Rebecca Schaeffer és az őrült rajongó
2022. január 08. írta: Csiribusz

Rebecca Schaeffer és az őrült rajongó

Egy tragikus sorsú színésznő

rs8.jpg

Rebecca vallásos zsidó családban nőtt fel, szülei egyetlen gyermekeként. Édesapja, Benson Schaeffer gyermekpszichológus volt, édesanyja, Danna, a portlandi főiskolán dolgozott.

rs6.jpg

/a szülőkkel/

Serdülőkorában modellkedéssel, és amatőr színjátszással próbálkozott. Imádott lovagolni, s mivel nagyon fotogén volt, gyakran hívták áruházi katalógusok, tévéreklámok hirdetéseihez. Tizenhat évesen aztán nagy fába vágta a fejszéjét. New Yorkba költözött, mert mindenképpen modell akart lenni. Ez volt az a hely, amelytől várni lehetett, hogy egy karrier kiépüljön, de legalábbis előre mozduljon. Egyfajta professzionális gyermekképzőbe iratkozott be, ami olyan gyerekeket nevel ki, akik a szórakoztató iparban szeretnének érvényesülni. Olyan hírességek jártak ide, mint Carrie Fisher vagy Christopher Walken.

1984-re úgy tűnt, kifizetődő az iskola. Megkapott egy hat hónapra szóló visszatérő szerepet az ABC One Life To Live c. szappanoperájában. Ezek után elnyert egy kis szerepet Woody Allen vígjátékában, A rádió aranykorában, de ezt az apró szerepet is megnyírbálták.

rs4.jpg

A modellügynökségek kívánalmainak egyre nehezebben felelt meg. Először is belekötöttek a magasságába. Túl alacsonynak tartották 170 centijét. Nem igazán kapott munkát, New York nem váltotta be az álmait. Újabb nagy lépésre szánta el magát. 1985-ben elhagyta New Yorkot, és Japánba ment, hogy modell-portfólióját tovább gazdagíthassa. Itt azonban magassága és súlya ismét probléma lett. Be kellett látnia, hogy talán jobb, ha modellkarrierjét feladja. Visszament New Yorkba, és úgy döntött, inkább a színészetre koncentrál. Meghallgatásokra kezdett járni, s közben pincérkedésből tartotta fenn magát.

rs2_1.jpgÖtödmagával bérelt egy lakást, de anyagilag nagyon rossz helyzetben volt. Mondhatnánk az utolsó pillanatban, észrevette bájos pofiját néhány producer a Seventeen magazin címlapján. 1986-ban a My Sister Sam c. vígjátékba tartottak válogatást, amelynek főszerepét Pam Dawbernek szánták, akit a magyar nézők is megismerhettek az Egy úr az űrből c. vígjátéksorozatban. Rebecca megkapta Patricia szerepét, aki nővéréhez költözik a filmben. A sorozat népszerű lett, 1988 áprilisában mégis leállították, mivel a második évad nézettsége jelentősen csökkent. Ezek után még négy tévéfilmben játszott, igaz, nem túl nagy szerepeket. Ekkor már Los Angelesben élt, Nyugat-Hollywoodban.

A színészkedéssel együtt jár a hírnév is, egyre több ember látja a magazinok, a képernyő vagy mozivászon révén kedvencét. Ez az 1980-as években sem volt másképp. Néha azonban akad egy-egy beteges rajongó, akinek nem elég, ha rajongása tárgyát messziről nézheti. Ezek az emberek nagyon meg tudják keseríteni a sztárok életét, s ez csúnya dolgokat eredményezhet.

A feltörekvő kis Rebecca pont egy ilyen helyzetbe került anélkül, hogy tudta volna. Rebecca kedves, barátságos lány volt, mindenkivel közvetlen, és nem érezte még annak a súlyát, amit egyre nagyobb ismertsége jelentett. Pedig akadtak a közelében olyan jóakaratú emberek – pl. Pam Dawber, maga is megszenvedte az erőszakos rajongókat –, akik figyelmeztették, hogy tartson távolságot a rajongóktól, és soha, soha ne adja meg igazi nevét a postafióknál. Ugyanis Rebecca hajlott arra, hogy maga írjon rajongóinak.

rs2.jpg

Egyik imádója a 19 éves Robert John Bardo. Korábban Samantha Smith gyermekszínész megszállottja volt, de a lány 1985-ben meghalt egy repülő-szerencsétlenség során. Mindezek után új kiválasztottja Rebecca lett. Számos levelet írt a lánynak, s ő elkövette azt a hibát, hogy egyikre személyesen válaszolt. Bardo ezen felbuzdulva, 1987-ben Los Angelesbe utazott, hogy találkozhasson a színésznővel. Rózsákkal és hatalmas mackóval állított be a Warner Bros Stúdióba, ahol épp az egyik jelenetét vették fel a My Sister Sam-nek. Nem jutott be, a biztonságiak feltartóztatták. Azt állította, hogy Rebecca ismeri őt és várja. Miután Rebecca ezt tagadta, Bardót nem engedték be. A fiú csalódott volt.

Egy hónappal később az incidens megismétlődött. Bardónál volt egy kés is, de a biztonságiak megint megállították. Egy időre eltűnt ezek után, és Rebecca is újabb projektekbe kezdett, újabb meghallgatásokra járt. Találkozott a 23 éves tévé- és filmrendezővel, Brad Silberlinggel. Egymásba szerettek, járni kezdtek, és megbeszélték, hogy július 18-án összeköltöznek.

rs9_brad_silberling.jpg

/Brad Silberling, Rebecca barátja/

Bardo, aki visszatért Arizonába, rövid ideig nem foglalkozott Rebeccával, olyan sztárok kötötték le a figyelmét, mint Debbie Gibson, Tiffany vagy Madonna. 1989-ben aztán meglátta Rebeccát egy film ágyjelenetében, ami végleg kiütötte nála a biztosítékot. Féltékeny volt, és úgy érezte, meg kell büntetnie Rebeccát, amiért „hollywoodi kurva lett” belőle. 250 dollárt fizetett egy arizonai magánnyomozó irodának, hogy derítsék ki a nő lakcímét.

rs7.jpg

/a ház, ahol Rebecca lakott, és ahol a gyilkosság történt/

rs5.jpg1989. július 18-án Rebecca egy forgatókönyv megérkeztét várta, mert meghallgatásra készült a Keresztapa 3-ban. Amikor a délelőtti órákban megszólalt a csengő, azonnal ajtót nyitott, de meglepetésére nem a forgatókönyvet kézbesítő állt az ajtóban, hanem Robert Bardo. Azt a levelet szorongatta a kezében, amelyet annak idején Rebeccától kapott. A lány próbált udvarias lenni, de egyértelműen megkérte Bardót, hogy többé ne jöjjön a házához, és hagyja őt békén. A fiú csalódottan távozott. Beült egy étterembe, evett valamit, majd egy órával később visszasétált a házhoz. „Hideg tekintettel az arcán” nyitott ajtót – mesélte utólag Bardo, aki nem késlekedett. Előkapta a pisztolyt, amit magánál tartott, és azonnal mellkason lőtte a lányt. Rebecca összeesett. Csak annyit kérdezett: „Miért?” Bardo elmenekült. A mentőket Rebecca szomszédja hívta, miután hallotta a lövést. A kórházba szállítás után fél órával halottnak nyilvánították. /a baloldali képen: Robert Bardo a bíróságon/

Másnap letartóztatták Bardót, aki mindent bevallott. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, a szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. Az 1970-ben született, nehéz gyermekkorú férfit 15 évesen bipoláris zavarral diagnosztizálták. 19 évesen elhagyta az iskolát Rebecca Schaeffer iránti rögeszméje miatt ...

Írta: Csiribusz

Forrás: en.wikipedia.org; youtube.com/T.C.

Képforrás: themoviedb.org; plejada.pl; oregonlive.com; reddit.com; mycast.io; murderpedia.org; morbidtourism.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3418060822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása