Halálos internet
2020. május 09. írta: Csiribusz

Halálos internet

Megan Meier szomorú tragédiája

Tény, hogy az internetnek nagyon sok hasznos tulajdonsága van, de sajnos akadnak kártékony hatásai is. Persze nem maga az internet, mint olyan tehet róla, hanem az a pár haszonleső vagy beteglelkű ember, akik ugyanúgy hozzáférnek az internet-lehetőségekhez, mint a társadalom egészséges tagjai. A gond ott kezdődik, hogy az interneten keresztül ezek a beteg vagy rossz szándékú elmék, bekúsznak az otthonainkba, befolyásolni próbálják gondolkodásunkat, életünket. Szerencsére az emberek többsége átlép a rafinált húzásokon, de néha sajnos akadnak olyan naiv egyének, akiket minden gond nélkül sikerül megkörnyékezni. Ez különösen igaz a serdülő korú, könnyen befolyásolható, hiszékeny gyermekekre. Vannak szülők, akik gondoskodnak arról, hogy a gyerekek csak bizonyos oldalakhoz férjenek hozzá vagy kizárólag felügyeletük alatt internetezhessenek. Ez azonban lássuk be, nem mindig olyan egyszerű. Talán emlékeznek még páran a világsajtót befutó 2006-os esetre, amely egy Megan Meier nevű, 14 éves amerikai kislány tragédiájáról szólt.

mm01a.jpg

/Megan Taylor Meier (1992-2006)/

A Meier szülők – Tina és Ron – két kislányukkal a Missouri-i St. Louis egyik kertvárosi negyedében, O'Fallonban éltek békében és boldogságban, ahogyan az meg van írva. A gond akkor kezdődött, amikor nagyobbik kislányuk – a pufók Megan –, serdülőkorba lépett. Az iskolában, ahová járt, egyre többször közösítették ki a hasonló korú gyerekek és nagyon sokat piszkálták kövérsége miatt. Az érzékeny lelkű kislányt nagyon megviselte ez az időszak, pszichológusa szerint önértékelési problémája komoly lelki gondot jelentett számára. Nagy nehézségek árán, rengeteg odafigyeléssel és szeretettel, végül sikerült Megant helyre rázni, de a szülők úgy döntöttek, jobb lesz lányuknak, ha másik iskolában folytatja a tanulmányait.

Az új iskola meghozta a hozzáfűzött reményeket. Megan újra boldog, kiegyensúlyozott gyermek lett. A környezetváltozás határozottan jót tett neki, új barátai lettek, az új közösség gyorsan befogadta, tanulmányai javultak, lefogyott és még röplabda edzésekre is el kezdett járni.

Közvetlen szomszédságukban élt a Drew házaspár – Lori és Curt –, akikkel a szülők összejártak, különösen a két asszony – Lori és Tina – jött ki nagyon jól egymással. Drew-éknak volt egy lányuk, Sarah, aki egyidős volt Megannel, és sokat játszottak korábban együtt, kedvelték egymást. Az új iskola, az új programok és az edzések azonban több időt vettek el Megantől, így egyre ritkábban tudott együtt lenni Sarah-val.

Egy másik teória szerint Megan szándékosan akarta megszakítani a kapcsolatot a Drew-lánnyal. Bárhogyan is volt, a lényeg ugyanaz: idővel eltávolodtak egymástól és ez legjobban Lori Drew-nak bökte a csőrét. Egyszerűen nem bírta elviselni, hogy Megan mellőzi a leányát. Ahelyett, hogy Lori megbeszélte volna ezt a sérelmét Tinával, olyan aljas, gonosz húzásra vetemedett a kis Megannel szemben, amely egy felnőttől megdöbbentő, és amelyet a józan gondolkodású ember képtelen megérteni.

Megan új iskolájában a MySpace közösségi oldal hódított. Szinte nem is volt olyan osztálytársa Megannek, aki ne lett volna felregisztrálva. Amikor először felvetette anyjának, hogy szeretne a MySpace oldalra regisztrálni, Tina határozottan elutasította. A lány azonban addig-addig könyörgött anyjának, míg végül Tina beadta a derekát, de kikötötte, hogy Megan kizárólag a felügyelete mellett internetezhet. Így történt, hogy Tina a lánya nevében felregisztrált, így a jelszót csak ő tudta, vagyis Megan akkor léphetett fel, ha anyja ezt megengedte neki és belépett helyette az oldalra.

Egy napon, Megant ismerősnek jelölte egy tizenhat éves, rendkívül jóképű fiú, akit Josh Evansnek hívtak. A fiú azt állította magáról, hogy floridai születésű és nemrég költöztek O'Fallonba. Annyira kedves és szimpatikus volt, hogy Tina semmi kivetni valót nem látott abban, ha lánya visszajelöli. Így teltek a napok és hetek, s közben a kis Megan valósággal belehabarodott Joshba, noha még sohasem találkoztak. A plátói kapcsolatot Tina nem ítélte aggasztónak, főleg miután Megan valósággal kivirult.

Megan egész életében küzdött a súlyával és az önbecsülésével, és akkor most rátalált egy fiúra, akiről azt gondolta, hogy csinosnak látja őt. Csak az volt különös, hogy a fiú sosem kérte el Megan telefonszámát. Amikor pedig ő kérte volna el Josh számát, a fiú azt mondta, hogy nincs mobilja, az anyja pedig nem köttette be a vezetékes telefont” ‒ mesélte később Tina.

2006. október 15-én, egy vasárnapi napon aztán minden megváltozott, amikor Megan rejtélyes és felkavaró üzenetet kapott Joshtól: „Nem tudom, hogy akarok-e továbbra is barátkozni veled, mert azt hallottam, hogy nem vagy valami rendes a barátaiddal.” Persze Megannek fogalma sem volt, hogy a fiú miről beszél, de nagyon bántotta a dolog.

Másnap, 2006. október 16-án, egy esős hétfői napon, Megan hazatérve az iskolából, megkérte anyját, hadd menjen fel a MySpace-re, mert meg akarja nézni, Josh mit válaszolt a legutóbbi üzenetére. Tina ugyan nem szívesen, de végül megengedte, ám arra már nem volt ideje, hogy megvárja a csevej végét, ugyanis aznap fogorvoshoz kellett vinnie a kisebbik lányát, hogy feltehessék neki a fogszabályzót, és már így is késésben voltak. Mielőtt azonban elmentek, Tina nyomatékkal megkérte Megant, hogy lépjen ki az oldalról.

Tinát nem hagyta nyugton az anyai megérzése és a rendelőből felhívta Megant, hogy megkérdezze, kilépett-e már. A kislány azt válaszolta, hogy még nem, és borzasztó, miket írogatnak neki. Josh nyilvánvalóan megosztotta másokkal is Megan üzeneteit. Az anyja újra ráparancsolt, hogy lépjen ki és ne foglalkozzon azzal, miket hordanak össze róla. Alig negyed órával később, Megan visszahívta Tinát, és most már zokogva panaszkodott. Tina borzasztó dühös lett, amiért nem fogadott szót neki, és ismételten rápirított, hogy azonnal kapcsolja ki a gépet.

Miután Tináék hazaértek, meghökkenve látta, hogy Megan még mindig a gép előtt ül és hisztérikusan zokog. Azon még jobban meglepődött, hogy miket írtak neki a többiek és Megan milyen trágár módon reagált rá. Jól leszidta a lányát, mire Megan odavágta: „Elvileg te az anyám vagy! Neked az én oldalamon kellene állnod!” Azzal felrohant a szobájába és becsukta maga mögött az ajtót. Tina nagyon jól tudta, hogy Megannek kell egy kis idő, mire megnyugszik, s gondolta, később majd utánamegy, hogy elbeszélgessen vele. Ronnal visszavonultak a konyhába, megbeszélték a történteket és vacsorát készítettek. Talán húsz perc is eltelt így, amikor egyszer csak beszéd közben Tinának elakadt a szava. Szó szerint ledermedt a mondat közben. „Szörnyű érzés tört rám... Felrohantam Megan szobájába, és megtaláltam őt a szekrényében, ahová felakasztotta magát.”

A kislány még élt, amikor kórházba szállították. Másnap reggelre azonban, három héttel a tizennegyedik születésnapja előtt, meghalt. A váratlan események mindenkit ledöbbentettek. Nem volt kérdéses, hogy az amúgy is szuicid hajlamú gyermeknek mi volt az utolsó csepp a pohárban. Apja, Ron, felment a MySpace oldalára, hogy megnézze, milyen utolsó üzenetet kapott Megan. Az üzenet Joshtól származott, és Ron emlékezete szerint a következő állt benne: „O'Fallonban mindenki tudja, hogy miféle vagy te! Rossz ember vagy és mindenki utál! Remélem, elcseszett életed lesz! A világ egy jobb hely lenne nélküled!”

A szülők ezek után megpróbálták felvenni a kapcsolatot Josh Evansszel, üzenetet is hagytak számára, de Josh profilját azonnal törölték. Tehetetlenek voltak és csak a düh maradt, amiért senkit nem vonnak felelősségre kislányuk halála miatt. Közben terápiára kezdtek járni egy olyan közösségbe, ahová olyanok jártak, akik hozzájuk hasonlóan nehezen tudták feldolgozni a gyászukat. Mindemellett továbbra is tartották a kapcsolatot Drew-ékkal, elmentek Sarah tizennegyedik, majd Curt ötvenedik születésnapi partijára, sőt, kérésükre a garázsukban rejtegették Sarah karácsonyi ajándékát – egy csocsóasztalt –, nehogy meglássa, mit kap a szüleitől.

mm04.jpg

/Tina és Ron Meier halott lányuk szobájában/

Már-már úgy tűnt, bele kell törődniük a tehetetlenségbe, amikor váratlan telefonhívást kaptak éppen azelőtt, hogy a terápiára indultak volna. Egy nő hívta fel őket az utcájukból, akit nem ismertek közelebbről, csak látásból. Pár házzal lakott odébb, mint ők, s mert soha nem volt dolguk vele, nem értették, mit akar tőlük. A nő azt állította, tudja, ki áll a Josh Evans-dolog mögött. Természetesen a szülők rettentő izgatottak lettek és azonnal átmentek hozzá.

A nő restelkedve elmondta nekik, hogy mit tud, mit hallott a kislányától. A Meier-házaspár megdöbbenve hallotta, amikor felfedte előttük az egész mocskos ügyet. Cserébe csak annyit kért, a gyermeke miatt hadd maradjon anonim. Lánya, aki Sarah barátnője volt, éppen Drew-éknál tartózkodott aznap, amikor Lori a kis Meganre panaszkodott, és a füle hallatára határozta el, hogy megleckézteti a kislányt. Valójában a szomszéd nő lányát is bele akarták vonni, aki nem gondolta, hogy felnőttek irányítása alatt ez egy rossz és gonosz dolog. Azon a napon, amikor megtörtént Magennel a tragédia és a mentő elvitte, Lori felhívta a szomszéd nő kislányát azzal, hogy Magennel történt valami, és senkinek ne beszéljen a MySpace-fiókról.

Az egész Josh Evans-ügy csak egy kitalált színjáték volt. Josh Evans nem is létezett. Lori Drew találta ki a fiút és az egész játékot azért, hogy Megant megalázhassa. Ő írogatott a fiú nevében, ő bolondította a kislányt hosszú heteken át, hogy aztán végül teljesen ellehetetlenítse. S mindezt azért, mert meg volt győződve, hogy Megan már nem akar barátkozni a lányával.

Tina és Ron nem hittek a fülüknek. Valósággal őrjöngtek. Szinte lehetetlen volt felfogni, hogy tehet ilyet egy érett felnőtt egy gyerekkel, miközben ő maga is anya. Ő vajon mit érzett volna, ha Sarah-val ugyanezt teszi valaki? Ráadásul egy ilyen bagatell, gyerekes indok miatt... felfoghatatlan. De Tinának nem csak ez fájt. Tina ingatlanközvetítőként szerezte annak idején Drew-éknak a házat, ahol éltek. Így kezdődött baráti kapcsolatuk. Éveken át megosztották Drew-ékkal gondjukat és bánatukat. Lori nagyon jól tudta Tinától, hogy Megan depresszióra és öngyilkosságra hajlamos. Azt is tudta, hogy a lány könnyen hízik, és ez az egyik érzékeny pontja. Mindennek ellenére ezt tette Megannel. Az egyik legnagyobb felelőtlenség volt, amit felnőtt tehet egy gyerekkel szemben. Ez megbocsáthatatlan.

Azonnal hazahajtottak, kirángatták a garázsukból a Sarah-nak szánt csocsóasztalt és Drew-ék háza előtt ripityára törték. Beleadták minden fájdalmuk és keserűségük. Lori értetlenül ment ki hozzájuk, hogy megkérdezze, mit művelnek. A szülők felfedték előtte, hogy mindent tudnak. Tina őrjöngött. Ha a férje akkor nem fogja le, egészen biztosan nekimegy Lorinak. Döbbenetes, de még Lori volt az, aki feljelentette Meieréket ezek után.

Az ügy kirobbant, óriási botrányt és felháborodást vonva maga után. Állítólag még az FBI is nyomozott, de senki nem tudta a törölt MySpace profilt megtalálni, s ezáltal az üzenetekhez hozzáférni. Így sok mindent nem lehetett bizonyítani, ráadásul nem volt olyan törvény, mely az adott körülményeket bűncselekménynek állíthatta volna be.

mm03.jpg

/Sarah és Lori Drew/

Lori Drew később nem tagadhatta a profil létrehozását, de állítása szerint nem azért készítette, hogy Megant bántsa, hanem azért, hogy bizalmába férkőzve kipuhatolózza, mit gondol a lányáról és másokról. Azt vallotta, Megan másokkal is vitatkozott, veszekedett a MySpace-en, így nem feltétlenül Josh oldala miatt lehetett öngyilkos. Ráadásul megtudta, hogy a kislánynak korábban is volt már öngyilkossági kísérlete, ezért kicsit sem érzett felelősséget vagy bűntudatot.

Tina tagadta, hogy Megan valaha is öngyilkos akart volna lenni, bár tény, megvolt rá a hajlama. Elmondta, hogy a kislány abban a hitben halt meg, hogy a fiú valós személy. Életének boldog időszakát élte, nagyon készült a három héttel később esedékes születésnapjára, még új ruhát is vásároltak erre az alkalomra. Sajnos az új ruhát már csak a temetésén viselhette.

A két család még ekkor is egymás közvetlen közelében élt. Drew-ék ugyan küldtek bocsánatkérő levelet, de Meierék csak egyet akartak, hogy költözzenek el onnét, s kérték barátaikat, szomszédaikat, segítsenek abban, hogy ezt elérhessék. Drew-ék végül elköltöztek, de Meierék házassága zátonyra futott. Tina állandó önvádaskodása miatt a Meier szülők elváltak.

Mindezzel párhuzamban Tina létrehozta a Megan Meier Alapítványt, mely hasonló ügyekkel foglalkozik, ezen kívül a család elérte, hogy a számítógépes zaklatás ellen törvényt hozzanak, és bűncselekménynek számítson. A törvény 2008 augusztusában hatályba lépett Missouri államban.

Írta: Csiribusz

Forrás: Megan Meier sztori – dok.film; en.wikipedia.org; virusirto.blog.hu

Képforrás: change.org; images6.fanpop.com; latimesblogs.latimes.com; latimes.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr2815671010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása