Hét furcsa spanyol fesztivál
2020. május 09. írta: Csiribusz

Hét furcsa spanyol fesztivál

A spanyolok messze földön híresek a különböző ünnepeikről, imádják élvezni az életet és nem telik el szinte úgy nap, hogy ne tartanának valahol az országban egy hagyományos ünnepet vagy épp egy őrült szokást. Már alapvetően az esti órákban akkora a nyüzsgés egyes városokban, mintha fiesta zajlanak éppen. Néhány meghökkentő és furcsa esemény ezek közül:

Pamplonai bikafuttatás

A minden évben megrendezésre kerülő San Fermin fesztivál fénypontja a bikafuttatás. Ilyenkor a helyiek és a világ minden tájáról érkezett ezernyi turista ellepi Pamplona utcáit és érkélyeit. Az életület is kockáztató vörös kendős férfiak a szűk utcákon keresztül száguldó bikák előtt szaladnak az arénáig, ahol este megrendezésre került a bikaviadal. Az “Encierro”, azaz a bikafuttatás reggel nyolckor kezdődik, miután a résztvevők áldásukat kérték a Szenttől, majd egy 825 méteres őrült rohanásba kezdenek a feldúlt bikák rohama elől. A táv a bikáknak mindössze három perc, de több millió turista kíváncsi erre az eseményre az egy hétig tartó fesztivál keretében. A futtatás során számos állat megsebesül, illetve az 1924 óta tartott fesztiválon már többen életüket is vesztették. Az állatvédők rendszeres tiltakozásokat szerveznek a bikafuttatás és a bikaviadalok ellen is, mivel a fesztiválok során már több tízezer állat elpusztult. A bikafuttatás egyébként Ernest Hemingway tette ismertté a “Fiesta – A nap is felkel” című regényével. Hogy bátorság vagy őrültség, döntse el mindenki maga.

ff01.jpg

La Tomatina

A világ legnagyobb paradicsomcsatája  minden év augusztusában megrendezésre kerül Bunolban, Valencia közelében. A fesztivál eredetét illetően több történet is ismert. Az egyik elmélet szerint, egy Franco tábornok elleni tüntetés adta az ötletet, más elmélet szerint a helyi zöldségesek összevesztek, és megdobálták egymást, megint más történet szerint az elégedetlen helyiek kezdték el dobálni a városatyákat paradicsommal. A fesztivált minden augusztus utolsó szerdáján rendezik meg. A bulizás reggel hétkor kezdődik, a csúcspontját a délben kezdődő paradicsomcsatával éri el. A város főterén gyülekezik a tömeg, ahova teherautókon érkezik Extramadurából mintegy 140 tonnányi, kifejezetten erre az alkalomra termesztett paradicsom. A „paradicsomot akarunk!” kiáltásra kezdetét veszi a látványos, “piros” rendezvény. Fontos szabálya, hogy csak összenyomott paradicsommal lehet harcolni. A csata után felállítanak mobil zuhanyzókat, ahol megtisztíthatják magukat a résztvevők.

ff02.jpg

Csecsemő-átugró fesztivál

El Colacho fesztivál, ahogy a spanyolok hívják már 1620 óta minden évben megrendezésre kerül Castrillo de Murcia faluban. A fesztiválon az előző évi El Colacho rendezvény időpontja után született, azaz az egy évnél fiatalabb csecsemőket lefektetik a földre egy matracra, majd az ördög jelmezbe öltözött férfiak nekifutásból átugrálják őket. A hagyomány szerint ez megtisztítja a kicsiket a gonosztól és egész életükben megvédi őket a betegségektől. Természetesen a rituálé csak szülői beleegyezéssel történik.

ff03.jpg

Batalla de la Rata Muerta

El Puig ad otthont ennek a hihetetlen, hátborzongató fesztiválnak. Eredetileg ez az esemény egy vallási ünnep volt, melyet a patkányok és az emberek kapcsolata hívott életre. A lényege röviden és tömören, döglött patkány dobálás. Alapjában véve ez egy hagyományos, kisvárosi ünnep lenne, össznépi főzés, táncolás, vidámság szaladgáló gyerekekkel. Aztán jönnek a döglött rágcsálók. A felhőtlenül mulatozó emberek egyszer csak egymásnak kezdik dobálni ezeket az állatokat. Elképzelni se tudom, hogy mit lehet ezen élvezni.

ff04.jpg

Els Enfarinats

Magyarul a Lisztemberek ünnepségét Ibi városában rendezik meg több, mint 200 éve minden év december 28-ám. Ez egy egész napos színes, vidám fesztivál, mikor is a helyiek vicces ruhákba öltöznek, lisztet öntenek magukra és így vonulnak ki a városba. A története szerint a lisztes arcú lázadók puccsot hajtanak végre és fogságba ejtik a polgármestert. A város irányítását átveszik, így elfoglalják a bankot, az üzleteket és bírságot vetnek ki tulajdonosaikra humoros beszédeket tartva közben. Aki ellenáll azt liszttel és tojással dobálják meg és szórakozásként egymást is. Ennek a fesztiválnak azonban értelme is van, mivel a befolyt bírság összegét jótékony célra használják fel és így támogatják az rászoruló szervezeteket, intézményeket. Hogy érezzük a volumenét egy ilyen puccs alkalmával három tonna liszt és több ezer tojás került elhasználásra.

ff05.jpg

Cascamorras

Baza és Guadix fesztiválja, melyet minden év szeptember 6-án tartanak, s az esemény története egy 500 évvel ezelőtti szobor lopás történetét eleveníti fel. A Cascamarras egy középkori zsonglőrre emlékeztető karakter, aki Baza és Guadix lakóival áll csatában. Központi eleme a Virgen de la Piedad szobor, amely a két város közt ellenségeskedést eredményezett és végül Bazaban maradt. Ennek okán útjára indul Guadix-ból Bazaba, hogy eltulajdonítsa a szobrot. Baza lakói igyekeznek őt megállítani, festékekkel dobálják meg a város utcáin. Szeptember 9 én tervének meghiúsulása után visszatér Guadix-ba, ahol a dühös helyiek is festékdobálással nyilvánítják ki nem tetszésüket. Cascamorras futása közben több pihenőt is tesz és ezeken a helyeken, ahogy felemeli Virgen de la Piedad zászlaját a körülötte lévő emberek fele fölé, ők térdre ereszkednek. Az esemény másik fő eleme a festék mellett a víz, amely felfrissíti a résztvevőket az üldözés alatt.

ff06.jpg

La Batalla de Vino

A híres bortermő vidék, La Rioja ünnepsége ez. Ha a La Tomatinat paradicsomcsatának hívjuk, akkor ezt nevezhetjük egyszerűen borcsatának. Az elmúlt években több ezer látogatót is vonzott a fesztivál, így a helyiek a turistákkal együtt frissítik fel magukat Szent Péter napján. A kiváló helyi borokból – sajnos – több végzi a résztvevők ruháján, mint a torkukban. Eredete a zarándokok 18. századi szokására nyúlik vissza, akik a misét követő ebéd során jókedvükben borostömlőikkel spriccelték egymást. Akkora népszerűségnek örvend az esemény, hogy 2011 óta hivatalosan is Országos Turisztikai Jelentőségű ünnepnek számít Spanyolországban.

ff07.jpg

Forrás: kalandlista.eu

Képforrás: mirror.co.uk; telegraph.co.uk; slate.com; santafiesta.es; sharenator.com; avaxnews.com; lariojaturismo.com - kalandlista.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3015674424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása