Kik vitték el Olivert?
2020. június 23. írta: Csiribusz

Kik vitték el Olivert?

Számtalan furcsa esetet láttunk már különböző országokban, különböző emberek eltűnéséről, különböző történelmi korokban. Az egyik leghíresebb, s mondhatni leghírhedtebb a kis Oliver Larch rejtélyes eltűnése. Már csak azért is, mert sokan megkérdőjelezik a történet hitelességét.

A különös esemény 1889 karácsonyán történt, szenteste. A helyszín Indiana állam, a South Bend városka közelében álló Larch-farm, nagyjából 50-60 kilométernyire a Michigan-tótól.

Tél volt, a festői tájat 10-15 centiméternyi hó borította azon az estén. A család nem ünnepelt egyedül. Vendégségben volt náluk miniszter barátjuk a feleségével, a South Bend-i körzeti bíró, valamint egy ügyvéd Chicagóból. Mindannyian a család régi barátai voltak.

elt01.jpg

A baráti társaság befejezte a vacsorát és Larch asszony orgonajátéka mellett karácsonyi dalokat énekeltek a társalgóban, aki egyébként a helyi templom orgonistája volt, s nagyon jól játszott. A Larch házaspár tizenegy éves kisfia, Oliver, a konyhába rohant pattogatott kukoricáért.

Alig volt tizenegy óra, amikor az apa észrevette, hogy az ivóvíz fogytán van, ezért megkérte Olivert, menjen ki a kúthoz és hozzon egy vödör vizet. A kisfiú engedelmesen felvette a csizmáját, felkapta az egyik vödröt és már indult is kifelé az oldalajtón a kúthoz. Ám alig telt el pár másodperc, a társaság meghallotta a kisfiú kétségbeesett sikolyait. „Segítség! Segítség! Elvisznek! Segítség! Segítség!”

A felnőttek ijedten ugrottak az ajtóhoz. Larch úr és a többiek látták a petróleumlámpa fényében a gyermek nyomait a hóban, melyek a kúthoz vezettek, de úgy húsz méter után eltűntek. Hallották még Oliver sikolyait a fejük fölül, az égből, aztán a hang fokozatosan elhalt, végül csend lett. Soha többé nem látták viszont.

Ahogyan később körülnéztek, csak a gyermek nyomait látták a hóban, melyek pár méter után megszakadtak. Körülötte nem volt más nyom. Megtalálták a vizes vödört is, nem sokkal messzebb. A nyomozás végül arra a következtetésre jutott, mivel a fiú hangja az ég felől jött, valami magával ragadhatta. Ragadozómadárra gondoltak először, de a tizenegy éves Oliver a maga harmincöt kilójával túl súlyos lett volna egy sasnak, vagy kettőnek. Ezért ezt a lehetőséget elvetették. Utánanéztek jegyeztek-e be hivatalosan légballon felszállást a környéken, de nem. Egyéb repülő alkalmatosságok pedig nem léteztek még azokban az időkben. De akkor mi vagy ki vitte el Oliver Larch-t azon az éjszakán, és hová?

A történet elgondolkodtató, bár sokan úgy vélik, mindez csak egy kitalált mese. Az eredeti történetet Ambrose Bierce 1888-ban tette közzé. Ő egy tizenhat éves fiút állít a középpontba, aki 1878 novemberében hasonlóan járt, mint Oliver. Néhányan úgy vélik, mindezt azért találta ki, hogy lenyűgözze az olvasóit. Több hasonló történet is megjelent általa.

Később 1950-ben Joseph Rosenberger is megírta a maga verzióját. Ő Oliver Lerchnek nevezte áldozatát, aki húszesztendős volt, és 1890. december 24-én tűnt el. Igaz történetként írt az eseményről, s még egy paranormális magazinnak is felkeltette a figyelmét, amely átvette tőle a történetet.

Néhány évvel később, 1956-ban, Frank Edwards, Strangest of All című könyvében is megjelent. A történetről azt mondták, kicsit átalakítva ugyan, de a lényege valóban megtörtént. Frank Edwards az '50-es években ismert rádiós személyiség volt, egy furcsaságokkal, paranormális dolgokkal foglalkozó show-t vezetett, jól ismerte Rosenberger történetét. De ha hitt az események igazságában, akkor nem nagyon érthető, miért változtatta meg Oliver Larch-ra Oliver Lerch nevét, és miért kreált a húszesztendős fiatalemberből egy tizenegy éves kisfiút. A dátumot pedig 1889-re változtatta. Ezt a változatot olvashattuk fentebb.

A negyedik változat sem várakoztatott sokáig. Ebben a verzióban a történet 1909. december 24-én játszódik, a kis Oliver Larch-t Oliver Thomasnak hívják, a helyszín pedig nem Indiana állam az USA-ban, hanem Wales.

Akár igaz ennek az összevissza kreált írásnak a tartalma, akár nem, az biztos, hogy a hozzátoldás, a hamisítás teljesen hiteltelenné tette az olvasók előtt. De ki tudja … tán ez volt a cél...

Írta: Csiribusz

Forrás: anomalyinfo.com

Képforrás: earthsky.org; unitedcountry.com; hu.depositphotos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6315904232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2020.06.23. 23:21:56

Valami igazság biztos van benne. Olyan ez mikor valaki elmond egy történetet valakinek aki továbbmondja egy harmadik személynek, majd az továbbmondja egy negyediknek és így tovább, és végül már se a név, se az időpont, se a hely nem egyezik.
süti beállítások módosítása