Mai vademberek II.
2019. április 03. írta: Csiribusz

Mai vademberek II.

mv10.jpg

A Bengáli-öbölben található Andamán- és Nikobár-szigetek egyikén, az Észak-Szentinel-szigeten él a szentineléz nép, akik a lehető legkevésbé sem mondhatóak barátságosnak. Nevük az elmúlt hónapokban egyre közismertebbé vált, ugyanis meggyilkoltak egy hozzájuk látogató, fiatal misszionáriust.

Szinte hihetetlen elképzelni, hogy napjainkban léteznek olyan nomád törzsek, akik vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak, a technika minden vívmányától teljesen elzártan élnek, és a saját közösségükön kívül felettébb agresszívek és veszélyesek. Az indai törvények rájuk nem vonatkoznak, sőt, védik őket: a szigetük megközelítése szigorúan tilos – nem véletlenül.

Futótűzként terjedt el a hír, hogy egy 27 éves misszionárius, John Allen Chau megpróbált az Indiai-óceán, és talán a világ legelszigeteltebb törzsével kapcsolatot teremteni. Első látogatásába nem halt bele, de súlyos sérüléseket szerzett, a második napon azonban nem tért vissza a halászhajóra, ami a törvényeket megsértve elvitte a szigethez. Az indiai hatóságok minden igyekezetükkel megpróbálják a szerencsétlenül járt térítő testét visszaszerezni – de köztudott, hogy a szentinelézek közelébe férkőzni kész öngyilkosság.

Ez azonban nem volt mindig így: majdnem 30 évvel ezelőtt egy nőnek és csapatának sikerült a lehetetlen, és békésen megismerkedhetett a rejtélyes törzzsel.

mv6.jpg

Madhumala Chattopadhyay volt az első, és egyetlen nő, akinek sikerült a lehetetlen: kapcsolatba került a szentinelézekkel anélkül, hogy bármiféle agresszivitást tapasztalt volna a részükről - épp ellenkezőleg.

mv5.jpg

Madhumala 12 éves kora óta dédelgette álmát, hogy összeismerkedik az elzárt néppel. Sokévnyi tanulás és kutatás után pedig megfejtette a titkot, amivel a szívükhöz férkőzhet: ez pedig nem volt más, mint a kókusz.

m7.jpg

A szintén Andamán-népcsoporthoz tartozó jarawa törzs nemcsak békésen, de szívélyesen fogadta a lelkes antropológusnőt: még gyermekeik közelébe is engedték.

mv8.jpg

mv9.jpg

A nő volt az egyedüli, aki együtt is étkezhetett a törzzsel, sőt, ellátta az olyan egyszerű sérüléseiket, amik kezeletlenül súlyosan elfertőződhettek volna.

Madhumala jelenleg a kormányminisztériumban dolgozik, Delhiben, mint sok más indiai. Arról azonban kevesen tudnak, hogy fiatalon milyen életre szóló tapasztalatokat szerzett a világ legelzártabban élő törzseinél.

Forrás, képforrás: femina.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4814734739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása