Szobrok és kövek
2020. február 04. írta: Csiribusz

Szobrok és kövek

szk003.jpg

/temetői szobor - Németország, Aachen/

A „megkövülés” szónak két jelentése van – megbénulni a félelemtől vagy kővé változni. Ókori görög és római történetek figyelmeztetnek, hogy a kígyóhajú Gorgó Medúza vagy a baziliszkusz gyík egyetlen pillantása kővé dermeszt a szó mindkét értelmében. Valószínűtlennek tűnik, hogy egy ember valóban szoborrá válhat ily módon – mégis sokan hisznek abban, hogy léteznek emberként viselkedő szobrok.

Egy szobor igen meghökkentő is lehet. Némi képzelőerővel és pislákoló fényben úgy tűnhet, hogy mozgatja a végtagjait, vagy pislog. De egy könnyeket (vagy akár vért) hullató szobrot már nem olyan könnyű megmagyarázni. Beszámoltak ilyen jelenségekről az Egyesült Államokban, Mexikóban és Puerto Ricóban, valamint Európában, Ausztráliában és Afrikában is. Egyszer az egyik szobor egy bizonyos esemény időpontjában kezdett könnyezni. Egy pennsylvaniai férfi kapott egy bronz mellszobrot egy japán lánytól. 1945. augusztus 6-án könnyek hullottak a szeméből azon a napon, amikor ledobták az atombombát Hirosimára.

szk001.jpg

/Szűz Mária-szobor - Olaszország, Porto San Stefano/

Egyes könnyező szobrok hamisítványok, és akadnak kondenzációval, cseppfolyóssá váló festékkel vagy megolvadó ragasztóval manipuláltak. Sokukra azonban nincs magyarázat.

A tárgyak talán nem éreznek félelmet, mégis kővé válhatnak – akár a baziliszkusz vagy a Medúza jeges pillantása nélkül is.

Knaresborough-ban, az angliai Yorkshire-ben van egy szokatlan forrás. Nevezetes barlang mellett áll, ott született 1488-ban a híres boszorkány, Shipton anyó. Azt mondják róla, hogy sok eseményt megjósolt, köztük a nagy londoni tűzvészt 1666-ban, és lidércekkel sújtotta ellenségeit.

szk002.jpg

/Shipton anyó barlangja - Anglia, Yorkshire, Knaresborough/

A barlangja és a forrás sok látogatót vonz a 17. század óta. A víz egy föld alatti tóból emelkedik fel, útja során összegyűjti a sziklákból az ásványi anyagokat. Ahogy lezúdul a forrás mögötti természetes falon, lassanként új rétegeket épít. Tárgyakat lógatnak a lehulló vízbe, hogy kővé váljanak. A forrás őrei szerint egy plüssfigura három-négy hónap alatt megkövesedik.

Forrás: Judy Allen – Megmagyarázhatatlan jelenségek enciklopédiája, 2006.

Képforrás: picturesofengland.com; forosdelavirgen.org; pxhere.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5115430988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása