Egy kamasz eltűnt az osztálykiránduláson
2022. február 26. írta: Csiribusz

Egy kamasz eltűnt az osztálykiránduláson

Mi lett Trenny Gibsonnal?

trenny8.jpg

1976. október 8-a pont olyan átlagos őszi nap volt, mint bármelyik a tennessee-i Knoxville-ben. Éjszaka zuhogott az eső, de reggelre elállt. A 16 éves Teresa Lynn Gibson, vagy ahogyan becézték Trenny, iskolai kirándulásra készült. Aznap a Great Smokey Mountains Nemzeti Parkba akarták vinni őket, de valamiért Trenny semmi kedvet nem érzett hozzá, és remélte, hogy a nyirkos, őszi időben mégsem indulnak el. Furcsa, mert egyébként imádta a természetet, ezért is jelentkezett a kertészeti szakra. Annál nagyobb volt a csalódása, amikor az iskolába érve kiderült, hogy megtartják a kirándulást. Egyáltalán nem örült ennek az utazásnak. Talán megérezte, hogy valami rossz történik, ki tudja, de már napokkal korábban említette az apjának aggodalmait.

Annyira bízott abban, hogy elmarad a kirándulás, hogy nem is öltözött hozzá. Aznap egy kék blúzt, egy kékcsíkos pulcsit, farmernadrágot vett fel, és kékes Adidas cipőt húzott, valamint egy zafír-gyémántköves gyűrűt és láncot viselt, amit még maga vásárolt spórolt pénzéből. Hosszú, barna haja volt, zöld szeme. Miután elköszönt és elindult a Bearden Gimnáziumba, a családja nem gondolta volna, hogy utoljára látja.

trenny01.jpegFelültek a buszra, és leült Robert Simpson mellé, aki egyébként a bátyja haverja is volt. Senki nem látta úgy, hogy bármi probléma volna kettejük között. 12:30 körül a busz beállt a nemzeti park parkolójába. 43-an voltak: a sofőr, Wayne Dunlap, az utazást szervező tanár, és a 41 diák, köztük Trenny.

A terv az volt, hogy oda-vissza végighaladnak a Forney Ridge Trail nevű úton, amely egy túraútvonal Tennessee és Észak-Karolina határán. Miután letették a buszt, negyedórás sétával eljutottak a Clingmans Dome Trailig, majd a Clingmans Dome Trail magaslatától indultak tovább a három kilométerre található Andrew Baldig. Oda-vissza az út összesen 1,5-2 órát vehetett igénybe. Mielőtt Mr. Dunlap szélnek eresztette volna a diákokat, lelkükre kötötte, hogy ne térjenek le az ösvényről, ne bolygassák a növényeket, és legkésőbb ½ 4 -re legyenek a busznál. Mindezen idő alatt a buszsofőr és a tanár a parkolóban várta be őket.

A gyerekek kisebb-nagyobb csoportokra oszlottak attól függően, milyen tempóban haladtak az ösvényen. Jól érezték magukat, Robert kölcsönadta barna-narancs kockás gyapjúdzsekijét Trennynek, mivel az csak pulóverben volt. Többnyire kettesben haladtak az úton.

trenny9.jpg

trenny5.jpg

trenny4.jpg

/ilyen, és ehhez hasonló ösvényeken haladtak/

Megérkezve az Andrew Baldhoz, megebédeltek. Trenny azonnal vissza akart indulni a buszhoz, de Robert még elidőzött volna az Andrew Baldnál. Így Trenny egyedül indult el, még mindig Robert kabátjában. Útközben hozzácsapódott az osztálytársaihoz, de aztán őket is leelőzte.

Egy másik csoport tagjai, akik látták őt, leültek egy kicsit pihenni és hívták, hogy ő is üljön le melléjük. Trenny azonban elutasította az ajánlatot, és egyedül ment tovább. Aztán látták, amint távolabb az ösvényen megáll, leguggol, valamit nagyon néz, majd jobbra lelép az ösvényről. Ekkor eltűnt és nem látták, hogy visszalépne. Nem sokkal később az egyik lány, aki az előző csoportban volt, és szemmel tartotta Trennyt, elérte azt a helyet, ahol utoljára látták. Megállt és körülnézett. Különös volt, mert azon a helyen, ahol a lány eltűnt, nem ágazott le mellékút. Még egy kicsi, soványka ösvény sem. Épp ellenkezőleg. A bokrok, a fák, a páfrányok, a sziklák, egy kis patak olyan sűrűn sorakoztak, hogy el sem lehetett nagyon menni köztük vagy mellettük. Trenny nevét kiáltozta, de senki nem felelt. Egy másik lány jelent meg az úton, tőle érdeklődött Trenny után, ám ő sem látta. Úgy döntött, maga is tovább megy, s azt gondolta, Trennyvel bizonyára majd találkozik a busznál.

A gyerekek mind ott is voltak időben a parkolóban, kivéve Trennyt. Egy diák megkérdezte Robertet, látta-e a lányt. Robert elmondta, hogy együtt mentek az Andrew Baldig, de ott elváltak, mert Trenny mielőbb vissza akart menni a buszhoz, ő azonban meglátott egy medvecsapást, amit egy ideig követett. Mivel senki nem látta Robertet a medvecsapást követni, senki nem igazolhatta az állítását.

Amikor Trenny továbbra sem érkezett meg a buszhoz, Mr. Dunlap egy diákkal újra végigment az ösvényen. A többiek a buszban várakoztak. Miután visszajöttek és rádöbbentek, hogy a lány valóban eltűnt, a tanár azonnal értesítette a nemzeti park embereit. Ez egy órával később, ½ 5-kor történt. A busz a többi gyerekkel visszaindult Knoxville-be, de a tanár maradt, hogy segítsen a keresésben.

A busz mindebből adódóan később érkezett haza a vártnál, s az iskola vezetőségének tájékoztatni kellett Trenny családját, hogy a lányuk eltűnt a vadonban. Robert Gibson, az édesapa, nemrég ért haza egy üzleti útról, de feleségével, Hope-pal, azonnal a Great Smokey Mountains Nemzeti Park felé vették az irányt, hogy leányukról közvetlenül értesülhessenek.

Egyre több önkéntes csatlakozott a kereséshez. Furcsa volt Trenny eltűnése, mert egy forgalmas ösvényről volt szó, ahol állandóan jöttek-mentek a turisták. A parkot nagyon komolyan átkutatták földön és légben egyaránt. Aznap este heves esőzések voltak, fújt a szél, csúszós lett a talaj, hulltak az őszi falevelek, s mindez megnehezítette a nyomkeresést. Az egyik kereső például elcsúszott, és úgy megütötte magát, hogy több bordája eltörött. Másnap nyomkövető kutyákat hozattak, amelyek mind felvették a lány szagát, de mindegyik el is veszítette. Valahogy eltűnt a szagnyom.

Október 12-én, négy nappal Trenny eltűnése után, a hivatalos keresőket húsz főre csökkentették. A kutatást 1976. november 1-jén befejezték, majd 1977. április 18-tól újraindították, hátha meglelik a lány maradványait. Ez az akció sem vezetett eredményre, így május 5-én lefújták. A fővadőr azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy szerinte Trenny nincs a park területén. Öt évvel később, 1981-ben megismételték a kutatást, de akkor sem jutottak semmire.

Nagy figyelmet fordítottak arra, hogy Trenny eltűnése miatt az iskolaszék szigorúbb követelményeket szabjon a kísérők számára a következő kirándulásokon. Tény, hogy nem lett volna szabad a tanárnak felügyelet nélkül elengedni a gyerekeket a vadonba. Hiába volt szó kamaszokról, hiába kijelölt ösvényről, akkor sem lett volna szabad. Persze Trenny eltűnhetett volna akkor is, ha a tanár velük van. A másik hiba az iskola részéről, hogy 41 diákra mindössze egyetlen tanár jutott. Ez felelőtlenség. Nem lehet elvárni egyetlen felnőttől, hogy 41 gyereket szemmel tartson.

Évekkel később sokan úgy vélték, Trenny talán megszökött, de ez nem valószínű. Hátramaradt a betétkönyve, amin volt még 2000,- dollár, ezen kívül szenvedélyesen gyűjtött kis ékszerei, pénztárcája, apró dolgai és imádott kutyája, Mitzi. Trennynek voltak álmai, tervei, céljai. Egyetemre akart menni. Tudta, hogy karácsonyra autót kap, mert megszerezte a jogosítványt. Ha már meg akart szökni, egy kocsival könnyebb lett volna.

A szülők szerint Trennyt elrabolták. Felkapni egy 160 centis, 50 kilós lányt, és a vadonba vonszolni nem nehéz.

Van itt azonban egy másik verzió is, amit nem árt megnézni. Robert Simpson, aki Trenny bátyjának barátja volt, egész végig a lány mellett ült a buszon, és kizárólag vele sétált az ösvényen. Később állítólag elszakadtak egymástól. Emiatt kezdetben gyanúsított volt, de később még vádat sem emeltek ellene. Trennynek volt egy fésűje, ami a nővérének is, kifejezetten hosszú hajra tervezték. Ezt a fésűt Simpson kocsijának műszerfalán találták. A fiú azt állította, a lány neki adta megőrzésül.

Trenny egy nyakláncot és egy gyűrűt viselt eltűnésekor. Az egyik forrás szerint ő vásárolta magának, míg más forrás úgy tudja, ajándékba kapta mindkettőt. Bárhogyan is legyen, egy másik lánynál találták meg az iskolában. Ez a lány nem tudta kielégítően megmagyarázni, hogyan kerültek hozzá az ékszerek.

trenny7.png1975 októberében Gibsonék házába betörtek. A házaspár rajtakapta a betörőt, és Hope lábon lőtte. Kiderült, hogy a fiatalember, Kelvin Bowman, annak a középiskolának a diákja, ahová Trenny is jár. Két évet kapott, és az ítélethirdetés után megfenyegette a családot a tárgyalóteremben azzal, hogy bosszút áll a kislányon. Büntetéséből mindössze hat hónapot ült le, majd visszament az iskolába. Trenny eltűnésekor természetesen utánanéztek az alibijének, de Frank Hall igazgató igazolta, hogy az események idején a fiú az iskolában tartózkodott az óráin.

Rengeteg elmélet és variáció született Trenny eltűnésével kapcsolatban, de mind csak feltevés maradt.

Később a család elköltözött Knoxville-ből, hogy a fájdalmas emlékeket hátrahagyják. Ennek ellenére a Gibson házaspár kapcsolata tönkrement és elváltak. Időközben Trenny édesapja meghalt, ahogyan bátyja és nővére is. Édesanyja és másik fivére Nyugat-Virginiába költöztek.

Ez a történet nagyon szomorú. Az életben nincsenek olyan happy endek, mint a filmekben, vagy csak nagyon ritkán. Az egyik legmeghatóbb elbeszélés az volt, amikor Mr. Gibson elmesélte, hogy Trenny kis uszkárja, Mitzi, hogyan élte meg gazdája elvesztését. Mindennap felugrott a kanapéra, lábacskáival megtámaszkodott a támláján, és kikémlelt az ablakon Trennyt várva.

Írta: Csiribusz

Forrás: crochetbug.medium.com; strangeoutdoors.com

Képforrás: alltrails.com; strangeoutdoors.com; medium.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1718056926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása