A Niagara-vízesés titka
2020. október 09. írta: Csiribusz

A Niagara-vízesés titka

A Ködlány legendája

Írta: Pintér Kristóf

Az Erie-tóból eredő és az Ontario-tóba ömlő Niagara folyó három vízesésének összessége Kanada és az Egyesült Államok egyik leglátogatottabb helyszíne. Sokféle elmélet létezik a neve eredetéről, de senki nem tudja biztosan, melyik az igazi. Talán csak abban lehetünk biztosak, hogy indián eredetű névről van szó. Milyen rejtélyek kötődnek még a híres Niagara-vízeséshez?

nia01.jpg

A titokzatos vízesésekről szóló legendák egyike a békés természetű ongiara-indián törzzsel kapcsolatos, amelynek a tagjai rejtélyes okokból sorra meghaltak. „A törzslakók úgy vélték, hogy egyedül úgy menekülhetnek csak meg, ha megnyugtatják Hinumát, a mennydörgés istenét, aki a vízesés fala mögött élt a fiaival. Ezért több kenu gyümölcsöt és virágot küldtek neki.” – meséli Sarah Bartlett, brit újságíró. De ez sem segített, így a törzs azt a kétségbeesett döntést hozta, hogy minden évben egy szüzet áldoz fel neki. Egy idő után Sasszemnek, a törzs fejének Lelawala nevű lányára került sor, akit virágkoszorúval a fején egy nyírfakéreg-kenuba ültettek, s a lány a vízesés szélén a mélybe zuhant. De a legenda szerint nem halt meg, mert Hinuma fiai beleszerettek a lányba és hazavitték.

Lelawala megígérte, hogy azzal marad, aki megfejti és elmagyarázza neki, miért halnak meg a törzs tagjai. A fiatalabb fivér elmesélte, hogy egy gonosz óriáskígyó mérgezi a törzs ivóvízét, hogy megehesse az áldozatokat. A lány, szellem formájában tájékoztatta törzsét, és amikor a kígyó újra felbukkant a faluban, az indiánok megölték” – magyarázza Bartlett.

nia02.jpg

Ezután Lelawala visszatért a barlangba kedveséhez, és Ködlányként emlegetett lelke, állítólag még ma is megjelenik a vízesésnél. Ez korántsem az egyetlen titokzatos legenda, amely a híres vízesésekhez kapcsolódik. Mások szerint, évente félelmetesen sok ember vet véget az életének azon a helyen.

Úgy tűnik, hogy az öngyilkosokat igencsak csábítja a Niagara-vízesés. A helyiek egy része szerint, gonosz démonok élnek az ottani vadvizekben, és a rejtélyvadászok szerint, érezhetően erős negatív energia veszi körül a helyet, ami állítólag nagyon káros hatással van az emberi pszichére. Csak 1856 és 1995 között 2780 öngyilkosságot követtek el ezen a helyen. Azt mondják, hogy általában a férfiak azok, akik véget vetnek itt az életüknek, mert rájuk valamiért intenzívebben hatnak ezek az energiák. Korosztályra való tekintet nélkül a férfiak hirtelen egyfajta gyengeséget és öngyilkossági vágyat éreznek a vízesés előtt. Évente 20-25 dönt úgy közülük, hogy itt vet véget önként az életének. Vajon a vízi démonok és a rossz energiák elegendő válaszként szolgálnak a furcsa eseményekre?

A szkeptikusok leggyakrabban azzal magyarázzák a jelenséget, hogy mindössze azért választják az öngyilkosok a Niagara-vízesést tettük színhelyének, mert a hely egyszerűen alkalmasnak tűnik erre. Szerintük az egésznek nincs semmi köze a természetfeletti jelenségekhez. Ugyanígy a Ködlény a vízi démonok létezéséről szóló információk is teljesen tévesek. Azt mondják, mindez csak az emberi fantázia szüleménye. Végül a térség szkeptikusai szerint a negatív energiák jelenlétét soha nem bizonyították tudományos módszerekkel. Ezek szerint mindenre van racionális magyarázat?

Forrás: Rejtélyek világa / 2020. december – 2021. január – Pintér Kristóf írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: startlap.hu; wattpad.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6216275912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása