Világítótornyok
2019. augusztus 01. írta: Csiribusz

Világítótornyok

Az alexandriai kikötővel szembeni Pharosz szigetén épült világítótorony volt az akkori világ hét csodájának egyike. Jóval több, mint száz méter magas volt, tetején máglyatűz lobogott, amelynek fényét bronztükör verte vissza. Sajnos csak leírásokból ismerjük ezt a tornyot, mert 1326-ban egy földrengés elpusztította, de emlékére máig pharosznak, illetve fárosznak nevezik a világítótornyokat.

vt1.jpg

/Johann Bernhard Fischer von Erlach osztrák építész elképzelése a pharoszi világítótoronyról, 1721-ből/ 

vt2.jpg

/Egy másik ábrázolás/

A rómaiak is sok világítótornyot építettek, hogy segítsék hajósaik tájékozódását. A vasrostélyon élesztett tűz, amelyet gyantás fával vagy szénnel tápláltak, közvetlen közelről aránylag nagy fényt árasztott, de messziről nem lehetett jól látni. Javult a helyzet, amikor olajjal vagy faggyúval táplált lámpát használtak, és fémlap alkalmazásával arról is gondoskodtak, hogy a fény ne világítson fölöslegesen a szárazföld felé. Ám az ilyen lámpák is gyér fényt szolgáltattak. Végül a franciák kísérleteztek ki egy kőolajjal működő lámpafélét, amelyben négy-hat párhuzamosan futó hengerpalást alakú bél szívta fel az olajat és adta a fényt, tükrökkel a tenger felé irányítva.

A világítótornyok fényének megsokszorozását csak az elektromosság felfedezése tette lehetővé. A mai világítótornyok persze jól láthatóak messziről. A La Manche-csatorna partján fekvő Le Havre francia kikötő világítótornyának fénye majdnem Angliáig világít. A mostani világítótornyok nemcsak világítanak, hanggal, rádióhullámokkal működő jelzőberendezések is vannak rajtuk.

A tengeri térképek természetesen feltüntetik a világítótornyokat. Felismerésüket megkönnyíti egyedi formájuk, és jól látható, jellegzetes ritmusban sugárzott fényük. Ezek az építmények behálózzák valamennyi tenger és óceán partjait. Régen a tornyok lakói, akik gondoskodtak a folyamatos és zavarmentes működésről, nagyon magányos életet éltek. Ellátásukról a szárazföldről rendszeresen gondoskodtak.

vt3.jpg

/Az 1914-ben épült Calshot Spit fényjelzőhajó, Dél-Anglia/

Világítótornyot építeni nem olcsó mulatság. Ezért, ahol lehet, világítóhajókat használnak pótlásukra. Ezeket felszerelik mindazokkal a berendezésekkel, amelyekkel éjjel-nappal, jó és rossz időben messziről fel lehet hívni a figyelmet arra, hogy például hajózhatatlan szakasz következik, vagy arra, hogy közeli a kikötő.

Forrás: Kisalföld melléke / 2019. július 30. - Lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: tainhanarede.blogspot.com; romaikor.hu; yachtingmonthly.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4814987468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása