Titokzatos királykövek
2019. július 24. írta: Csiribusz

Titokzatos királykövek

Amikor Írország igazi királyának fejére helyezték a koronát, abban a pillanatban a Végzet Kövéből, a Lia Fáilból felhangzott a megerősítő kiáltás. A kő a Dublintól 32 km-re levő ősi Tara területén található, amely már az újkőkor óta szent település és Írország mondabeli központja volt. Nem ismeretes, hogy a kő milyen régi múltra tekint vissza, de a monda szerint azon négy bűvös ereklye egyike volt, mely Danu istennő mágikus népével került Írországba.

kk7.jpg

Írországban a királyok jobbára inkább választás, mint öröklés útján kerültek trónra. Az uralkodóválasztás egyik módja az volt, hogy bizonyos szertartásokat végeztek el, amelynek csúcspontján a kiválasztott személy alakja látomás formájában megjelent. Mikor az a hívó szóra Tarába jött, a Lia Fáilra ültették vagy a kő mellé állították, s királynak iktatták be. Ezek után ünnepségsorozat következett, amellyel a király és Írország önállóságát jelképező istennő rituális egybekelését ünnepelték meg, amely az uralkodót örökre egybeforrasztotta országával, felelőssé tette annak biztonságáért, békéjéért és felvirágzásáért.

kk8.jpg

Az ehhez hasonló, az uralkodót az országával egyesítő szimbolikus házasságok máshol is köttettek Európában, s a szertartásnak a királykövek használata is gyakran része volt. Némelyik királykő, minként a Lia Fáil is, hímvessző alakú, más kövek trónalakúak voltak, mint például az írországi Castlereagh-ben lévő királykő.

A szászok királyköve jelenleg Angliában, Kingston-upon-Thamesben van, ahol rácskerítés veszi körül, a brit uralkodókat azonban még mindig egy kő felett koronázzák – ez egy vörös homokkőtömb, az úgynevezett Scone-i Kő, amelyet a londoni Westminster-apátságban levő koronázási szék ülése alatt helyeztek el.

A királykő fogalma az Arthur-mondakörben is szerepel, abban a történetben, amikor Arthur a királyi kardot, az Excaliburt kihúzza a sziklából, így bizonyítva a királyi címhez való jogát. Ez a történet szorosan kapcsolódik a királyság isteni eredetét valló ősi hithez. A király, illetve a királynő különleges képességeibe vetett hit Britanniában egészen az utóbbi évszázadokig fennmaradt, amennyiben azt hitték, hogy az uralkodó „kézrátételének” gyógyító hatása van.

Forrás: Reader's Digest válogatás / Misztikus történetek gyűjteménye – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: celticmyths.ie; flickr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314968924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása