Peter Nygård, a divatmogul - 1. rész
2022. április 05. írta: Csiribusz

Peter Nygård, a divatmogul - 1. rész

Egy szexuális ragadozó

pn5.jpg

Peter Nygård divatmogul neve a legtöbb ember számára nem sokat mond. Kivéve azokat, akik jobban elmélyedtek a divatszakmában. Persze Kanadában és az USA-ban nem ismeretlen a szóban forgó Nygård név, de közel se olyan megszokott értelemben vett divatcégre gondoljunk, mint pl. a Versace, a Dolce & Gabbana vagy hasonló cégek.

Peter Nygård elsősorban a középkorú nők igényeit szolgálta ki csinos, visszafogott divatjával, de nem hagyományos divatcéget működtetett. Nála nem voltak az aktuális szezonnak megfelelő rendszeres divatbemutatók, így tulajdonképpen hivatásos modelleket sem foglalkoztatott. Ezért a modellek közül nem sokan ismerték, különösen azok nem, akik még pályájuk legelején jártak.

De hogyan kezdődött? Hogyan szerezte irtózatos vagyonát, hiszen szegény sorból származott. Peter Nygård Finnországban született 1941-ben, s bevándorlóként érkezett Kanadába szüleivel és nővérével 1952-ben. Később az Észak-Dakotai Egyetemen szerzett diplomát üzleti szakon. 1967-ben megalapította saját cégét, melyet később ügyesen felfejlesztett, és megalapozta óriási vagyonát. A cég kanadai központja Torontóban volt, majd világközpontja New Yorkban.

A szexuális vádakkal teli lavina 2019-ben kezdődött el számára, amikor a Bahamákon hat lány is feljelentést tett ellene nemi erőszakért. Mind a hat lány 16 éven aluli volt. Letartóztatták.

2020 januárjában két esetben is bíróság elé került szexuális zaklatások miatt.

2020 februárjában újabb négy nő tett ellene feljelentést ezúttal New Yorkban, akiket bahamai birtokán szintén megerőszakolt. A támadások 2008-2015 között történtek, a legtöbb lány kiskorú volt még, és állításuk szerint Nygård nem érte be ennyivel. Szexuális kereskedelmet folytatott.

2020. február 25-én New Yorkban, Nygård központi helyén razziát tartott az FBI.

2020 áprilisától folyamatosan csatlakoztak a feljelentők táborához további nők – immár ötven fő fölött járt a számuk –, ugyanazokkal a vádakkal illették a férfit, mindegyiküknek megvolt a maga szomorú története, de legtöbbjüket elutasították azzal, hogy elévült a panaszuk.

2020 augusztusában Nygårdot tíz gyermeke (nyolc nőtől születtek) közül két fia is beperelte, amiért annak idején szexmunkásokat állított rájuk, hogy „beavassák” őket.

2021 februárjában Nygård unokahúgát, Angela Dybornt megvádolták, hogy ő segítkezett a lányok futtatásában, felhajtásában. Eközben Peter Nygårdtól másodszorra is megtagadták az óvadékot.

Az egyik bahamai lány, aki nem vállalta nevét és arcát, az elsők között jelentette fel a divatmogult. Még iskolába járt 2015-ben, amikor az eset megtörtént. Egy szombati napon harmadmagával a plázában sétált, és betértek Peter Nygård üzletébe, ahol nadrágot próbált. A férfi is ott tartózkodott nemrég nyílt boltjában, és megkérdezte a lányt, volna-e kedve modellkedni. A lány a távoli jövőt gyermekorvosként képzelte el, de arra gondolt, még nagyon fiatal, és előtte szívesen kipróbálná a modellkedést. Ártatlan dolognak tűnt, és amikor Nygård elkérte a telefonszámát, nem mondott nemet. Három nappal később be is futott a várva várt hívás, és a lány izgatottan ment el a férfi luxus birtokára, amely a Bahamák egy elit, elzárt területén volt, saját tengerparttal. Nem volt könnyű bejutni ide, de kijutni sem. Nygård hetente többször is tartott partikat, vendégei csupa fiatal és gyönyörű nő, leány. Egy alkalmas pillanatban félrehívta a kislányt, hogy megbeszéljék az „üzlet” részleteit. A tapasztalatlan 14-15 év körüli gyermek belépett a férfi hálószobájába, ahol az nekiesett és megerőszakolta. A lány, aki azelőtt még nem volt férfivel, sokáig nem mert beszélni az esetről.

Nygård rendszeresen bulizott, egy héten többször. Ilyenkor volt kaja, pia, zene, tánc, póker és rengeteg nő. Nem volt válogatós. Akadt a nők között, fekete, fehér, kreol, alacsony, magas, vékony vagy kövérkés, fiatal, idősebb vagy szinte gyereklány … Nygårdnak nem számított.

pn1.jpg

/Richette Ross/

Richette Ross 2009-ben Nygård alkalmazásában állt a bahamai luxusvillában. Saját bevallása szerint, hamarosan rájött, hogy a villa nem egy munkahely, hanem egy óriási bordély. Richette-nek nem tetszett az, amit kénytelen volt rendszeresen végignézni, de családjában ő volt az egyetlen kereső. Szüksége volt a munkájára, ezért tűrte, amíg csak lehetett, hiszen mindennek ellenére Nygård jól megfizette.

Egy alkalommal, amikor Richette 13 éves húga is a birtokon tartózkodott, a nő észrevette, hogy a kislány eltűnt. Azonnal a keresésére indult, mert nem akarta, hogy a férfivel összetalálkozzon. Nem bízott Nygårdban. Szerencsére még időben rátalált a lányra, aki azt mondta, éppen Nygårdhoz sietett, mert hívatta. Richette visszaküldte a partra a lányt. Ekkor telt be nála a pohár, és el kezdett belső információkat kiszivárogtatni a külvilág felé. Hogy Nygård mindezt tudta-e vagy sem, nem ismert, de Richette-et is elkábította, majd megerőszakolta.

A férfi minden egyes partin visszavonult néhány lánnyal. Akiket kinézett magának, azok nem menekülhettek. A nemi erőszak előtt, nem egyszer elkábították őket. Sokszor fiatal, hátrányos helyzetű lányok voltak az áldozatok. Ezek a fiatal lányok meghívást kaptak a bulikra. Olyan környezetbe kerültek, amit soha nem láttak. Nagyon kiszolgáltatottak voltak, nagyon sebezhetőek. Azzal kábította valamennyit, hogy topmodellek lesznek, de miután megerőszakolta őket, már mehettek is. Az olyan lányokat azonban, akiket nem csak használt, de munkatársként is kezelt, túszként tartotta maga mellett úgy, hogy elvette az útlevelüket. Ezzel párhuzamban jótékony, nagylelkű, filantróp embernek állította be magát. Gyomorforgató volt az egész, hiszen a felszín alatt mindenkit megvásárolt, akiből hasznot remélt.

pn6.jpg

/a bahamai luxusvilla/

A bahamai birtok elszigetelt helyen épült, innen nem lehetett csak úgy megszökni. Ha valaki betette oda a lábát, csak Nygård engedélyével jöhetett el. A birtok egy részét a tenger határolta, az egyetlen utat, ami kivezetett, hatalmas, óriási kapu védte, mint egy hollywoodi díszlet. Nem voltak a birtok ügyei sem rendben, hiszen éveken át homokkal töltette fel a tenger felőli részt, hogy nagyobb partszakaszt nyerhessen. Ez a tevékenység illegális volt.

Természetesen nem mindenkinek tetszett ez az egész. Nem volt mindenki vak, megpróbáltak lépéseket tenni Nygård ellen. Idővel azonban észrevették, hogy Nygård sötét alakokat bérel fel ellenük. „Véletlenül” felgyújtották a kocsijukat, „véletlenül” agyonverték őket, stb. Nygård azonban mindig tagadta a vádakat, hogy bérgyilkosokat bérelt volna fel, s a bíróság sem tudta bizonyítani.

2017-ben kormányváltásra került sor a Bahamákon, és Nygård jó világának vége lett. Az új elnök nem volt olyan korrupt, mint elődje. Elterjedt a pletyka is, hogy Nygård miféle bulikat rendez, s hogy a nőkkel mit művel. Egyre több dolog derült ki a férfi múltjából, s egyre több nő jelentkezett, miként bántalmazta Nygård.

pn3.jpg

/Nygård minden pillanatban körbevetette magát lányokkal/

Az első ismert ügye 1968-ban történt, amikor egy 18 éves lány jelentette fel nemi erőszakért a kanadai Winnipegben. Felmentették, mert a lány nem mert tanúskodni. Talán megfélemlítették, ki tudja ... 

Casey Allen, nemzetközi modell, 1979-ben szenvedett el erőszakot Nygårdtól egy winnipegi raktárban.

Jonna Laursen, Nygård dán származású ex-alkalmazottja elmesélte, hogy 1980-ban, egy ázsaiai üzleti úton erőszakolta meg a férfi.

Az 1990-es években, három volt alkalmazottja jelentette fel szexuális zaklatásért Manitobában.

April Telek kanadai színésznő is bevádolta Nygårdot. Azt állította, hogy 1993 novemberében divatfotózásra ment hozzá. Megérkezve a luxuslakosztályába, Nygård orális szexre akarta kényszeríteni, de April megtagadta ezt. A férfi erre többször is megerőszakolta.

2015-2017-ben az FBI már vizsgálta Nygård szexkereskedelmi kapcsolatait. Akkor megúszta. Most börtönben ül.

Peter Nygård - 2.rész

Írta: Csiribusz

Forrás: en.wikipedia.org; youtube.com/TFE

Képforrás: twitter.com; en.wikipedia.org; thetimes.co.uk; noizz.hu; flickr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr2218073300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása