A berni ogre
2021. április 15. írta: Csiribusz

A berni ogre

A rémisztő gyerekfaló

Kiss Krisztina írása

Bern belvárosában egy meglehetősen bizarr szobor borzolja a kedélyeket. Első ránézésre a nyolcszögletes medencéjű ivókút festett oszlopa csak egy ártatlan középkori dísz, de ha jobban megnézzük a tetején ücsörgő figurát, nyomban égnek áll a hajunk tőle. A színes ruhákat viselő alak ugyanis épp egy meztelen csecsemőt készül egészben begyömöszölni tágra nyitott szájába. A vállára vetve további két kisded kapálózik sorsára várva, a zsákjából pedig újabb három meztelen gyermek néz ki kétségbeesve, ketten egy lyukon át, mintha szökni próbálnának a szörny fogságából. A háta mögött egy felöltözött kisgyermek áll ijedten, látszólag ő megúszta a lenyelést. Ki ez a furcsa gnóm, és miért eszik gyerekeket?

bo03.jpg

/Bern belvárosában a bizarr szobor/

A rémalak a Kindlifresser, vagyis Gyermekfaló, a középkori germán mítoszok réme, aki nagyjából az angol ogrénak felel meg, habár itt nagyon is emberszerű.

A kút eredetileg kissé odébb állt, de 1997-ben a villamosvonal felújítása miatt áthelyezték, ekkor vált áthatóvá az alján az 1545-ös dátum. A készítője Hans Gieng, aki egy korábbi, fából épített kút helyére tervezte az építményt, amit csak 1666-ban neveztek először hivatalosan Kindlifresser-kútnak.

A rejtélyes szörnyről és arról, hogy mi célból kerülhetett a kút tetejére, senki sem tudja az igazat, de az idők során számtalan különböző elmélet született. A legegyszerűbb magyarázat, hogy csak a farsangi mumusról van szó, akivel a gyerekeket ijesztgették. Azonban a reformáció során a berni hatóságok erősen igyekeztek a farsangi mulatozást betiltani, így nem tűnik túl valószínűnek, hogy éppen egy farsangi figurával díszített kutat rendeltek volna a térre. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy az oszlop célja az volt, hogy a közeli medveveremre figyelmeztesse az óvatlan gyermekeket. Az oszlop alján ugyanis egy sereg pazar ruhába öltözött marcona medve masírozik körbe. A medvék láthatóan harcra készülnek, a kezükben muskétát, kardot, zászlót tartanak, egyikük fényes sisakot visel, többen svájci keresztekkel díszített mellszalagot hordanak, egyiküknek pedig boros flaska látható a kezében. A magyarázat azonban sántít, mivel bár a medveverem valóban létezett, de csak jó háromszáz évvel azután készült, hogy az oszlopot felállították.

A szobor eredetét keresve többeknek feltűnt a gyerekevő hasonlósága az egyik görög istenség, Kronosz történetével. Kronosz, akinek megjósolták, hogy egyik utóda el fogja venni a hatalmát, a jóslat beteljesülésétől félve sorban felfalta öt gyermekét. A hatodik, Zeusz azonban megmenekült, és apja hasát felvágva kiszabadította elnyelt testvéreit is. A mi berni gyermekfalónkon azonban látványosan nincs semmi görögös, ellenben rokonságot mutat egy másik néppel. A figura ugyanis olyan jellegzetes, visszapöndörödő szegélyű sapkát visel, ami emlékeztet arra a fejfedőre, melynek viselésére egy időben a zsidókat kötelezték.

bo02.jpg

/Kronosz, aki felfalta gyermekeit, hogy hatalmát megőrizhesse/

A Kronosz-történet már régebben összekeveredhetett a gyermekfalókkal és a zsidókkal, mivel egy 1492-es fametszeten, amely Szaturnuszt (Kronosz római megfelelője) ábrázolja, az istenség igen hasonló sapkát hord. Na de mi köze szegény zsidóknak Kronoszhoz vagy az ogrékhoz?

A kapcsolatot többféleképpen magyarázzák. Az egyik elmélet szerint a szobor azt a hiedelmet igyekszik kicsúfolni, amely azt terjesztette a zsidókról, hogy titkos rítusaik során gyerekek vérét veszik. Volt azonban egy konkrét esemény is, ami alapot képezhetett a szobor létrejöttéhez.

1294-ben Bern városában halva találtak egy Rudolf nevű kisfiút. A közösség azzal vádolta a helyi zsidókat, hogy ők követtek el a négyéves gyermeken rituális gyilkosságot. A hatóságok ugyan nem nagyon hittek ennek a valószínűségében, de kaptak az alkalmon, hogy megszabadulhatnak zsidó hitelezőiktől és saját adósságaiktól, így engedtek a népharagnak, és a zsidókat elűzték a városból.

A szobor talán ennek az eseménynek állított emléket. De él még egy elképzelés, amely szerint a gyerekfaló valójában maga Berchtold Zähringen hercege, Bern alapítója, akiről a legenda úgy tartja, hogy féltékenységében megőrült, és gyermekeket rabolt el, akiket meg is evett.

Forrás: Hihetetlen magazin / 2021. április – Kiss Krisztina írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: flickr.com; g-switch.org

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3016605260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása