Egy férfi és egy krokodil különleges barátsága
2022. február 17. írta: Csiribusz

Egy férfi és egy krokodil különleges barátsága

Ambo története

ambo00.jpg

A krokodil a világ legveszélyesebb állatainak egyike. Erős állkapcsa, villámgyors támadása távol tartja tőle az embereket. A halászok nagyon jól tudják a világ azon pontjain, ahol a krokodil megtalálható, ha egyszer az állkapcsai közé kerülnek, kevés esély van a menekvésre. Ezért is különleges, érdekes az a történet, amely Ambo Djlatan kalimantáni-borneói származású halásszal esett meg.

Ambo az élete javát a vízen töltötte. Volt egy régi motorcsónakja, amellyel naponta kiment a tengerre halászni, a zsákmányt pedig elvitte a piacra, s az érte kapott pénzt félretette kisfia taníttatására, aki nemrég született. Helyzetét az is megnehezítette, hogy nem a tenger mellett lakott, hanem egy kis folyó mentén. Így mindennap el kellett eveznie a tengerhez.

Ambo a borneói Bontangban nőtt fel, ahol apjával sokat halásztak. Miután a város felfejlődött, egyre több hajó jelent meg a vizeken, ami a környezetnek nem tett jót. Ennek ellenére Ambo kijárt kis csónakjával halászni a megszokott zátonyokhoz.

Azon a bizonyos napon Ambo ugyanúgy kitette a csalikat, mint máskor, majd várt. Egyszer csak az egyik zsinór megmozdult. Elég durván rángatózott, amiből Ambo arra következtetett, hogy nagy hal lesz. Ám amint a víz fölé hajolt, látta a körvonalakból, hogy ez az állat túl hosszú és keskenyvégű, nem lehet hal. Azután az állat feljött a víz fölé, és Ambo meglepetten állapította meg, hogy egy krokodil. Látott már krokodilokat a folyók sekélyebb részeiben, de ennyire messze a mocsártól még soha. Kicsi volt még, talán másfél méter. Ambo azt is észrevette, hogy a kis krokodil állkapcsa köré egy nejlontasak tekeredett. Az állat próbált megszabadulni tőle, de nem sikerült, és úgy tűnt, fuldoklik. A férfi nem gondolkodott sokáig. Beugrott a vízbe, elkapta a krokodil fejét, állkapcsai közül kirángatta a nejlont, majd lábával eltolta magától. A krokodil azonban visszafordult felé. Pár másodpercig mindketten ledermedtek, csak bámultak egymás szemébe. A krokodil aztán megfordult és elúszott, Ambo pedig visszamászott a csónakba.

Később, amikor Ambo már megnyugodott és hazafelé tartott, csobbanást hallott a csónak vége felől. Hátranézve meglátta a kis krokodilt. Nem hitt a szemének. Nem igazán tudta eldönteni ez jó vagy sem, most bántani akarja-e vagy nem. Felgyorsította a motorcsónakot, de az állat hamar utolérte. A csónak mellé úszott, finoman meglökve. Ambo úgy érezte, a krokodil barátkozni akar, ezért aznapi fogásából odavetett neki egy halat. Az állat hazáig követte.

ambo01.jpg

ambo07.jpg

ambo08.jpg

/Ambo és Riska/

Amikor felesége, aki a parton várta, megpillantotta a krokodilt, ijedten kiabált. Ambo megnyugtatta, hogy semmi baj. Kiszállt a csónakból, a krokodil pedig mellésiklott. Meg is érinthette, a ragadozó nem bántotta. Egy kicsit még elidőzött az emberek közelében, majd elúszott. Ezt a különleges élményt Ambo sosem felejtette el, de úgy gondolta, egyszeri eset volt.

Évekkel később egy napon, amikor Ambo a fiával halászni ment, a felesége felhívta egy nagyszerű hírrel. Azt mondta, a krokodil meglátogatta őket. Úgy vélte, Ambót keresi, de mert nem volt ott, az asszony, és a szomszédok is adtak neki enni. Másnap Ambo hazatért. A krokodillal üdvözölték egymást. Az állat egészen közel engedte magához Ambót, pedig már igen nagy volt. Elnevezte Riskának. Azóta Riska rendszeresen meglátogatta a férfit, aki ha ideje engedte, maga is megkereste a krokodilt a folyó valamely pontján. A krokodil 20 éven át mindig eljött Ambóhoz és a családjához. Senki nem hitte el a történetet, míg filmre nem vették.

Lejegyezte: Csiribusz

Forrás, képforrás: youtube.com/M.; en.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3518063300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása