Michael Rockefeller és a kannibálok
2018. február 03. írta: Csiribusz

Michael Rockefeller és a kannibálok

mr2.jpgA dúsgazdag amerikai bankárcsalád örököse 1938-ban született és feltételezhetően 1961-ben halt meg. Michael New York állam kormányzójának, Nelson Rockefellernek legkisebb fia volt, a legendás és irigyelt család negyedik generációjának tagja. A kiváltságosok fényűző életét élhete, és a Harvardra járt egyetemre. A kalandvágyó fiatalember úgy döntött, hogy csatlakozik René Wassing antropológus új-guineai expedíciójához, de onnan már nem tért haza...

Egy alkalommal ugyanis Michael és René csónakja felborult a tengeren, és a türelmetlen Rockefeller nem győzte kivárni, amíg megérkezik a segítség. Úgy döntött, megpróbál egyedül partra úszni. Társához, Wassinghoz intézett utolsó szavai ezek voltak: „Azt hiszem, képes vagyok rá.” Hogy Michael kiért-e a partra, azt senki sem tudja...

A fiatalembert innentől kezdve soha többé nem látta senki. További sorsa rejtélyes, de sok elmélet létezik ezzel kapcsolatban. Vannak, akik úgy vélik, hogy egyszerűen a tengerbe fulladt a szárazföld felé vezető úszása során. Ezek szerint nem bírta fizikailag. Mások szerint cápa vagy sósvízi krokodil támadásának esett áldozatul. Egy másik elmélet azt állítja, hogy épségben elérte ugyan a szárazföldet, de ott az asmat törzs meggyilkolta és megette. Bizony, az 1950-es és '60-as években a Pápua Új-Guineán még létező gyakorlat volt a kannibalizmus és a fejvadászat.

Michael Rockefeller nyitott, rokonszenves személyiség volt, akitől teljesen távol állt a fehér ember felsőbbrendűségének hangoztatása, éreztetése vagy a bennszülöttek lenézése. Érdeklődéssel tanulmányozta életüket, kíváncsian viszonyult hozzájuk, és ezt a helyiek értékelték is. Ennek ellenére előfordulhatott, hogy az asmat törzs néhány tagja nem tudott ellenállni a csábító lehetőségnek, és a vékonydongájú fiatalember könnyű zsákmányt jelentett. Lehetséges, hogy Michael egy gesztusát értelmezték félre, és ez váltotta ki az agressziót.

René Wassing felkészítette Michaelt, hogy az út nagyon veszélyes és megtörténhet, hogy nem térnek vissza élve, de ez az ifjú Rockefellert nem érdekelte, izgatottan készült a kalandra. Az is lehetséges, hogy a gyilkosság nem Michael személye ellen irányult, hanem amikor elkapták őt, személyében a fehér, holland telepeseken kívántak bosszút állni. (Pápua Új-Guinea ekkoriban holland gyarmat volt.) Michael rosszkor volt rossz helyen.

Egy érdekes elmélet szerint Michaelt nem ették meg a kannibálok, hanem elrejtőzött a mocsári asmat törzs tagjai között, mert megundorodott a pénztől és luxustól, meg a családja kétes hatalomszerző módszereitől, és önként tűnt el a világ elől.

mr1.jpg

És mi lett René Wassing antropológus sorsa? Óriási szerencsével partra úszott. Újabb hihetetlen mázlival, néhány napő bolyongás után rátalált egy európai expedíció táborára, így biztonságosan hazatérhetett. Egész életében lelkifurdalás kínozta, hogy expedíciójának talán leghíresebb tagját nem tudta épségben hazahozni. Ő megmenekült, míg a milliárdos vagyon örököse eltűnt.

A multimilliárdos Rockefeller család minden hatalmát és befolyását latba vetve próbálta kideríteni, hogy mi történt legifjabb sarjával, de nem járt sikerrel. A rendőrségi nyomozást azzal zárták le, hogy valószínűleg a tengerbe fulladt. Ebbe kénytelen-kelletlen belenyugodott a család is. Talán azért is, mert kevésbé volt felkavaró, mint arra gondolni, hogy esetleg kannibálok gyomrában végezte.

A rendőrségi nyomozás lezárulása után érkezett egy hír, mi lett Michael sorsa. Egy holland katona megölt három bennszülöttet. Az egyikük csuklóján találtak egy értékes órát, amin az MR monogram volt olvasható. Az időmérő azonban nem Michaelé volt. A fiatalember kétségbeesett anyja még egy magánnyomozót is felbérelt, hogy kiderítse, mi történt a fiával. A kutató három koponyát hozott vissza. A helyi törzsek azt állították, hogy fehér emberek koponyái, akiket ők öltek meg. Az egyik állítólag Michaelé volt. A történetet a Rockefeller család hivatalosan soha nem erősítette meg. A bankárfamília históriájának ez egy megrázó és érdekes rejtélye.

Az asmat törzs tagjai ma már nem esznek embert, legalábbis ezt mondják. Persze, ha mégis megkívánják az emberhúst, nyilván nem fogják azt bevallani idegeneknek. Ugyanis még mindig félnek a fehér ember retorziójától.

Forrás: Hihetetlen magazin / 2017. december / Michael Rockefeller eltűnése – Zavaczki János írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: fineartamerica.com; ctpost.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr713411971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása