mikor végeznek vele a maffiafőnök emberei. Ám mielőtt az ügy beindulhatott volna, az ügyvéd minden indoklás nélkül, hirtelen visszavonta a feljelentést. Úgy tűnik, belátta, hogy nem jó dolog ujjat húzni egy gengszterrel, vagy egyszerűen megzsarolták, megfélemlítették.

tto1.jpg

Így a Thelma Todd – az egykori középiskolai tanár, aki Hollywood ragyogó fényei között talált hírnévre és vagyonra – rejtélyes halálával kapcsolatos nyomozás, a kriminológia nagy adag kiselejtezett aktacsomója lett. Ez lett a szomorú vége a türkizkék szemű, vidám nőnek, akinek mozifilmjei ezreket vonzottak be a filmszínházakba.

Forrás: Új Vénusz Lap - és Könyvkiadó - Bp. - 1993. / A világ legnagyobb titkai – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: misslindsaylane.blogspot.com; youmustrememberthispodcast.com; nitrateville.com; silenthollywood.com; benny-drinnon.blogspot.com; gettyimages.es

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4513450591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása