Peter Nygård, a divatmogul - 2. rész
2022. június 08. írta: Csiribusz

Peter Nygård, a divatmogul - 2. rész

Egy szexuális ragadozó

pn14.jpg

Peter Nygård sok nőt bántalmazott, felsorolni sem lehet. Ma már börtönben ül, s valószínűleg ott is marad élete végéig. Az ellene felhozott vádakat mind tagadja. Családjának egy része megtagadta őt borzasztó dolgai miatt, míg néhány rokona kiáll mellette a mai napig. Az előző írásban, amely Peter Nygårdról szólt, említésre kerültek erőszakos cselekedetei. A második részben kicsit bővebben is beletekinthetünk a vádakba.

Casey Allen nemzetközi modell elmondta, hogyan ismerte meg Nygårdot több, mint 40 évvel korábban. 1979 őszén 17 éves múlt, pályája legelején volt. Nemrég kezdte meg tanulmányait a Manitobai Egyetemen. Mint afféle fiatal lány, a hétvégeket általában szórakozóhelyeken töltötte, ahol bulizni, táncolni lehetett.

Nygård is szeretett bulizni, az elit szórakozóhelyeken mindig meg lehetett találni. Casey ismerte már hírből, tudta, hogy gazdag, hogy rámenős, hogy divatcége van, szóval a neve nem csengett számára idegenül, néha látta is, de közvetlen kapcsolatba soha nem került vele. Akkoriban Nygård 38 éves volt.

A szórakozóhelyeken mindig körözött a lányok körül, mindenkit megvizsgált a szemével, kereste a megfelelő áldozatot. Közben italokat fizetett, így ismerkedett. Egyik este, Casey is ott tartózkodott és már hazafelé készült, taxit akart hívni. Nygård, aki körülöttük cirkált, valószínűleg meghallotta, miről beszél Casey a barátnőjével. 40 év után a nő nem emlékezett a pontos részletekre, de Nygård felajánlotta, hogy hazaviszi a kocsiján, és ő volt olyan naiv, hogy elfogadta. A férfi a winnipegi raktárakhoz vitte, ahol saját apartmanja volt kiépítve. Valamilyen ürüggyel becsalta a lakásba, majd az első adandó alkalommal az ágyra teperte a rémült lányt. A nyakánál fogva leszorította a karjával, majd letépte a fehérneműjét. Casey alacsony, törékeny termetű lány volt, Nygård sportos, erős, magas fickó. Hiába próbált küzdeni ellene, a férfi erősebb volt, és az erőszak megtörtént.

Otthon nem mondta el a szüleinek, mit tett vele Nygård. Az édesapja nagyon védelmező volt, és attól félt, ha őszinte lenne, az apja mindenképpen tenne valamit, amivel csak ártana a családnak, hiszen Nygård gazdag ember volt, és a pénze folytán befolyásos is. A közeli barátainak azonban beszélt arról, hogy Nygård rossz ember, és valami nagyon rosszat tett ellene, de a „nemi erőszak” kifejezést soha nem használta.

April Telek kanadai színésznő esete évekkel később, 1993 novemberében történt. Ő akkoriban 18 éves volt, Nygård 52. April korábban modellként dolgozott, ill. szépségkirálynő választáson is részt vett. Áprilisban egyszer már dolgoztak Peterrel együtt egy projektben, ahol Nygård ruháit viselte. Kaliforniában tartózkodtak, és ő a férfi házában kapott elhelyezést. Akkor semmi rossz nem történt, ezért fel sem merült benne, hogy tartson Nygårdtól. Egyébként April Vancouverben élt, és Nygård későbbi winnipegi meghívása nagy lehetőség volt az életében. Ő legalábbis így hitte akkoriban, ezért örült, amikor Nygård munkalehetőséggel kereste fel. Nagyon izgatott volt az új munka miatt, és elrepült Winnipegbe.

pn13.jpg

/April Telek/

A repülőtéren egy barátnője várta, aki egyben Nygård rokona is volt. Ő fuvarozta el a Nygård cég raktárához, ahol a férfinek kiépített apartmanja volt (erről a lakásról beszélt Casey is). April gyanútlanul lépett Nygård otthonába. Sejtelme sem volt, mi fog történni. A férfi kedvesen fogadta, körbevezette a házban, s közben April megállapította, hogy semmit nem lát, ami az ígért modellmunkával kapcsolatos. Megkérdezte, hol van most. Erre a férfi azt felelte: itt, nálam. April nagyon meglepődött. Nem hitt a fülének, és kezdett körvonalazódni benne, mit akar Nygård. April azonnal tisztázta, hogy ő dolgozni jött ide, nem másért, és nem fog lefeküdni a férfivel sem most, sem máskor. Nygård nem ismerte a „nem”-et, és kerekperec megmondta, azt akarja, hogy a nő orálisan elégítse ki. April hiába próbált érvelni, a férfi nem engedte el. Két vagy három napig bezárva tartotta a lakásban, s ezen idő alatt többször megerőszakolta. April csak egy ember jelenlétét érzékelte, aki ételt hozott nekik mindennap. A bejárati ajtó folyamatosan zárva volt.

Amikor egy alkalommal Nygård elaludt, April a fürdőszobából fel tudta hívni azt a barátot, aki egyébként Nygård unokahúga volt. Ő megígérte, hogy eljön a lányért. Közben April észrevette, hogy a kulcs ott van a bejárati ajtó zárjában. Nem értette, hogyan került oda, s éveken át azon gondolkodott, vajon nem az a srác tette-e oda, aki az ételt hozta. Talán tudta, milyen szorult helyzetben van. De erre nincs bizonyíték.

Sikerült kijutnia a lakásból, és Nygård rokona is megérkezett. Felvette a kocsiba, majd kivitte a repülőtérre, ahonnan April felhívta az anyját. Éppen időben, mert a rendőrség már kereste az eltűnt lányt. A rendőrségnek nem merte elmondani mi történt, mert félt Nygård megtorlásától, de a családjának elmesélte a fogvatartást és az erőszakot. A család azt tanácsolta, ne tegyen feljelentést. Biztosak voltak benne, hogy Nygård képes volna tönkretenni a lány karrierjét. Így hát hallgatott, de van egy dolog, ami miatt bántja a bűntudat. Amikor megtudta sok évvel később, hogy Nygård 50 év alatt mennyi sok nőt erőszakolt meg, sokszor kislányokat is, sírva fakadt. Úgy érzi, ha akkor beszélt volna, sokukat megmenthette volna a gyalázattól. Nem sokkal az erőszak után, a férfi egy doboz ruhát küldött a lánynak, feltételezhetően fizettségként vagy fájdalomdíjként. April undorítónak találta a gesztust, és nem fogadta el.

Később a rokonnal is perre ment, mert a rokon az ügyben játszott részvételét tagadta. Aprilben azonban felmerült a gyanú, hogy a „barátnő” tudatosan hajtotta fel őt Nygårdnak, a nagybácsinak. Állítólag kazetta is készült a nemi erőszakról, amit a barátnő látott, de amit később tagadott. A baj az, hogy April nem tudja mindezt bizonyítani. A „barátnő” pedig azt mondja, April színésznő, aki most is szerepet játszik. De mi haszna lenne ebből Aprilnek? Kanadában ismert színésznő, aki valószínűleg jó anyagiak között él. Férje van, nagylánya. Miért vádolna meg ilyesmivel egy férfit 30 év után, ha az nem volna igaz?

Jonna Laursen 1980-ban Kanadába költözött Koppenhágából. Egyedül nevelte a kislányát, Zitát, szüksége volt a munkára. Volt érzéke a divathoz, és nagy reményekkel érkezett a kanadai Nygård céghez. Amikor szóba került a férfi, Jonna semmire nem gondolt, hiszen nem ismerte, idegen volt a városban. Nygårdnak azonban nem volt jó híre. Azt suttogták róla, nemi erőszakkal vádolja egy fiatal lány. Jonna nem tudta, mit gondoljon erről. Ő nem tapasztalt kezdetben semmi rosszat, bár a plakátokon látva a férfit, visszataszítónak és csúnyának találta. Olyan volt, mint egy koravén tinédszer. Amikor közelebbről megismerte, megállapította, hogy a férfinek nem őszinte a kedvessége. Mázasnak tűnt, mosolya mesterkéltnek. A szája nevetett, de a szeme mereven bámult.

Jonna ügyes varrónőként, értett a ruhatervezéshez is. Nygård figyelmét nem kerülte el a nő tehetsége, így egy alkalommal magával vitte ázsiai üzleti útjára Hongkongba és Tajvanra. Külön szobákat kaptak a szállodában, melyek között volt egy átjáró ajtó. Jonna nem bánta, de ragaszkodott hozzá, hogy zárva legyen. Nagyon fáradt volt a hosszú repülőúttól, ezért korán lefeküdt. Az éjszaka közepén arra ébredt, hogy valaki bebújt mellé az ágyba. Felismerte a főnökét, de mielőtt szólhatott volna, a férfi befogta a száját. Arra kérte, ne aggódjon, nem fogja bántani. Ennek ellenére megerőszakolta.

Amikor visszatértek Kanadába, egyik barátnőjének, aki munkatársa is volt egyben, elmondta, mi történt Ázsiában. Nem mondhatott fel, szüksége volt a munkára a megélhetése miatt. Közben mindent megtett, hogy Nygårdtól távol tartsa magát. Kerülte a tekinetét, de magán érezte a férfi vizslató pillantásait. Sokszor követte őt kocsival a városban, majd kirúgta a nőt. Jonnának nem volt veszteni valója már, de azt vette észre, hogy sehol nem akarják alkalmazni, és felmerült benne a gyanú, hogy mindezt Nygårdnak köszönheti. Nem volt más hátra, vissza kellett mennie Dániába. Évekkel később beszélt egy kanadai újságírónővel, de a cikk nem jelent meg. Hogy miért? Képzelhetik. Nygård gépezete beindult. Lefizette vagy perrel fenyegette meg az érintetteket, mint általában.

Serena Hicks 20 éves volt az 1990-es évek elején. Részmunkaidőben helyezkedett el Nygård egyik üzletében, mert gondoskodnia kellett a kisbabájáról, aki nemrég született. Egyik este zárás előtt megjelent Nygård, és kérte Serenát, hogy tegye rendbe az öltözőfülkéket. Nem volt szokatlan kérés, egy-két vásárló nagyon rendetlen volt. Serena neki is látott a feladatnak. Összeszedte az otthagyott holmikat, s ahogyan megfordult, Nygård ott állt mögötte. Nekiesett, megerőszakolta. A lány nagyon félt attól, hogy a férfi megöli. Persze nem ölte meg. Nem sokkal később Serena felmondott a munkahelyén, és a férjét is elhagyta, de senkinek nem mondta el, mi történt vele.

Nadine Mousso 14 éves volt, amikor Nygård megpillantotta az utcán, és mellé kanyarodott fekete Jaguárjával. A férfi sötét dzsekit viselt, cowboycsizmát, kék farmernadrágot. Nadine nem tudta ki ő, még gyerek volt. Beültette a kocsijába, majd elvitte a raktárházakban kiépített apartmanjába, ahová annak idején Casey-t és Aprilt csábította. Ahogyan a lakásba léptek, bezárta az ajtót, és a kislány megijedt attól, mi fog történni. Kábítószert adott neki, ami kiütötte Nadine-t, majd megerőszakolta.

Miután New Yorkban, és a Bahamákon feljelentették Nygårdot, nagy ügyekké nőttek, ám Winnipegben nem történt meg ugyanez. Vajon miért? Az emberek erre akartak választ kapni, hiszen itt is történtek feljelentések, mégsem történt semmi annak ellenére, hogy az egyikük ismert modell, a másikuk ismert színésznő. Nagyon úgy tűnt, Nygård zsebében tartja a várost.

1998-ban Jennifer Gilmore 19 éves volt. Érettségi után lement a Bahamákra, s mielőtt hazautazott volna Kanadába, élvezni akarta a Karib-térség előnyeit, a vitorlázást, a tengert, még teniszleckéket is vett. Az edzője szinte az első naptól lelkesen beszélt egy fickóról, akit Peter Nygårdnak hívtak, és felajánlotta a lánynak, hogy bemutatja, mert a férfinak csodás birtoka van, és nagyszerű minőségű teniszpályája, ahol játszhatnának. Jennifer nem tudta, ki ez a férfi, de úgy volt vele, hogy miért ne, ezért elfogadta a meghívást.

Nygård invitálta Jennifert, hogy maradjon vacsorára, s mivel a gyerekei is ott voltak, a lány elfogadta. Vacsora közben Nygård maga mellé ültette a lányt, és arról beszélt, szívesen venné, ha vendégül láthatná a nyár végéig. Jennifert lelkesítette a gondolat, hiszen a környezet csodálatos volt, így elfogadta az ajánlatot.

Egy este Nygård bulit tartott a házában. A vendégek egy idő után elmentek, és Jennifer kettesben maradt a férfivel. Nygård bedrogozta és megerőszakolta. A lánynak nagy fájdalmai voltak, vérzett. Nem tudott elutazni, mert az útlevelét elvette a férfi, s Jennifer önmagát hibáztatta a történtekért. Később Nygård újra és újra megerőszakolta, majd megalázta azzal, hogy pénzt dobott elé.

Jennifer sosem tudta feldolgozni a vele történteket. Megpróbált öngyilkosságot elkövetni, de ma már férjnél van, és gyermekei születtek. Mégis … gyakran eszébe jutnak a szörnyűségek.

ng5.jpg

 /Nygård és elmaradhatatlanul a lányok/

Meg kell említenünk Nygård egy másik beteges mániáját is. Nagyon érdekelte az őssejt-kutatás, amivel nincs semmi gond, de neki eléggé furcsa elképzelései voltak. Őssejtekhez akart hozzájutni azért, hogy saját testébe fecskendezve egészségesebb, fittebb legyen, és hosszú életet élhessen. Mindezt úgy képzelte el, hogy fiatal lánykákat teherbe ejt (gondolom, nemi erőszakkal), majd abortuszra kényszeríti őket, s a halott magzatokból nyert őssejtekkel tartja kordában az egészségét. Döbbenetes! Az ember el sem akarja hinni. Elég gazdag volt ahhoz, hogy mindezt végrehajtsa, el is kezdte az injekciózást nem sokkal a letartóztatása előtt.

Legidősebb fia szerint Nygård milliószor hangsúlyozta, mennyire szereti és tiszteli a nőket. Nos, furcsán mutatta ki. Úgy látszik, az ő szótárában mást jelentett a tisztelet, mint általában az emberekében. Tisztelete és szeretete jeléül ötven év alatt több, mint száz nőt terrorizált lelkileg és testileg, zsarolta, félelemben tartotta, túszként kezelte és megerőszakolta áldozatait, akik sok esetben szinte még gyermekek voltak.

Beszélni kell Peter Nygård bahamai szomszédjáról is, Louis Bacon milliárdosról. A két férfi ki nem állhatta egymást, többször pereskedtek. Louis Bacon tisztában volt azzal, hogy Nygård miféle életet él, és elege volt a rendszeres ricsajjal járó bulizásokból. Keményen dolgozott azért, hogy Nygård körmére nézzenek a hatóságok, s ez valahol jogos volt. Letartóztatása után Nygård Baconra hivatkozott, szerinte ő fizette le a több száz nőt, hogy bevádolják nemi erőszakkal. Ez nevetséges és lehetetlen. Figyelmen kívül hagyta, hogy Louis Bacon a Bahamákon él, Nygård kanadai ügyeit nem is ismerte.

Visszatérve Winnipegbe, évek óta ismert volt a pletyka, miszerint Nygård nem az a jótét lélek, akinek beállítja magát. Hatalmas cégével jót tett ugyan a város gazdaságának, sok embernek biztosította a megélhetését, de a mendemondák szerint rossz ember volt, igazi szexuális ragadozó, aki pénze és hatalma révén úgy hitte, a törvények felett áll. Ha mód volt rá, mindig figyelmeztették a fiatal lányokat, tartsák távol magukat a férfitől.

pn12.jpg

/Beverly Peele/

Se szeri, se száma a megerőszakolt nőknek, s nyilván mindegyiknek megvan a maga szomorú története, de nem lehet mindent elmesélni egy leírásban. Kiemelnék azért még egy hölgyet, akinek több évet is elrabolt az életéből Nygård, ő pedig egy nagyon szép fekete modell, Beverly Peele. Az amerikai születésű Beverly 12 éves kora óta modellkedett. Olyan modellsztárokkal dolgozott együtt, mint Cindy Crawford vagy Naomi Campbell. Korán felkerült a legmenőbb magazinok címlapjára, mint a Vogue, a Mademoiselle, az Elle, vagy a Cosmopolitan. Szerepelt emellett együttesek videóklipjeiben, később kis szerepekkel filmekben. Szóval nem egy ismeretlen, egyszerű kis modellről beszélünk, hanem egy olyan emberről, aki tényleg szakmailag odatette magát.

1993-ban betöltötte a 18-at, és már volt egy kislánya az akkori partnerétől. Nem sokkal később ismerte meg Peter Nygårdot, aki szerződést ajánlott neki. Mint ahogyan más nőkben sem, a fiatal Beverlyben sem merült fel semmiféle rossz gondolat. Ő egy modell volt, a férfi divatcéget működtetett, semmi különös nem volt abban, hogy foglalkoztatni akarta. Ráadásul A-kategóriás sztárok fordultak meg nála, mint Jane Seymour, Michael Jackson, Joan Collins, Sean Connery, Robert De Niro. Tehát az ilyen ember általában bizalmat kelt, hiszen miért is bántana másokat, ha komoly, híres személyek barátságát élvezheti?

Beverly gyanútlanul vette fel a kapcsolatot a férfivel, s miután aláírta a hároméves szerződést, Nygård udvarias viselkedése megváltozott vele szemben. Az első adandó alkalommal megerőszakolta, és ezt további erőszakok követték, mert a lány nem léphetett csak úgy le. Kötötte a szerződés.

Hamarosan rá kellett ébrednie, hogy gyermeket vár. Mivel élettársi kapcsolatban élt a kislánya apjával, nagyon remélte, hogy a baba tőle van, és nagy örömmel várták is. Persze Beverlyben volt egy kétely. Titokban nagyon félt attól, hogy a kisgyerek nem a szerelmétől van, hanem a gyűlölt Nygårdtól. Miután a kisfiú, Trey megszületett, egyértelműen látszott, hogy félvér babáról van szó. Beverly elkeseredett. Szinte rá sem tudott nézni a kicsire. Nem akarta megszoptatni, nem akarta a karjába venni, beszívni finom babaillatát. Ma ezt már nagyon szégyenli, de akkor így érzett. Később a fiával szoros lelki kapcsolata lett. Azt mondja, az egyetlen jó dolog a fia, akit ettől a szörnyetegtől kapott. Sokáig titkolta előle Trey származását. Ötéves volt, amikor megmondta Nygårdnak, hogy Trey az ő fia. Ettől kezdve, akárcsak Nygård többi gyermeke, rendszeresen meglátogatta az apját. Amikor 14-15 éves lett, és egy alkalommal az apjánál tartózkodott a Bahamákon, hasonló élményben volt része, mint annak idején az édesanyjának. Nygård úgy gondolta, itt az ideje, hogy kisfiából férfi legyen. Egyik hűséges szexmunkását a fiára állíttatta, hogy „avassa be”. Hogy miképp zajlott le, azt nem tudni, de a fiú gyakorlatilag meg lett erőszakolva. Ezt egyébként egy másik fiával is megtette.

S hogy mit szól a vádakhoz maga Nygård? Szerinte az egész egy nagy összeesküvés ellene, mert irigyei tönkre akarják tenni a hírnevét. Mindenki hazudik, itt ő az igazi áldozat.

Peter Nygård - 1. rész

Lejegyezte: Csiribusz

Forrás: youtube.com/T.F.E.; pagesix.com; en.wikipedia.org; dailymail.co.uk

Képforrás: distractify.com; globalnews.ca; youtube.com; redbubble.com; lipstickalley.com; reddit.com; twitter.com; m.imdb.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr8718076120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása