Kisbaba a kalapdobozban
2020. június 23. írta: Csiribusz

Kisbaba a kalapdobozban

Sharon Elliott hihetetlen története

1931 karácsonyának szentestéjén, különös „ajándék” érkezett az arizonai sivatagba. Egy fiatal házaspár – Ed és Julia Stewart – a sivatag menti autópályán haladtak, amikor autójuk defektet kapott. Ed félreállt az út szélére. Míg kereket cserélt, ifjú asszonykája türelmesen várakozott. Ám ahogyan a sivatagi tájat nézte, arra lett figyelmes, mintha valami nyávogna a közelben. A kíváncsi fiatal nő utánajárt a dolognak, s míg párja dolgozott, ő megpróbálta a hang forrását megtalálni.

she02.jpg

/Újságcikkek 1931-ből, amelyek a kalapdobozos babáról tudósítottak/

Meglepetésére, nem is olyan messze, egy dobozt pillantott meg a sivatagban. Közelebb érve felismerte, hogy egy lefedett női kalapdoboz, s mintha annak belsejéből jönne a hang. Arra gondolt, talán egy lelketlen ember tett ki dobozban macskakölyköket vagy kiskutyákat, s onnan származik a nyüszögő sírás. Párjával együtt levették a doboz tetejét, s majd elájultak meglepetésükben. A dobozban nem kölyökmacskák vagy kiskutyák voltak, hanem egy kék takaróba bugyolált, vörös hajú, pár napos újszülött baba. Azonnal felkapták és a legközelebbi kórházba szállították, Mesába.

Az orvosok megvizsgálták az egyhetes kislányt, s egészségesnek, életerősnek találták. A különös sivatagi kisbaba híre pillanatok alatt szenzáció lett Amerikában. Az újságok hosszú ideig foglalkoztak az esettel. Nem sokkal később tizenhét házaspár is jelentkezett, hogy adoptálná a kislányt. Végül két hónappal a megtalálását követően, Faith és Henry Stieg fogadhatta örökbe a gyermeket. A házaspár mindkét tagjának ez a második házassága volt, ám hamarosan tönkrement a kapcsolatuk, így elváltak. Később azonban, Faith kibékült korábbi férjével, Arthur Morrow-val, és 1939-ben ismét összeházasodtak. Ettől kezdve Arthur töltötte be a kislány - Sharon - életében azt az apafigurát, aki végül Faithszel együtt felnevelte őt.

she04.jpg

/Faith Morrow az 1920-as években/

she03.jpg

/Faith a négyéves Sharonnal 1935-ben/

Sharon boldog gyermekéveket tudhatott maga mögött. Azt azonban mindig titkolták előtte, hogy örökbe fogadták. Miután felnőtt és iskoláit befejezte, férjhez ment, gyermeket szült, majd az évek múltával unokái lettek. Már középkorú asszony volt, amikor nevelőapja, Arthur meghalt, s Faith is nagyon beteg lett.

1986-ban Sharon Elliott (immár férjezett nevén) betöltötte az ötvenötödik életévét, amikor anyja váratlanul felhívta Kaliforniában és magához rendelte Mesába azzal, hogy feltétlenül el kell mondania valami fontosat. Sharonnak sejtelme sem volt, miről van szó, azt hitte, az asszony betegségével kapcsolatos a dolog, ezért nem kis aggodalommal igyekezett hozzá.

Megérkezvén, anyja megkérte, üljön le és hallgassa meg. Közben kezébe nyomott egy borítékot, melyben régi, kivágott, megsárgult újságcikkek voltak, s mindegyik egy sivatagban talált kisbabáról beszélt, akit kalapdobozos babaként emlegettek. Sharon egymásután olvasta a szalagcímeket, s nem értette, miről van szó. Ekkor Faith elmondta neki, hogy ő volt az a baba, akire rátaláltak, s ő csak a nevelőanyja. Sharont természetesen nagyon megrázta a hír.

Ettől kezdve semmi más nem foglalkoztatta, mint az igazi származása. Saját bevallása szerint imádta a nevelőanyját, de muszáj volt tudnia, hol vannak a gyökerei és kik voltak az igazi szülei. Nyomozásba kezdett.

1988-ban a helyi újságnál – a Mesa Tribune-nél – kezdett el érdeklődni, ahol az akkor huszonnyolc éves John D'Anna szerkesztőasszisztensként dolgozott. A fiatalember először csak szakmailag, szenzációként nézte a dolgot, amikor megtudta, hogy az asszony volt a valamikori kalapdobozos baba. Később aztán minél közelebb került D'Anna az ügyhöz, annál személyesebbé vált számára, s a végén már azért segített Sharonnak, mert tényleg meg akarta találni a nő gyökereit.

D'Anna megírta az asszony történetét a helyi lapban, így került a „Megoldatlan rejtélyek” című televíziós műsor producerének kezébe. Ezzel kezdetét vette a nagy nyomozás. Rengetegen reagáltak a filmben hallottakra, persze sok ostobaság is elhangzott. Például olyan ötletek és teóriák, minthogy Sharon nem más, mint a Lindbergh-bébi testvére; vagy az Arizonában elhunyt filmsztárnak, Ann Sheridannek és a némafilm cowboy-színészének, Tom Mixnek a tiltott gyermeke; de olyan elképzelések is születtek, hogy valakinek az eltűnt gyermeke lehet.

she05.jpg

/Sharon a "Megoldatlan rejtélyek" című műsorban az 1980-as évek végén/

Természetesen a rendőrség, megtalálása idején is kutatta, ki lehet a kislány, ám nem sokra jutottak. Sharon így találkozott azzal a kilencvenöt esztendős férfivel, aki akkoriban az ügyével foglalkozott. Az öreg elmesélte a Stewart házaspár történetét, amit már akkor sem hittek el, annyira képtelenül hangzott. Meghívták a házaspárt a már említett műsorba is, de annyira bántotta őket az emberek kételkedése, hogy nem vállalták a szereplést. Ed egyébként 1992-ben, Julia 2002-ben hunyt el.

Évekkel később, amikor már ismerték a DNS-vizsgálatot, levették az immár idős Sharontól a DNS-ét, hátha többet tudnak meg általa. Az eredmények azonban nem vitték közel a megoldáshoz.

2017 júliusában előadást tartott az esetről John D'Anna egy Phoenex-i színházban háromszáz ember előtt. Előadás után odament hozzá egy Bonnie Belza nevű nő, aki azt állította, hogy amatőr DNS-genealógus, és szívesen átnézi Sharon DNS-eredményeit. Segítségének köszönhetően meglepő eredményre jutottak. Kiderült, hogy Sharonnak volt egy fiútestvére, akit nem ismert (nyilván) és aki már nem élt; és van egy unoka-unokahúga, akit Emilynek hívtak, kisgyermekként őt is örökbe fogadták, s most épp úgy kereste a családját, mint Sharon. Idővel bensőséges, testvéries kötődés alakult ki közöttük.

she06.jpg

/Sharon idős asszonyként 2017-ben/

Később a DNS-tesztek és a genealógiai weboldalak révén sikerült beazonosítani, kik lehettek az asszony szülei. Ezek alapján a biológiai anya bizonyos Freda Strackbein Roth, aki 1991-ben; biológiai apja pedig Walter Roth, aki 2005-ben hunyt el. Volt egy fivére, James, ő 2017-ben halt meg. Kiderült, hogy Freda és Walter néhány hónappal Sharon születése előtt házasodtak össze. Hogy miért hagyták el kislányukat és miért éppen így, sosem derül már ki. D'Anna szerint Faith, a nevelőanya, kapcsolatban lehetett Rothékkal, talán a gyermek furcsa elhagyásában is közrejátszott, bár ez is csak feltevés. Sharon 2018-ban, életének nyolcvanhetedik évében hunyt el.

Írta: Csiribusz

Forrás: unsolvedmysteries.fandom.com; eu.azcentral.com; history101.com

Képforrás: azcentral.com; history101.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr2515730136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása