Mi lett velük?
2021. november 10. írta: Csiribusz

Mi lett velük?

Régi sorozatok sztárjai 2.

sn01.jpg

A régi, legfelkapottabb sorozatok közül ezúttal csak kettőről emlékezünk meg a sok-sok szereplő miatt. Az egyik ilyen híres, körülrajongott sorozat, A maláj tigris, amelyet 1976-ban készítettek.

Azt hiszem, az 1980-as évek elején játszották a magyar televízióban. A ma már cikinek számító, de fülbemászó filmzene pillanatok alatt slágerré lett, s Kabir Bedinek sem kellett megerőltetnie magát, hogy szép szemeivel meghódítsa a női szíveket.

A maláj tigris egy kalózzá lett maláj hercegről, Sandokanról szól, aki felvette a harcot a brit elnyomókkal szemben, hogy visszaszerezze tőlük mindazt, amit népétől elraboltak. A kalandok során beleszeret ellensége unokahúgába, a szépséges Lady Marianna Guillonkba. Szerelmük azonban csak rövid időre tud beteljesedni, a tragikus végkifejlet nem marad el.

Kabir Bedinek nemrég megjelent az önéletrajzi írása magyarul is, amelyben csupán annyit ír a Mariannát játszó Carole Andréval kapcsolatban (aki egyébként partnernője volt A fekete kalózban is, amit ugyancsak 1976-ban forgattak), hogy bár mindenki azt hitte, van köztük valami, sajnos nem volt.

mlv01.jpg

Kabir Bedi – Ő játszotta a sorozatban Sandokant, a maláj tigrist. Kabir Bedinek sportos alkatáért, szép szeméért rajongtak a nők. Pedig amikor Európába jött filmezni, ő Indiában már ismert színész volt. Vegyes házasságban született, apja szik származású, nagy tiszteletnek örvendő író és filozófus volt, édesanyja angol, akit később buddhista szerzetesnővé szenteltek. Kabir három gyermek közül középsőnek született. Angolul, olaszul és hindiül kitűnően beszél.

A színész viharos kapcsolatairól volt híres sokáig. Korán megházasodott 1969-ben, első felesége Protima, tradicionális indiai táncokkal foglalkozott. 1970-ben született lányuk, Pooja, majd 1972-ben fiuk, Siddharth. Házasságuk nem tartott sokáig, 1975-ben elváltak. Ekkor kezdődött viszonya Parveen Babival, a gyönyörű indiai színésznővel. Szerelmük szenvedélyes, de rövid életű volt. 1979-ben feleségül vette a brit divattervezőt, Susan Humphreyst, akitől 1981-ben megszületett harmadik gyermeke, Adam. (Susan volt a felesége, amikor Magyarországra érkeztek.) Később tőle is elvált, majd harmadszorra Nikhila (Nikki) Moolgaoker rádiós műsorvezetőt vette feleségül 1992-ben. Ez volt eddig a leghosszabb házassága, de 2005-ben véget ért. Közben idősebbik fia 1997-ben öngyilkosságot követett el. Harmadik válását követően Kabir kapcsolatba került az indiai származású brit Parveen Dusanjjal. A 29 év korkülönbség miatt sokáig csak barátok voltak, majd a szerelem erősebbnek bizonyult. Több évi együttélés után 2016-ban, Kabir hetvenedik születésnapján összeházasodtak.

Kabir Bedi népszerű hazáján kívül Olaszországban, de jól ismerik Nagy-Britanniában és az USA-ban is. Rengeteg filmben szerepelt, köztük több nemzetközi alkotásban. A maláj tigris című kooprodukciós sorozat megnyitotta számára a lehetőséget a világhírnév felé. Olyan filmekben, sorozatokban szerepelt később, mint A bagdadi tolvaj, az Ashanti, az Octopus-James Bond-film, A maharadzsa lánya, Sandokan visszatér, Az elveszett birodalom, Highlander, Magnum, stb. Mindemellett több jótékonysági rendezvényen vesz részt, számos díjat bezsebelt már. 2010-ben Olaszországban lovaggá ütötték.

mlv02.jpg

Carole André – A maláj tigris című sorozat talán legbájosabb és egyben legfiatalabb szereplője volt. Lady Marianna Guillonkot játszotta, a maláj kalóz angol szerelmét. Carole a forgatás idején mindössze 22 éves volt, és saját bevallása szerint fülig beleszeretett partnerébe, a vonzó Kabirba. De mint évtizedekkel később viccesen bevallotta egy közönségtalálkozó alkalmával, valahányszor összefutottak a későbbi években, Kabirnak mindig más volt a felesége.

Carole a francia színésznőnek, Gaby Andrénak és az amerikai üzletembernek, Ely Smithnek második gyermeke (van egy bátyja). Párizsban született, de Olaszországban nőtt fel. Édesanyja révén korán belecsöppent a filmes világba, és szép arcának köszönhetően már 14 évesen megkapta élete első filmszerepét. Ezt több kisebb-nagyobb szerep követte, majd 1975-ben felkérték a szépséges Lady Marianna megszemélyesítésére.

A sikeres évek után elveszítette édesanyját és édesapját. Amerikába költözött férjével és fiával Eliával. Egy időre visszavonult a filmezéstől, majd építészetet és belsőépítészetet kezdett tanulni. 1980-ban visszatért Olaszországba, és újra a filmek felé fordult. Később szenvedélyesen úszni kezdett. 2018-ban meg is nyert egy 200 méteres gyorsúszó versenyt, ahol rekordot döntött. Jelenleg a Cinecittà Stúdió nemzetközi marketing-igazgatója.

mlv03.jpg

Philippe Leroy – A maláj tigris sorozatban Yanez de Gomera spanyol arisztokratát alakította, aki a maláj herceg legjobb barátja volt.

A francia származású színész gazdag múltra tekinthet vissza. Fiatalon évekig a francia idegenlégióban szolgált, részt vett az első indokínai háborúban, majd az algériai háborúban is. Kapitányként szerelt le. Prominens családban született, ősei között több jelentős személyiség volt.

1960-tól folyamatosan filmezett, többek között Olaszországban. Számos díjat elnyert nemzetközi szinten is. Két házasságából öt gyermeke született, egyikük Philippine Leroy-Beaulieu színésznő. 2022-ben második feleségét elveszítette.

mlv04.jpg

Adolfo CeliJames Brooke-ot játszotta a filmben, Sandokan legádázabb ellenségét.

Adolfo a szicíliai Messinából származott, és közel száz filmben játszott. Többek között krimikben, kalandfilmekben. Brazíliában és Argentínában is elért színészi sikereket, ahol évekig élt. Rendkívül intelligens volt, több nyelven beszélt. Az olaszon és a szicíliain kívül angolul, spanyolul, franciául, németül és portugálul. Kabir Bedi, bár a filmben ellensége volt, a magánéletben nagyon kedvelte Celit, akivel mindig jókat beszélgetett. Celi háromszor nősült, két gyermeke született. 1986-ban halt meg, súlyos szívrohamban. Leánya, Alessandra Celi szintén színésznő.

mlv05.jpg

Andrea Giordana – Fitzgerald ezredest, a jóképű, fiatal katonát alakította a sorozatban, aki szenvedélyes szerelemmel szerette Lady Mariannát. A szépséges lány azonban kikosarazta, amikor feleségül kérte.

Giordana 1946-ban született Claudio Gora filmrendező és Marina Berti színésznő gyermekeként. Négy testvére van, mind színészek. Első szerepét mindössze 11 évesen kapta. 1966-ban debütált a Monte Christo grófjában, mint Edmond Dantes. Számos szappanoperában működött közre, míg 1975-ben megkapta Sir William Fitzgerald szerepét A maláj tigrisben. Később több filmben játszott, számos televíziós dráma sztárja volt. Mindemellett kitűnő énekes. Egy fia született, Luchino, aki folytatta a családi hagyományt és színész lett.

mlv06.jpg

Franco Fantasia – A becsületes van Doren kapitányt játszotta, aki nem árulta el Sandokant. 

Olasz filmszínész, kaszkadőr és vívómester volt. 1951 és 2002 között rengeteg filmben játszott. Testvére, Andrea is színész lett. 2002-ben súlyos betegségben halt meg Rómában.

mlv07.jpg

Milla SannonerLucy Malloryt, Lady Marianna bizalmas barátnőjét alakította.

Eredeti nevén Camilla Sannoner olasz film- és televíziós színésznő volt. Az 1960-as évektől több produkcióban vett részt, később forgatókönyvekkel is foglalkozott. 1975-ben kérték fel Lucy Mallory szerepére. Giovanni Damiani forgatókönyvíróval élt házasságban. 2003-ban, hosszan tartó betegség után hunyt el.

mlv08.jpg

Hans CaninenbergLord Guillonkot, Lady Marianna nagybátyját játszotta a filmsorozatban.

A stáb leidősebb tagjainak egyike. Sok információt nem találtam róla azon kívül, hogy német színész volt, Lola Müthel német színésznő férje 1958-tól haláláig, és 2008-ban hunyt el. Egy közös fiuk született, az operatőr Andreas.

Csengetett, Mylord?, 1988-93.

csm00.jpg

A 26 részes brit vígjáték-sorozat egy főúri család életét mutatja be az 1920-as években. Humoros formában bepillantást nyerhetünk nemcsak a gazdagok, de az őket szolgáló cselédvilág életébe is.

mlv09.jpg

Paul Shane Alfred Stokes, a képmutató, rafinált komornyik

Shane 1940-ben született, eredetileg bányász volt, majd egy baleset miatt visszavonult, és az előadóművészi pályára váltott. Korábban lépett már fel különböző pubokban. Az 1970-es évektől bukkant fel egy-egy komikus szerepben, majd az 1980-as évek végén megkapta Stokes, a komornyik szerepét a Csengetett, Mylord? című vígjáték-sorozatban. Életét egyetlen nő mellett élte le, 1961-ben nősült, és házassága az asszony haláláig, 2001-ig tartott. Három leánygyermeket neveltek fel, eddig hat unokája született. Shane 2013-ban hunyt el.

mlv10.jpg

Jeffrey HollandJames Twelvetrees, a sznob lakáj

Már kölyökkorában felfedezte magában a vígjáték iránti vonzalmat. Édesapja korán meghalt, így tizenhat évesen dolgoznia kellett, hogy segítsen édesanyjának. Később úgy érezte, ha követni akarja álmait, el kell hagynia otthonát. Hivatásos színész lett belőle, s többnyire komikus szerepeket játszott. A Csengett, Mylord? - sorozat, meglepő, de saját hazájában nem aratott akkora sikert. Nem úgy Közép-Európában, különösen Magyarországon. 2018-ban Budapesten tartottak egy közönségtalálkozót, amelyen Hollandon kívül négy másik szereplő is részt vett. Holland elmesélte, milyen jól esett számára a magyarok rajongó szeretete. Annyira meghatódott, hogy a színfalak mögött elsírta magát. Holland kétszer nősült, és két gyermeke van.

mlv11.jpg

Su Pollard Ivy Teasdale, a naiv, de jószívű szobalány

Karrierje széles skálán mozog, több színpadi darabban, musicalben, pantomimban szerepelt. Énekesnőként is fellépett (meglepően jó hangja van). A színészet iránti lelkesedése hatéves korában kezdődött, amikor angyalt játszott egy betlehemes fellépés során. Tizenhat évesen otthagyta az iskolát, gyorsgépíró lett, és közben különböző klubokban, jótékonysági rendezvényeken énekelt. Énekesnői pályája mellett első vígjátékában 1979-ben szerepelt, majd ezt több alakítás is követte. 1984 és 1992 között Peter Keogh házastársa volt.

mlv12.jpg

Donald HewlettLord Meldrum, a zsugori, régimódi uraság

Hewlett jómódú, befolyásos családban született. A II. világháborúban a Királyi Haditengerészetnél szolgált. A háború után nem ment vissza a Cambridge Egyetemre, inkább színésznek tanult. Nevéhez olyan egész estés filmszerepek fűződnek, mint az 1960-as Bottoms Up, az 1973-as Egy kis előkelőség, az 1979-es Az utolsó nagy vonatrablás vagy az 1986-os Üdvözítő szerelem. Utolsó alakítását 1995-ben nyújtotta, majd visszavonult. Három feleségétől öt gyermeke született. 2011-ben, 90 évesen hunyt el.

mlv13.jpg

Michael KnowlesTeddy Meldrum, a cselédlányok megrontója

Az iskolában a színjátszó körben is játszott, így nem volt kérdés számára, mi akar lenni, ha felnő. Egy időben azonban fontolgatta az orvosi pályát. Miután színész lett, Jimmy Perry társulatánál kezdett, ahol megismerkedett többek között Donald Hewlett-tel, Jeffrey Hollanddel, Frank Williamsszel és Linda Jamesszel. Utóbbival 1964-ben házasodtak össze, és ikerlányaik születtek. Knowles számos szerepet eljátszott, két amerikai filmben is közreműködött.

mlv24.jpg

Bill PertweeWilson kapitány, a rátarti rendőr

Bill Pertwee vegyes házasságban született brazil édesanyától és angol édesapától. Három fiúgyermek közül a legkisebb volt. Mindössze tizenkét éves, amikor édesapja meghalt. Rengeteget költöztek, ami nem tett jót tanulmányainak. A világháború alatt otthagyta az iskolát és dolgozni ment. Katonának nem vitték el, mert alkalmatlannak ítélték korábbi balesete óta. Ugyanis állandó gyógyszeres kezelés alatt állt. 1955-ben megnősült, és 2005-ig házasságban élt, amikor is felesége meghalt. Egy fiuk született 1966-ban, Jonathan James. Kezdetben rádiós vígjátékokban vett részt, majd következett a televízió. 86 évesen halt meg cornwalli otthonában 2013-ban.

mlv14.jpg

Mavis PughLady Lavender, a szenilis nagymama

Apja ügyvéd volt. Színészi tehetségére már az iskolában felfigyeltek. 1943-ban debütált a West Enden, sokat turnézott. 1956-ban fedezte fel Jimmy Perry, és meghívta a társulatába. Ott találkozott John Clegg színésszel, akivel 1959-ben összeházasodtak, pedig a férfi húsz évvel fiatalabb volt. A nagy korkülönbség miatt nem jósoltak nagy jövőt a kapcsolatuknak. Ehhez képest Mavis 2006-os haláláig együtt maradtak. Televíziós karrierje viszonylag későn, hatvan éves korában kezdődött.

mlv15.jpg

Susie BrannPoppy Meldrum, az elkényeztetett, beképzelt kisasszony

A színésznőről sajnos nem sok információt találtam azon kívül, hogy 1959-ben született Angliában, eredeti neve: Jacqueline Susan Brann. Kitűntetéssel végzett a Manchesteri Egyetemen, Dráma szakon, majd posztgraduális képzésen vett részt a Londoni Dráma Stúdióban. Ezen kívül más drámastúdiókban is tanult. Kevesen tudják, hogy mindemellett tánctanár. 1997-ben ment férjhez Maxwell Simon Wiltshire-hez, akitől két gyermeke született.

mlv16.jpg

Catherine Rabett Cissy Meldrum, a leszbikus, jószívű úrilány

Kétség kívül Cissy szerepe volt a legkiugróbb alakítása az évek során. Szerepelt több tévéfilmben és a színpadon is. Többnyire az 1980-as és 90-es években forgatott, többek között az 1984-es Sherlock Holmes visszatér c. sorozat egyik epizódjában, és az 1995-ös Poirot karácsonyában. 1986-ban hozzáment Kit Hesketh-Harvey forgatókönyvíróhoz, akitől két gyermeke született. Kitűntetéssel végzett a Kelet-Angliai Egyetemen, Művészettörténet szakon, és önkéntesként dolgozik a GRUBB Forwardnál, amely szerbiai roma gyerekek felkarolásával is foglalkozik. Férjétől 2021-ben elvált.

mlv17.jpg

Perry BensonHenry Livingstone, a butácska kisinas

A karakterszínész 1961-ben született, több vígjáték-sorozatban szerepelt, elsőként 1978-ban. Többnyire kisebb szerepeket osztanak rá, de a mai napig forgat. Nem igazán lehet adatokat fellelni róla.

mlv18.jpg

Brenda CowlingMrs. Lipton, a kövér, szerelmes szakácsnő

Mindig is tudta, hogy színésznő akar lenni, az iskolából kikerülve mégis gyorsgépíró lett, de nem adta fel az álmait. Később csatlakozott a Királyi Színművészeti Akadémiához, ahol Jimmy Perry osztálytársa volt. Ezekben az években debütált egy apró szerepben Alfred Hitchcock 1950-es filmjében, a Fright-ban. A hetvenes évektől a Folytassa... - sorozat egy-két epizódjában is felbukkant. 2006-ban agyvérzést kapott, s azt követően visszavonult. 2010-ben halt meg, 85 évesen.

mlv19.jpg

Barbara New Mable, a kuncsorgó takarítónő

Angol karakterszínésznő, legismertebb szerepe Mabel, a takarítónő. Hosszú színészi karriert futott be a brit televíziózásban. Férje Michael Barrington színész volt 1956-tól 1988-ig, a férfi haláláig. Barbara 2010-ben hunyt el. Kollégái szerint igazi úrinő volt.

mlv20.jpg

Angela ScoularLady Agatha, a férfifaló dáma

Angela Margaret Scoular 1945-ben született Londonban. Apja mérnök volt. Két James Bond-filmben játszott, de több ismert filmben is szerepelt az 1960-as, és 1970-es években. 1977-ben összeköltözött Leslie Phillips színésszel, bár akkor már egy másik férfi gyermekét hordta a szíve alatt. Fiát, Danielt, együtt nevelte fel Phillipsszel, és 1982-ben összeházasodtak.

A színésznő depresszióban és anorexiában szenvedett, 1992-ben öngyilkosságot kísérelt meg. 2009-ben gyomorrákot állapítottak meg nála. Néhány héttel a halála előtt ittas vezetésért letartóztatták. 2011 áprilisában savas lefolyótisztítót ivott, és lelocsolta vele a testét. Olyan súlyos károsodásokat szenvedett, amibe belehalt.

mlv21.jpg

John HorsleySir Ralph Shawcross, Lady Agatha féltékenykedő férje

Essexben született egy orvos fiaként. Kezdő színészként élt, amikor kitört a II. világháború, és őt behívták katonának. Szicíliában, Olaszországban szolgált. Tagja lett a hadsereg drámatársulatának. A háború után több filmben szerepelt. 1948-ban feleségül vette June Marshall színésznőt, akitől két lánya született. Az asszony 1988-ban meghalt. 2014-ben Horsley is elhunyt.

mlv22.jpg

Yvonne MarshMadge Cartwright, Mr. Teddy imádója

Angol színésznő, 1932-ben született Londonban. A Csengetett, Mylord? -ban tűnt ki Madge Cartwright szerepében. Az 1940-es évektől több filmben működött közre. Első szerepét tizenöt évesen kapta. 1955-ben feleségül ment John Oldknow filmproducerhez, mely házasság 1989-ig tartott, Oldknow haláláig. Yvonne 2017-ben hunyt el.

mlv25.jpg

Amanda BellamyRose, a pösze szobalány

Sajnos, szinte semmiféle adatot nem találtam a színésznőről azon kívül, hogy a Csengetett, Mylord? az első vagy második filmes szereplése volt, és menet közben döntöttek úgy az alkotók, hogy Rose karakterét benne hagyják a sorozatban.

mlv23.jpg

Frank WilliamsCharles, a jótékonykodó püspök

Williams számos filmalkotásban szerepelt, többnyire papokat alakított jellegzetes fizimiskája miatt. Szüleinek egyetlen gyermeke volt. Később őt is beszippantotta Jimmy Perry társulata. A televíziózás fellendülésével egyre többször szerepelt a képernyőn, miután egyre több sorozat készült. Az 1950-es, '60-as, '70-es években gyakran lehetett látni különböző vígjátékokban.

Hithű keresztény volt, ellenezte a nők felszentelését, de a melegek elleni támadásokat is. Támogatta a különböző jótékonysági szervezeteket. 2022. júniusában halt meg, 91 éves korában.

Írta: Csiribusz

Képforrás: alamy.es; raiplay.it; sfilm.hu; filmscoop.org; femina.hu; postavy.cz; rottentomatoes.com; forum.anni70.net; themoviedb.org; facebook.com; mymovies.it; spiegel.de; pinterest.com; mirror.co.uk; starity.hu; mtmpresentations.co.uk; puliwood.hu; life.hu; familiar-unknown.blogspot.com; next-episode.net; twitter.com; nlc.hu

Forrás: en.wikipedia.org; imdb.com; alice.fandom.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4218048758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása