Botrányos csalók
2018. augusztus 25. írta: Csiribusz

Botrányos csalók

Johanna nőpápának bár sok történelemtudós cáfolja létezését, a róla szóló legendák máig elevenen élnek a köztudatban. Johanna IV. Leó és III. Benedek között uralkodhatott a 9. század közepén. Tanult és intelligens nő volt, néhány hónap után azonban lelepleződött, egy lateráni körmenet során ugyanis gyermeket szült. Egyes források szerint belehalt a szülésbe, mások szerint azonban meglincselték.

bcs1.jpg

D’Éon lovag, azaz az 1728-ban született Charles-Genevieve-Louis-Auguste-André-Timothée-d'Éon de Beaumont a történelem egyik leghíresebb transzvesztitájaként vált ismertté. XV. Lajos idejében a parlament tagja volt, a király több diplomáciai megbízatást is adott neki. Nemét illetően azonban máig megoszlanak a vélemények, nem tudni, valójában nő volt-e, vagy férfi, gyakran látták ugyanis női ruhában. A vádak miatt állását elvesztette, Lajos titkos ügynökeként azonban tovább tevékenykedhetett.

bcs2.jpg

Gregor McGregor, 1786-ban született skót ezredes azzal vált híressé, hogy birtokokat árusított saját, "Poyais" néven megalapított államának területén, mely azonban csak papíron létezett. Később az állam nevében hatalmas összegű hitelt bocsátott ki, nem sikerült azonban elfogni, Venezuelába menekült a törvény elől.

bcs3.jpg

Az 1791-ben született Mary Baker Caraboo, hercegnőként írta be magát a történelembe, egyúttal a leghíresebb csalók névjegyzékébe. Azt állította magáról, egy távoli, egzotikus szigetről jött, és jó néhány hónapon át bolondot csinált a britekből. Idegen nyelven beszélt, furcsa ruhákat hordott, és hamar az előkelő körök kedvencévé vált. Végül lelepleződött, egy régi ismerőse felismerte az újságokban megjelent képe alapján.

bcs4.jpg

Le Grande Thérése 1860-ban született. Thérése Aurignac mosónőként dolgozott egy híres ügyvéd, Gustave Humbert házánál, ahol az idősödő doktor fiának érdeklődését hamar felkeltette. A nő elhitette vele, hogy hatalmas vagyon örököse, a férfi pedig hamarosan feleségül vette. Thérése újabb és újabb örökségek meséivel állt elő, melyek miatt nagy összegű hiteleket tudott felvenni. Tevékenysége azonban a hatóságoknak is feltűnt, végül 257 rendbeli hamisítás és csalás vádjával férjével együtt öt év börtönre ítélték.

bcs5.jpg

Victor Lustig, az 1890-ben született, cseh származású férfi az első világháború után tett szert jelentős vagyonra kötvényekkel való trükközéseivel. Később Párizsba ment, úgy tudta ugyanis, a francia kormány az Eiffel-torony lebontását fontolgatja. Ezt kihasználva az építmény egész szerkezetét eladta, ráadásul két alkalommal. Végül húsz évet ült az Alcatrazban.

bcs6.jpg

Az 1882-ben született Charles Ponzi az első modern pilótajáték megszervezése által tett szert kétes hírnévre. 1920-ban börtönbe került, szabadulása után azonban ismét csalárd üzelmek által szerzett magának hatalmas összegeket - mocsaras, használhatatlan területeket adott el jó pénzért. Később Mussolini pénzügyi tanácsadója lett, majd Brazíliába költözött, ahová a diktátor vagyonának egy részét is magával vitte.

bcs7.jpg

1899-ben New Yorkban született Al Capone, a „Sebhelyes”, aki a világ legismertebb gengsztereként írta be magát a történelemkönyvekbe. A markában tartotta egész Chicagót, a helyi rendőrség jó része a keze alatt dolgozott, bűnszervezete mintegy ezer tagot számlált. Soha egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, adócsalás miatt azonban 1931-ben sikerült bebörtönözni

bcs8.jpg

Ferdinand DemaraNagy Imposztorként is ismert, 1921-ben született Demara a bencés és a trappista szerzetestől kezdve a sebészen át a börtönőrig számos szerepet eljátszott kétes pályafutása során, mellyel azonban egy idő után felhagyott. Rendkívül magas intelligenciával rendelkezett, és minden szerepét tökéletes teljesítménnyel játszotta el, a koreai háború idején például orvosként számtalan életet megmentett.

bcs9.jpg

Konrad Kuaju egy 1938-ban született német férfi, aki illusztrátorként dolgozott. Hitler naplójával vált világhírűvé, melyet ő alkotott meg. A naplót 1978-ban adta el egy gyűjtőnek, azt állítva, bátyjától szerezte meg, aki tiszt volt a kelet-német hadseregben. A napló 1983-as publikálása után azonban hamar kiderült, hogy hamisítványról van szó, Kuajut pedig letartóztatták, majd négy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték.

bcs10.jpg

Az 1948-ban született Frank Abagnale már tinédzserként csekkeket hamisított, amivel két és fél millió dollárt sikerült összeszednie. Vérbeli szélhámosnak számított, számos szerepet eljátszott, volt többek között pilóta, ügyvéd és orvos is. Négy évet töltött börtönben, szabadulása óta azonban tanácsadóként dolgozik az övéhez hasonló ügyekkel foglalkozó nyomozók mellett. A Kapj el, ha tudsz című film az ő történetét dolgozza fel.

bcs11.jpg

Forrás: femina.hu

Képforrás: en.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr9114201739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása