Ki ölte meg Candy Rogerst?
2022. április 29. írta: Csiribusz

Ki ölte meg Candy Rogerst?

Hatvankét év után megoldódott a rejtély

cr7b.jpg

A DNS-vizsgálatok terén egyre fejlettebb a technológia. Mondhatnánk, évről évre többet tudnak a tudósok. A DNS felfedezése a bűnüldözést is előre segítette. Korábban számtalan megoldatlan ügy aktája került polcra. A DNS-vizsgálatok azonban a régi akták ismételt megnyitására, átvizsgálására sarkallnak, s egyre gyakrabban hoznak megoldást, sokszor még évtizedek után is. Ilyen sikeres vizsgálat indult 2021-ben, amikor elővették az egyik 62 évvel korábbi gyermekgyilkossági esetet.

cr3.jpgCandice 'Candy' Rogers 1950-ben született, és Washington állam Spokane nevű városában élt. Egyetlen gyermekként szülei féltve kényeztették, de tönkrement a házasságuk, így pár év után elváltak. Az édesapa, Carl, elköltözött, az édesanya, Elaine pedig egyedül maradt a kislánnyal.

Candy csatlakozott a Bluebirds néven ismert ifjúsági szervezethez a maga korosztályában. Mindig gyűjtöttek valamire pénzt, most éppen azzal, hogy csokoládét adtak el. Ha már tagnak jelentkezett, tőle is elvárták a részvételt. A barátságos, mindig mosolygós kislány szívesen segített.

1959. március 6-án délután, a 9 éves Candy elment otthonról, hogy a környéket bejárva eladjon néhány doboz csokoládét. Elaine, az édesanya, tanárnő volt az iskolában, ahová a lánya is járt. Amikor hazaért, Candy engedélyt kért tőle, hogy elmehessen. Elaine elengedte, de megkérte, ne legyen el hosszú ideig, és sötétedésre jöjjön haza. Ezt a szabályt sosem szegte meg. Elaine mindig emlékeztette.

Több gyerek is elindult azon a délutánon ugyanarra a környékre csokoládét árulni, és mindannyian hazatértek. Candy azonban nem. Besötétedett, és ő sehol. Elaine egyre idegesebb lett. Hat óra után felhívta a nagypapát, Stanley Newtont, értesítve a helyzetről. 18:30-ra a barátokból és szomszédokból kis csapat verbuválódott, hogy megtalálják a gyermeket. Minden házat végigjártak azzal, látta-e valaki a kis Candyt. Többen is látták, amint csokoládét árult, de hogy azóta hol van, senki nem tudta.

cr2.jpgMég azon a napon, találtak a Pettet Drive-on néhány doboz csokoládét, amit Candy is árult. Nagy valószínűség szerint ő hagyta el. Hat doboz még érintetlen volt, ami azt jelenthette, hogy a hétdobozos csomagból csak egy dobozt adott el, s utána történt valami. Miután a kislány éjfélre sem lett meg, értesítették a rendőrséget.

Elaine teljesen kiborult. Csak sírni és imádkozni tudott, hogy a gyerekének ne történjen baja. Másnap, miután városszerte elterjedt a hír Candyről, az emberek tömegesen jöttek segíteni a keresést. Lovakon, járműveken, gyalogosan próbálták felderíteni a kislány hollétét. Végigjárták a környékbeli erdőket, a főutakat a légierő helikopterei ellenőrizték. Történt egy rettenetes baleset is ennek kapcsán. Az egyik helikopter a folyó felett repült, és a pilóta nem vett észre egy magasfeszültségű vezetéket. Belerepült és lezuhantak. Három ember halt meg. A tragédia mindenkit elszomorított, de ettől még nem hagyták abba a keresést. Ám hiába minden erőfeszítés, Candy nem lett meg. Elaine teljesen maga alatt volt, nem evett, nem aludt, csak bámult meredten előre. Aztán két héttel később történt valami.

cr4.jpg1959. március 22-én, amikor már tizenhat napja nem volt meg Candy, két katona, a 19 éves Howard Lawrence, és a 21 esztendős Richard Bergen vadászni indult a várostól tízkilométernyire fekvő erdők egyikébe. Amikor az egyik tisztásra kiértek, észrevettek egy fél pár kék velúrcipőt a fűben. Méretéből látszott, hogy kislányé lehetett, de nem értették, hogyan kerülhetett oda ilyen messzire a várostól. A cipőcske jó állapotban volt, és finom munkának látszott. Körülnéztek, hátha megjelenik a tulajdonosa, de semmi nem történt. A cipőt mindenesetre magukkal vitték a bázisra. Közben erősen foglalkoztatta őket a dolog, és annyit beszéltek róla, hogy elterjedt a téma a társaik között. Mindenkiben felmerült a gyanú, hogy ez a topánka azé a kislányé is lehet, aki két héttel korábban eltűnt. A cipőt végül átadták a rendőrségnek, akik felvették a kapcsolatot a nagypapával.

A nagyapa nem tudta biztosra állítani, hogy Candy cipője, de abban egészen biztos volt, hogy a kislánynak is volt ilyen. A rendőrség úgy döntött, átnézik azt az erdőrészt, ahonnan előkerült. Egy csapat rendőr, és néhány önkéntes érkezett a helyszínre. Kezdetben semmi különöset nem találtak, majd az egyik tiszt rábukkant a fák tövénél egy ágakból, és tűlevelekből összehordott kis halomra. Furcsának tűnt, máshol nem látott ilyet, ezért közelebb ment és megpiszkálta. A levelek alól kis térd kandikált ki. Egy gyermek oszladozó hulláját takarta. Azonnal felismerték, Candy volt az. Lábát letépett ruhacsíkkal kötözték össze, egy másikat a nyakára tekertek.

Amikor Elaine megtudta, mit tettek a kislányával, és hogy nem él már, elveszítette az eszméletét. A hír mindenkit megdöbbentett. Az emberek félni kezdtek, aggódtak a gyermekeikért.

cr1.jpg

/Hugh Bayern Morse 1959-ben és napjainkban/

A boncolás feltárta, hogy a kislányt megerőszakolták és megfojtották. Több gyanúsítható személyt kihallgattak, de nem jutottak közelebb a megoldáshoz. A szálak végül egy börtönviselt sorozatgyilkoshoz futottak, bizonyos Hugh Bayern Morse-hoz. Candy ruháján különös, szőlős rágógumi szagú, lila színű foltokat találtak, és tudták, hogy a férfi szereti a szőlős rágógumit. Mégis, amikor a gyilkosságról kérdezték, tagadta, hogy köze lenne hozzá, s mivel nem volt bizonyíték ellene, el kellett engedniük.

1963 júniusában, Carl Rogers, Candy édesapja öngyilkosságot követett el. Képtelen volt feldolgozni azt, ami történt.

cr7.jpg

2001-re jelentős előrelépés történt a DNS-technológiában. Az 1959-es akta újra előkerült, s mivel évtizedeken át gondosan megőrizték a kislány ruháját, DNS-mintát tudtak venni az alsóneműről. 2002-ben abban reménykedtek, végre kiderül a gyilkos személye. Természetesen, mivel az első számú gyanúsított Hugh Bayern Morse volt mindig – de nem tudták bizonyítani –, őt vették először górcső alá. Nagyon megdöbbentek, amikor kiderült, hogy a férfi DNS-e nem egyezik a fehérneműn talált DNS-sel. Mindvégig igazat mondott, semmi köze nem volt a kislány meggyilkolásához.

2006 szeptemberében, 82 évesen meghalt Candy édesanyja. Sosem tudhatta meg, ki vette el a kislánya életét 1959-ben.

Közben az évek teltek, a DNS-kutatás folyamatosan fejlődött. A családfakutatás egyre népszerűbb lett, DNS-profilokat állítottak fel, és a rendőrök arra gondoltak, miért ne lehetne mindezt a módszert felhasználni a nyomozások során is. Brittany Wrightra, Washington állam törvényszéki orvosára osztották a feladatot. Újra elemezte a 2001-es lefagyasztott mintát, amit a kislány fehérneműjéről nyertek, majd ennek megerősítése után diagnosztikai elemzést végzett. Sajnos a minta károsodott, nem lehetett mit kezdeni vele. A nyomozók csalódottak voltak. Egy évvel később hallottak egy bizonyos laborról, amely a károsodott DNS-sel is tudott dolgozni. A laboratórium Othram néven ismert, és Texasban található. Ők vállalták a sérült DNS vizsgálatát.

cr10.jpg2021-ben, fél évvel később a laboratórium visszajelzett, hogy három testvért azonosítottak lehetséges elkövetőként: John, Andrew és Terry Hoffot. A gond ott kezdődött, hogy már mindhárman meghaltak. Közben kiderült, hogy Johnnak van egy élő lánya, Kathy. Felvették vele a kapcsolatot, és elmondták, miről van szó. Kathy megértően állt hozzá, adott DNS-t, és az eredmény megdöbbentő volt. Megállapították, hogy Kathy apja, John lehetett Candy gyilkosa.

Ezek után végeztek egy kis háttérnyomozást. John Hoff Spokane-ban született, és alig másfél kilométerre lakott Candytől 1959-ben. Zaklatott múltú fiatalember volt. Bevonult a hadseregbe, majd 1961-ben letartóztatták, mert megtámadt egy nőt. Erőszakkal letépte a ruháit, miközben a nő védekezett és kiabált. A férfi a ruháival kötözte meg. Utána megpróbálta megfojtani. A nő túlélte a támadást, és feljelentette a férfit. Hoff hat hónapot kapott. Szabadulása után a hadsereg dezertőrnek titulálta, és elbocsátották a seregtől. Később megpróbált normálisan élni. Eladóként dolgozott, de fiatalon, 31 évesen meghalt.

Felvetődik a kérdés, miért pont Candy? A rendőrség úgy véli, van egy lehetséges ok, ami által John Hoff ismerhette a kislányt. Rájöttek ugyanis, hogy John mostohahúga egy idős volt Candyvel, sőt, ugyanabba a Bluebirds csapatba tartozott, mint Candy. A két kislány nagyon jól ismerte egymást, és Candy általa ismerhette meg Johnt is, aki akkor 20 éves volt.

Miután minderre rájöttek a rendőrök, úgy döntöttek, biztosra mennek. Engedélyt kértek és kaptak Kathytől, hogy apját exhumálhassák. A halottból is vettek DNS-mintát. Ezzel már nem lehetett vitatkozni. A minta egyezett. Most már egészen biztos volt, hogy John Hoff ölte meg 62 évvel korábban Candice Rogerst.

A rendőrség értesítette Candy még élő rokonait az eredményekről. Sajnos, a legilletékesebbek, az édesanya, az édesapa és a nagypapa nem éltek rég. John Hoff magával vitte titkát a sírba, de eljött az az idő, amikor már - szó szerint - a sírba is utána tudnak nyúlni a bűnösöknek. Kathy azt mondja, 9 éves volt, amikor az apja öngyilkos lett. Mindig úgy tudta, a depresszió kergette a halálba. Ma úgy véli, a gonoszsága ölte meg.

Írta: Csiribusz

Felhasznált forrás: dnasolves.com; youtube.com/MH; krem.com; unsolvedmysteries.fandom.com

Képforrás: nytimes.com; krem.com; spokesman.com; zazzle.com; dnasolves.com; khq.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3918062398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása