Matriarchális társadalmak napjainkban
2023. április 30. írta: Csiribusz

Matriarchális társadalmak napjainkban

Asszonyok, akik szeretőket tarthatnak

A világ legtöbb társadalma patriarchális berendezkedésű. Ez azt jelenti, hogy a férfiak kiemelkedő szerepet kapnak benne, a nők fölött állnak, és szinte minden köréjük épül. Van viszont néhány kivételes közösség, ahol felcserélődtek a megszokott szerepek, és ahol a nők irányítanak.

A matrilineáris és matriarchális társadalmakban a nők köré szerveződik az élet, és ők töltenek be vezető szerepet a családban, a politikában, valamint a gazdaságban is.

Egyes társadalmakban a nők és a lányok a férfiak felett állnak, különös tisztelet övezi őket, sőt létezik a világon olyan falu is, ahová egy férfi sem teheti be a lábát. Bár ezek struktúrája is egyre inkább változik, és egyre kevesebb van belőlük, a következőknek még sikerült életben maradniuk: mutatunk hat közösséget, ahol a nők irányítanak.

mtn1.jpg

A világ legnagyobb matrilineáris társadalmában, a minangkabauknál az anya tölti be azokat a szerepköröket, ami a világ nagy részében az apához tartozik. Az indonéziai Szumátra nyugati részén élő népcsoportnál a hatalom a nők kezében van, a háztartás fejei az asszonyok, a mindennapi kérdésekben ők hozzák meg a döntéseket. Egy asszonynak akár több férje is lehet. Ide kattintva még többet megtudhatsz róluk.

mtn2.jpg

A tibeti határ közelében, a Himalája lábainál élő moszók alkotják a bolygó egyik utolsó matriarchátusát. Náluk a nagymama a családfő, ő hozza meg a legfontosabb döntéseket, és minden anyai ágon öröklődik. A párválasztás kiváltsága is a nőké: ők mondják meg, ki töltheti náluk az éjszakát a családi házban. Az úgynevezett sétáló házasságok alatt a cél a szerelem megtapasztalása.

mtn3.jpg

Az indiai Meghalaya tartományban élő khászi törzs matrilineáris társadalmában a nők hatalmas tiszteletnek örvendenek. A gyermekek az anyjuk nevét kapják, a legfiatalabb lánygyermek lesz a háztartás vezetője. A lányok szabad választás alapján házasodhatnak, a válás teljesen elfogadott jelenségnek számít, utána az asszonyok kapják az ingóságokat és a gyermekek feletti felügyeleti jogot is.

mtn4.jpg

A berber népcsoporthoz tartozó tuaregek Észak-, valamint Nyugat-Afrika egyes területein, főleg a Szaharában élnek. Náluk a nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van, mint a férfiaknak. Az anyai vérvonalat erősebbnek tartják, a férfiak után lánytestvéreik fiai örökölnek. Az asszonyoknak nem kell eltakarniuk az arcukat mások előtt, a férfiak arcát azonban nagykorúvá érésüktől kezdve kendő fedi. Egy tuareg hajadon tarthat szeretőket, akár egyszerre többet is.

mtn5.jpg

A kenyai Umoja falut 15 menekült nő alapította, akiknek elege lett az életük szerves részét képező szörnyűségekből, például a bántalmazásból, a szexuális erőszakból, a nemiszerv-csonkításból. Csakis asszonyok és gyermekek lakják, minden férfit kitiltottak innen. 

mtn6.jpg

A Costa Rica-i bribri népcsoport matriarchális társadalmában a nők állnak a férfiak fölött, nagy tiszteletnek örvendenek. Ők adják át a földet a gyermekeiknek, és csakis ők készíthetik el a szent kakaóitalt a vallási szertartásokhoz. A férfiak és a nők ugyanazokat a munkákat végezhetik, de csak a nők tarthatnak állatokat, és csak ők örökölhetnek.

Forrás: femina.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr2318095532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása