Natalie Wood élete
2021. április 30. írta: Csiribusz

Natalie Wood élete

A színésznő titokzatos halála

nw01.jpg

/Az ismert, híres színésznő, Natalie Wood/

Natalie Wood, korának egyik legünnepeltebb, legnépszerűbb amerikai színésznője volt. A mai napig nem tudják pontosan, mi történt azon az 1981-es hideg novemberi éjszakán, ami tragikus halálához vezetett a kaliforniai Santa Catalina-szigetnél.

Natalie orosz bevándorló szülők – Nyikolaj és Maria Zaharenko gyermeke volt, de ő és testvérei már Amerikában születtek. 1938. július 20–án látta meg a napvilágot San Franciscóban. Anyja első házasságából volt már egy féltestvére, Olga, majd később született egy húguk is, Lana.

De még a világon sem volt, amikor azt jósolták édesanyjának, Mariának, hogy három gyermeke lesz, akik közül a középső világhírűvé válik, ám a mély víz elragadja majd. Maria nem hallgatta el e jóslatot Natalie elől, ezért kislány korától pánikszerűen félt a víztől, úszni sem tanult meg soha.

nw02.png

/A kis Natalie színészi pályája elején/

Natalie-ra már négyéves korában felfigyeltek a filmesek. Első filmes beugrásában egy olyan fagylaltozó kislányt alakított, aki elejtette az édességet és sírva fakadt az utcán. Az egyszerű kis jelenet elindította Natalie karrierjét. (Később a húga is színésznő lett, Lana Wood néven.) 1944-ben Los Angelesbe költözött a család a kislány karrierje végett. Első komolyabb szerepét 1947-ben, mindössze kilencévesen kapta a Csoda a 34. utcában című karácsonyi filmben. Első szerepeiben még korai művésznevén, Natasha Gurdin néven játszott, majd elég gyorsan átváltott a könnyebben megjegyezhető Natalie Wood névre.

A szörnyű jóslat azonban egész életét beárnyékolta. 1949-ben a The Green Promise című film forgatásán, a leszakadó híd jeleneténél, a kislány valóban küzdött a víz áradatával, kis híján megfulladt, de a rendező nem állította le a felvételt, így minden meg lett örökítve a filmben. Hasonló pánikérzést élhetett át 1952-ben, mikor a The Star című filmet forgatták. Natalie tizennégy éves volt ekkor. A sors fintora, hogy ezt a filmet azoknál a catalina-szigeti partoknál készítették, ahol sok évvel később Natalie megfulladt. A jelenetben, Natalie-nak a tengerbe kellett ugrania egy hajó fedélzetéről. A lány bepánikolt és képtelen volt újra megismételni az ugrást. Ez a rész végül nem került a filmbe.

Karrierje egyre feljebb ívelt, s szép lassan bele érett a felnőtt szerepekbe. 1955-ben együtt játszott James Deannel a Haragban a világgal című drámában. Alig tizenhét évesen megkapta első Oscar-jelölését, és átszerződött a Warner Brothershez. 1961-ben jött a szintén nagy sikert aratott West Side Story, ahol Mariát alakította.

Míg a szakma elismert, sikeres színésznője lett, magánélete nem volt olyan mesébe illő, mint sokan gondolták. Anyja keményen, szigorúan nevelte, valósággal rátelepedett, kiszipolyozta a tehetségét. Natalie úgy nőtt fel, hogy szünet nélkül dolgozott, miközben nem volt gyermekkora.

nw03.jpg

/Robert és Natalie/

1956-ban megismerte Robert Wagnert, a huszonhat éves színészt, aki örökre megváltoztatta az életét. Nagy szerelem volt, 1957-ben összeházasodtak, s az egyik hollywoodi álompárnak számítottak. Házasságuk azonban nem tartott sokáig. Állítólag egy alkalommal, Natalie rajtakapta férjét egy másik férfivel, félreérthetetlen helyzetben. Azonnal beadta a válókeresetet. 1961-ben különköltöztek, majd 1962-ben elváltak.

Ahogyan az évek teltek, mindketten új életet kezdtek. Robert Angliába utazott, ahol megismerte, és 1963-ban feleségül vette Marion Marshallt. A házasságból egy kislányuk született, Katie. Ugyanakkor Natalie is újraházasodott. 1969-ben férjhez ment Richard Gregsonhoz, s nekik is született egy kislányuk, Natasha. Úgy tűnt azonban, csupán a kirakatban élnek boldog házasságot, mert lelkük mélyén még mindig egymást szerették. 1972-re mindkettőjük házassága zátonyra futott. Natalie-t megcsalta a férje a titkárnőjével, így egyenes út vezetett a váláshoz. Robert kapcsolata is véget ért Marionnal.

nw04.jpg

/Richard és Natalie esküvője/

1972-ben Natalie és Robert találkoztak egy partin, ahol rádöbbentek arra, hogy még mindig szerelmesek egymásba, s hamarosan ismét összeházasodtak. Újabb házasságukból ezúttal közös gyermek is született, Courtney. Míg Robert karrierje felfelé kezdett ívelni, addig Natalie egy időre visszavonult, hogy anyai feladatainak élhessen. 1981-ben azonban készült visszatérni a reflektorfénybe.

Beválogatták az Agyhalál című sci-fi főszereplői közé, ahol partnere a fiatal, sármos Christopher Walken lett. Christopher és Natalie között jó kapcsolat alakult ki, s mert a forgatás pont beleesett a november végén esedékes Hálaadásba, Natalie meghívta a férfit, hogy töltse velük a hétvégét Santa Catalina-szigetén. Christopher elfogadta a meghívást.

nw06.jpg

/Natalie a fiatal Christopher Walkennel/

Santa Catalina-szigete, mint a legtöbb nyári üdülőközpont, nagy népszerűségnek örvend és sokan látogatják a melegebb hónapokban. Télen jobbára csak a helyiek lakják. Tehát Natalie, Robert és Christopher egy nyugodtabb, csendesebb időszakban érkezett a szigetre. Azon a szombat estén, 1981. november 29-én, a kis társaság egy helyi étterembe ment vacsorázni, ám annyira a pohár fenekére néztek, hogy a tulajdonos, Don Whiting, felhívta a kikötőmestert, Doug Oudint. Megkérte, figyeljen rájuk, amikor a csónakba szállnak, ami kiviszi őket a hajójukhoz.

Éjfél körül Robert bejelentette, hogy eltűnt a felesége. Az eltűnések nem voltak olyan szokatlanok arrafelé, gyakran megesett, de az esetek többségében sértetlenül előkerültek az eltűntek. Amikor Doug Oudin megközelítette a három híresség hajóját, megállapította, hogy a motoros mentőcsónakot, mely mindig hozzá volt kötve, most sehol nem látja. Amikor megkérdezte Wagnert, elképzelhető-e, hogy a nő azzal távozott, a férj azt válaszolta, hogy nem. Mivel azonban nem volt meg sem a mentőcsónak, sem a nő, Oudin mégis azt tartotta logikusnak, hogy Natalie valahol a csónakban lehet kint a vízen. Don Whiting a saját hajóján indult a nő keresésére, noha a vaksötétben alig látott valamit. Végül hajnali 05:15 táján megpillantotta a mentőcsónakot a partközelben. Meglepetésére azonban Natalie-t sehol nem találta. Miután ezt tudatta Oudinnal, a kikötőmester felhívta egy barátját, Doug Bombardot, aki tapasztalt hajós volt, és megkérte, segítsen megtalálni az elveszett nőt. Közben Wagnerrel is beszélt, aki le volt sújtva a hírtől. Azt mondta, a felesége nagyon fél a víztől, és nem tud úszni.

Az aggodalom tehát jogos volt. Bombard átkutatta a területet, ahol a csónakot megtalálták. Egy idő után megpillantott a víz felszínén valami pirosat. Amikor megközelítette, nem volt kétsége afelől, hogy az történt, amitől a legjobban tartottak. Natalie arccal lefelé lebegett a vízen abban a piros tollkabátban, amelyben előző nap is látták a parton. Bombard vitte meg a szomorú hírt Wagnernek, aki teljesen maga alatt volt ettől, és képtelennek tűnt az azonosításra.

Gyorsan felreppentek a pletykák a híres sztár halálával kapcsolatban. Mi történt Natalie Wooddal? Baleset? Gyilkosság? Az ügyben végül a Los Angeles Megyei Rendőrség kezdett nyomozni. Robert elbeszélése szerint mindannyian a hajó szalonjában italoztak és beszélgettek, amikor Natalie visszavonult a hálószobájukba. Robert utánament, de nem találta ott. Aztán észrevette, hogy a motorcsónak nincs a helyén és azt feltételezte, hogy a nő kiment a partra. Később Christophert is kikérdezték, aki gyakorlatilag megerősítette Wagner vallomását. Semmi nem adott okot arra, hogy gyilkosságra gyanakodjanak.

nw07.jpg

/A világot megrázta a hír/

Wagner 1974-ben vásárolta a „Splendour” nevű, tizennyolc méteres vitorlás jachtot. Kapitányául pedig Dennis Davernt szerződtették, aki egyben gondját viselte a luxusjachtnak. Őt is kikérdezték, de nagyon visszafogott volt és közölte, hogy további információkat csak ügyvéd jelenlétében hajlandó kibeszélni. A nyomozónak feltűnt, hogy a három elbeszélés valamiben különbözik, mégpedig a Natalie eltűnését érintő időszakban. A nő éjfél tájban tűnt el, az első segélyhívás viszont 01:30 körül futott be. Egyes magyarázatok szerint azért nem hívtak azonnal segítséget, mert Wagner nem akarta riasztani a parti őrséget. Ha ezt teszi, valószínűleg másnapra tele lett volna velük minden újság.

Dr. Thomas Noguchit a filmsztárok halottkémjeként ismerték. Ő boncolta Marilyn Monroe-t is. Natalie az eltűnésekor egy kockás flanelhálóinget, sötétkék térdzoknit és piros tollkabátot viselt. Nem volt azonban rajta fehérnemű. A boncolás kiderítette, hogy számtalan seb borította a testét, beleértve az arcát. A véralkohol szinte alapján pedig elmondható, hogy ittas állapotban volt. Noguchi szerint a nő megcsúszhatott, amikor be akart szállni a csónakba és beleesett a vízbe. Mivel azonban tollkabátja gyorsan átnedvesedett, annak súlya lehúzhatta a vízfelszín alá. Ehhez még hozzájön alkoholos állapota és az, hogy nem tudott úszni. Mivel képtelen lehetett felhúzni magát a csónakba vagy a hajóra, gyorsan kihűlt a jéghideg vízben és megfulladt. Semmi nem utalt idegenkezűségre, ezért balesetként zárták le az ügyet. Ami a sebeket illeti, a balesetkor keletkezhettek.

Időközben egyéb részletek is kitudódtak, mint például az, hogy Christopher és Robert durván összevitatkoztak, mert Robert nagyon féltékeny volt. Ez nem jelentett újdonságot, annak idején Warren Beattyre is féltékenykedett, akivel Natalie szintén forgatott. Úgy vélték, a két férfi veszekedését megunva viharzott ki a nő a szalonból. Igazából nem lehet tudni, mi zaklatta fel olyannyira, hogy hiányos öltözékben, a motorcsónakhoz alig értve, megpróbáljon éjnek idején kijutni a partra.

A temetésen Wagner megcsókolta a nő koporsóját, a bulvársajtó pedig tovább szőtte elméleteit. Az első feltételezés szerint Natalie összejött Christopherrel, amiért Robert bedühödött. A másik verzió szerint Robert jött össze Christopherrel, és az asszony rajtakapta őket. Állítólag nem volt újdonság számára, hogy Robert a vajas kenyér mindkét oldalát szereti. Robert homoszexualitásáról azért röppent fel a hír, mert az ügynöke Henry Wilson volt. Henry Wilsonról pedig köztudott, hogy sok olyan híres amerikai sztárnak volt az ügynöke, akikről kiderült, hogy homoszexuálisok, ill. Wilsonról is bebizonyosodott mindez. Kialakult tehát egy gondolkodásmód: ha Wilson az ügynököd, akkor homoszexuális vagy. Roberttel kapcsolatban egyébként mindez a feltételezés soha nem volt bizonyítva. Natalie halála után egy évvel újra nősült, és a mai napig a feleségével él.

Írta: Csiribusz

Forrás: creepyshake.com; hu.wikipedia.org; Natalie Wood élete és halálának titokzatos körülményei – HBO dok.film

Képforrás: filmweb.pl; pinterest.com; biography.com; reddit.com; oprahdaily.com; rarenewspapers.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr616605976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása