A Halloween-i gyilkos
2020. november 01. írta: Csiribusz

A Halloween-i gyilkos

Avagy a „Cukros-bácsi” esete

hgy03.jpg

A mi kultúránknak nem része a Halloween, legalábbis nem abban a formában, ahogyan nyugaton látjuk az angolszász hagyományokban, különösen Amerikában. Ilyenkor – főleg a kisgyerekek – ilyen-olyan ijesztő jelmezekbe bújva, gyakran szüleik által kísérve kopogtatnak be a házakba, hogy édességet kéregessenek.

Bármilyen hihetetlenül, betegesen hangzik, vannak olyan emberek, akik sportot űznek abból, hogy a gyerekeknek szétosztott édességeket „beszennyezzék”. Értem ez alatt azt, hogy vannak, akiknek örömet okoz, ha a cukorkákba, egyéb édességekbe szögeket, tűket, zsilettdarabokat, üvegszilánkokat vagy egyéb port szórhatnak, s nem gondolnak bele, miféle komoly kárt okozhatnak az emberi szervezetben. Mindezt teszik gátlástalanul, lelkiismeret-furdalás nélkül, elsősorban gyermekek ellen. Akadnak azonban olyanok is, akik ezt az egészet csak pletykának tartják, és nem hisznek az édességek „beszennyezésében”.

Pedig 1974. október 31-én ilyen szörnyűség esett meg a texasi Houston városában. Ronald Clark O'Bryan a Deer Park nevezetű lakóparkban élt feleségével és két kisgyermekükkel, a nyolcéves Timothyval és az ötéves Elizabethtel. Látszerészként dolgozott az egyik houstoni optikai szalonban.

hgy01.jpg

/Timothy O'Bryan/

Azon az estén két kisgyermekét vitte magával az édesség-körútra, valamint szomszédjuk két másik, hasonló korú gyermekét. A szomszédos Pasadena negyedbe ugrottak át, de mindjárt az első háznál kudarcot vallottak. Itt ugyanis nem nyitottak ajtót. A gyerekek türelmetlenek voltak, azonnal átrohantak a szomszédos házhoz. A férfi lemaradt tőlük, de mire beérte a gyerekeket, kezében volt pár csomag Pixy Stix, amit mindjárt szét is osztott a gyerekek között, s azt állította, hogy a csukott ajtót kinyitotta a lakó és kezébe nyomta az édességet.

A Pixy Stix egy szívószálszerű csomagolásban lévő, por állagú cukorka, ami többféle ízben kapható. Le kell tépni a zacskó végét, melynek tartalmát a gyerekek a szájukba öntik.

Amikor hazaértek, O'Bryan az ötödik csomag cukorport is odaadta egy tízéves fiúcskának, akiben gyülekezetük egy tagját ismerte fel. Estefelé a kis Timothy megkívánta a Pixy Stix-et, de valamiért nem akart rendesen kijönni a zacskóból, ezért apja kicsit összetördelte, hogy jobban csússzon. Nem ízlett a kisfiúnak, azt mondta, keserű. Ezek után adott a fiának egy Kool Aid italt, amit általában gyerekek fogyasztanak, hogy azzal öblítse le a cukorport. A kisfiú szinte azonnal rosszul lett. Fájt a gyomra, nagyon görcsölt és egyfolytában hányt. Alig egy órával a cukorka elfogyasztása után, a kórházba vezető úton, Timothy meghalt.

Amikor kiderült, hogy a kisfiú a Halloween-i cukorkától kapott mérgezést, a helyi közösségben pánik tört ki, és a szülők egymásután vitték a rendőrségre az édességeket kivizsgálás miatt. Közben felboncolták a kisfiút és kiderült, hogy kálium-cianiddal mérgezték meg a cukorkát, amit elfogyasztott.

A rendőrség még időben lépett, a mérgezett cukorkákat visszaszerezték a másik három gyerektől, akik szerencsére egyelőre nem ettek belőle. Közben az ötödik gyermeknél még ott volt a cukorka, s amikor a szülők megtudták, mi történt Timothyval, rémülten rohantak a gyermekük szobájába, aki békésen aludt az ágyában, kezében szorongatva a cukorport. Szerencséjére olyan erősen volt lerögzítve a csomagolása, hogy nem bírta felnyitni.

A későbbi vizsgálat kimutatta, hogy a Timothy által fogyasztott édesség két felnőtt embernek való cianidadagot tartalmazott. A begyűjtött Pixy Stix-eket – melyeket a másik négy gyerek kapott – három-négy felnőttnek elegendő cianiddal mérgezték meg.

hgy02.png

/A média követte az eseményeket/

A rendőrségnek egy idő után gyanús lett az apa. Ellentmondásosak voltak a vallomásai és különösek az indokai. O'Bryan elvezette ahhoz a házhoz a rendőrséget, ahol állítólag nem nyitottak rögtön ajtót, majd később mégis kinyílt az ajtó, és egy szőrös férfikéz nyújtotta ki a mérgezett édességet. A rendőrség kiderítette a lakó nevét. Bizonyos Courtney Melvin nevű férfi tulajdonában volt a ház, aki a helyi repülőtéren dolgozott, mint légi irányító. Azért nem nyitott ajtót, mert azon az estén is dolgozott és csak tizenegy körül ért haza. Azt pedig, hogy munkában volt, legalább kétszáz ember tanúsította.

A nyomozás kiderítette, hogy O'Bryannek 100ezer dolláros tartozása van (ez ma több, mint fél millió dollár), egy ideig munkanélküli volt, s az elmúlt tíz évben huszonegy munkahelyet tudhatott a háta mögött. A jelenlegi munkahelyén is rezgett alatta a léc, mert lopással vádolták meg. Autóját hamarosan elvették, banki hiteleit nem törlesztette, családi háza elárverezés alatt állt. Ezen felül mindkét gyermekére életbiztosítást kötött, amely összesen, fejenként 60-60ezer dollárra rúgott. A felesége teljesen elképedt, amikor mindez kiderült. Ő ugyanis mit sem tudott férje dolgairól, s főleg a gyermekek életbiztosításáról. Miután napfényre került, hogy O'Bryan öt font ciánt is beszerzett nem sokkal Halloween előtt, a kör bezárult.

A férfit 1974. november 5-én letartóztatták fia meggyilkolása végett, bár ő, sohasem vallotta magát bűnösnek. A bizonyítékok és a tények azonban másról tanúskodtak. Egyértelműen meg akarta ölni a kisfiát és a kislányát is, míg a másik három gyermeket azért mérgezte volna meg, hogy elfedje saját bűnösségét. Szándékos gyilkosság és négyszeres gyilkossági kísérlet miatt emeltek ellene vádat. A férfi továbbra is tagadta felelősségét, úgy vélte, ebben az ügyben ő az igazi áldozat.

hgy04.jpg

/Ronald Clark O'Bryan letartóztatását követően/

1975. május 5-én kezdődött meg O'Bryan tárgyalása. Egy vegyész, aki ismerte O'Bryant, tanúsította, hogy 1973 nyarán a férfi felvette vele a kapcsolatot és arról faggatta, mekkora a végzetes dózis a ciánkáli estében. Egy másik vegyszerárusító eladó elmondta, hogy a férfi megkérdezte, mi a módja a cianid vásárlásának. A kollégái is tanúsították, hogy O'Bryan sokat beszélt a cianid halálos adagjáról. Mindemellett különös volt, hogy a „gyászoló” apa a fia temetésén, sógorának és sógornőjének azzal kérkedett, mi mindenre költi a pénzt, amit fia életbiztosításából kap.

1975. június 3-án megszületett az ítélet. Ronald Clark O'Bryant a bíróság injekció általi halálra ítélte. A média, mely folyamatosan tudósított, a Cukros-bácsi gúnynevet aggatta a férfire. Mrs. O'Bryan időközben elvált a férjétől, majd később újra megházasodott. Új férje adoptálta a kis Elizabethet.

A kivégzés, mely Texas állam első injekciós kivégzése volt, 1984. október 31-én történt meg. Ironikus módon pontosan tíz évvel Timothy halála után, Halloween estéjén.

Írta: Csiribusz

Forrás: en.wikipedia.org; criminalminds.fandom.com

Képforrás: tribpub.com; medium.com; fromtinypennies.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr8316358226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása