Halálos irigység
2016. március 19. írta: Csiribusz

Halálos irigység

iva.jpgAmerikában évente hárommillió embert ér zaklatás. Ezeknek az eseteknek a java szerencsésen megoldódik, de előfordul, hogy néha nagyon eldurvul a helyzet. Ilyen kellemetlen élményben volt része Iva Franks Singernek is, egy kevésbé ismert amerikai színésznőnek.

Iva négy fivér mellett a legkisebb gyermeke volt szüleinek. Mindig gondoskodó, karizmatikus személyiség volt. Már gyermekként is vonzotta a rivaldafény. „Sosem okozott problémát, hogy felmenjek a színpadra és énekeljek. A kamerákat meg egyszerűen imádom. Reklámokban és rádióműsorokban szerepeltem.” - mesélte Iva.

Egy alkalommal elment egyik fivére drámaórájára és annyira megtetszett neki, hogy ott és azonnal elhatározta, mindenképpen színész lesz. Tizenkilenc évesen Los Angelesbe költözött, hogy megkezdje színészi karrierje építgetését. A próbafelvételek mellett egy tehetségkutató cégnél helyezkedett el, hogy fedezni tudja költségeit. Az új arcok felfedezésében asszisztált.

Hamarosan fel is figyelt egy fiatal nőre, Edith Mae-re. Igazi jó reklámarcnak ígérkezett. Azonnal fel is vették, mert nagyon hasonlított egy másik színésznőre. Ivának sikerült Edithet bejuttatni különböző reklámokba és tévéműsorokba. Közben a két nő barátsága egyre inkább elmélyült. Edith kedves volt, vicces, okos és jó humorérzékű.

1995-től Iva karrierje beindult. Szerepet kapott egy akkoriban indított műsorban, és attól kezdve elárasztották mellékszerepekkel, majd nagyobb felkérésekkel. Iva abban reménykedett, hogy Edithtel együtt mászhatja meg a szamárlétrát, de Edith sajnos lecsúszott még a kisebb szerepekről is. 2000-ben aztán Iva megalapította saját tehetségkutató cégét és Edithet is képviselte. Barátságuk még szorosabbra fűződött. Ettől kezdve mindenhová együtt mentek, partikra, bárokba. Ám minél több időt töltött Iva Edith társaságában, annál inkább felfigyelt a nő furcsa, rossz tulajdonságára. Amikor ugyanis Edith ivott, feltűnően megváltozott a személyisége. Dühös lett, haragos, teljesen kifordult önmagából. Erőszakossá vált vadidegen emberekkel szemben is, bárkibe belekötött minden ok nélkül.

Akkor kezdődött Iva számára az igazi kálvária, amikor Edith haragja ellene fordult és féltékenységbe, irigységbe csapott át. Vézna cédának gúnyolta Ivát, sokszor leszólva szőke haját is. Iva úgy gondolta, mindez bizonyára a nő önbizalomhiányából adódik, így eleinte nem foglalkozott komolyan a dologgal. Ám Edith tovább folytatta hatalmi játszmáit barátnőjével, ami Ivát arra ösztönözte, hogy átgondolja kapcsolatukat és mérlegelje, érdemes-e küzdeni egy olyan barátért, aki egyre aggasztóbban viselkedik.

2003-ban Iva magával vitte Edithet egy barátja karaokeestjére, de amint megérkeztek, máris megbánta. Edith ugyanis azonnal célirányba vette a bárpultot. Pár korty ital után kötekedni kezdett a vendégekkel, majd az énekeseknek kiabált be mindenféle trágárságot, ami nagyon kellemetlen helyzetbe hozta Ivát. És ez még csak a kezdet volt. Újabb poharazás után Edith odament a házigazda Mark barátnőjéhez és azt állította, hogy Marknak viszonya van Ivával. Mindez persze nem volt igaz, de Iva majd elsüllyedt a szégyentől. Megragadta Edithet, kirángatta az utcára és azt mondta neki, ha nem fejezi be az ivászatot, megszakít vele minden kapcsolatot.

Másnap Edith bűntudatos arccal állt Iva ajtaja előtt egy bocsánatkérő levélkével. Ekkor árulta el Ivának, hogy antidepresszánsokat szed és különös viselkedését a gyógyszerek és az alkohol keveredésének hatásával magyarázta. Iva megsajnálta. Újabb esélyt adott neki.

iva0.jpgEdith ugyan abbahagyta az ivást, de furcsa viselkedése mégsem változott. Megszállottként kezdte utánozni Ivát, sőt, versengeni kezdett vele. Még a haját is átfestette szőkére, mert meg volt győződve róla, hogy azzal többet érhet el. Magabiztossága valóban megnőtt. Majd egy este bejelentette, hogy vakrandira készül egy Neil Johnson nevű producerrel. Az Interneten ismerkedtek meg és a randi során felmentek Iva lakására is. Az est jó hangulatban telt, de Edith, mint nő, nem tudta felkelteni Neil érdeklődését, így a férfi udvariasan megköszönte az estét és elbúcsúzott, miután egyértelműen jelezte, nem látja értelmét, hogy újra keressék egymást.

Edith rosszul viselte a visszautasítást és ismét megingott. Aztán máról holnapra hirtelen visszafestette a haját feketére és szó szerint üldözőbe vette Neilt. A férfi e-mail címét mindenféle pornó és egyéb oldalakon regisztrálta, önmagát pedig egy filmes weboldalra, ahol durva és bántó kommentekkel bírálta Neil munkáját. Mind Neil, mind Iva furcsállta ezt a túlzott reakciót Edithtől. Ez volt az utolsó csepp a pohárba. Iva úgy döntött, megszakít minden kapcsolatot a nővel. Érezte, hogy itt már nagyon komoly probléma van Edithtel. Meglepve tapasztalta, hogy szakításuk után megkönnyebbült. Edith mindig negatív volt, mindig gerjesztette a feszültséget maga körül. Ám Ivának ekkor még sejtelme sem volt, hogy Edithet nem lehet ilyen könnyen lerázni.

Miután megszakított vele minden kapcsolatot, észrevette, hogy pornós oldalak hirdetései és reklámjai jelennek meg az e-mail címén. Azonnal tudta, hogy Edith keze van a dologban, de úgy gondolta, Edith előbb-utóbb majd megunja a dolgot. Nem ez történt. Ekkor eszébe jutott, hogy a nő korábban Neil Johnsonnal is ugyanezt tette. Így felvette a kapcsolatot Neillel. E-mailezni kezdtek és miután mindketten a filmiparban dolgoztak, hamarosan munkakapcsolat is lett köztük.

Amikor Edith tudomására jutott, hogy Neil és Iva milyen kapcsolatba kerültek, még jobban bedühödött. „Furcsa e-maileket kezdett küldözgetni. Meztelen fotókat küldött magáról, kis csomagokat, fura rovarokat és egészen elképesztő, bizarr dolgokat.” - emlékezett később Neil.

Hamarosan azonban világossá vált, hogy Edith igazi célpontja nem Neil, hanem Iva. Fejébe vette, hogy tönkreteszi Iva karrierjét. Mocskos hozzászólásokat írogatott a nő színészi weboldalára, majd miután kiderítette mely műsorokban dolgozik, névtelenül a stúdiókba telefonálgatott. Előfordult, hogy Edith felhívta a produkciós céget és azt mondta, ne alkalmazzák Ivát, mert pornózik.

Iva mindazt megkapta az élettől, amiről Edith csak álmodott és ez bedühítette. Megszállottsága veszélyes fordulatot vett. Iva névtelen, fenyegető e-maileket kapott. Persze rögtön tudta, ki volt a feladó. Azzal fenyegetőzött, hogy megöli Ivát, feldarabolja, darabokra szedi szét. Megszállottja lett Ivának, mindenáron bántani akarta megbomlott elméjével. Természetesen mindez nem volt hatás nélkül Ivára. Félt és félénkebb lett. Megváltozott. Aztán nem bírta tovább, elment a rendőrségre feljelentést tenni. Legnagyobb meglepetésére Edith megelőzte. Azzal kereste fel a rendőrséget, hogy Iva többször is megtámadta őt. Valószínűleg nagy átéléssel adta elő magát, mert a rendőrség meg volt győződve róla, hogy Iva a ludas és Edith az áldozat. Szerencsére a rendőrségnek volt türelme végighallgatni Ivát és végül hittek neki. Elkezdtek Edith után nyomozni, de nem volt bizonyíték ellene.

2005 novemberében Iva végül fel tudta mutatni a bizonyítékot, amikor Edith halálosan megfenyegette a telefon hangpostáján keresztül. Iva azonnal bevitte a rendőrséghez a felvételt. Miután a bíró meghallgatta az üzenetet, elrendelte a távoltartást. Edith sem telefonon, sem e-mailben, sem személyesen vagy levélben nem vehette fel a kapcsolatot Ivával. Ám a végzésen még meg sem száradt a tinta, amikor Edith ismét üldözőbe vette Ivát. Úgy tűnt, a távolságtartástól csak dühösebb és elszántabb lett. Iva nagyon félt. Sokat fogyott, végül már az otthonát is alig merte elhagyni.

Amikor már úgy tűnt, hogy Edith egyre durvább kirohanásaival nem lehet mit kezdeni, újabb fordulat történt. Edith erőszakossága nem ismert határokat. Azzal fenyegetőzött, hogy lelövi a nyomozót, aki az ügyét vizsgálta. A nyomozó abban akadályozta, hogy eljusson Ivához, ezért őt is el akarta tenni láb alól. A közvetlen fenyegetés cselekvésre ösztönözte a rendőrséget. Edithet letartóztatták a nyomozó fenyegetése és az Iva távolságtartó végzésének megszegése miatt.

2006 júliusában bíróság elé került az ügy. Amikor Ivát szólították a pulpitusra, Edith úgy hörgött, mint egy veszett kutya. Őrjöngött és hárman fogták le. A falnak szorították és addig nem engedték el, míg meg nem nyugodott. Edith kirohanása után a bíró elrendelte a nő pszichikai kivizsgálását. Három független pszichiáter is felállítja az összetett diagnózist: bipoláris zavar, pszichózis és skizofrénia. Edithet börtön helyett tizennégy hónapra, elítéltek számára fenntartott elmegyógyintézetbe zárták. Iva nem örült ennek. Ő azt várta, hogy Edith börtönbe kerüljön.

Egy nap Iva döbbenten hallotta, hogy Edith a kiszabott idő előtt korábban szabadult. Valamiért csak felét töltötte le az időnek, mint amit a bíróság kiszabott rá. Iva közben titkosította a telefonszámát és el is költözött, nehogy Edith rá találjon. Ám félelmei hamarosan ismét testet öltöttek. Feltűnt egy kocsi a háza előtt és jól látta, hogy Edith vezeti. Iva nagyon megijedt. Fogalma sem volt, honnan tudta meg a címét. Elhajtott ugyan, de percekkel később megcsörrent a telefon. Edith volt az, és azt mondta: „Iva, meg fogsz halni!”

Iva rögtön a rendőrséghez fordult, de megint nem tudtak semmit tenni bizonyíték hiányában. „A rendszer egyáltalán nem tudott megvédeni. Érzelmileg teljesen kikészített ez az időszak, mert nemcsak a zaklatómmal kellett felvennem a harcot, hanem a bürokráciával is.” - nyilatkozta Iva.

Iva féltette az életét. Miután a rendőrség képtelen volt megvédeni, egyik bátyja, Michael, hivatásos harcművészeti edzőként úgy döntött, hogy a nap huszonnégy órájában biztosítja a húga védelmét, miközben meg is tanított néhány fogást neki. Iva végül úgy döntött, megpróbál határozottabban fellépni saját védelmében, ezért vásárolt egy pisztolyt, amely nagyobb biztonságot adott számára.

Legnagyobb meglepetésére, Edith zaklatásai fokozatosan alábbhagytak. Már nem követte, nem hívta, a házához sem ment el. De gondoskodott arról, hogy Iva soha ne érezze magát száz százalékos biztonságban. El-elvétve ma is kap fenyegető e-maileket. Évek teltek el azóta, ám Iva nem áltatja magát azzal, hogy többé nem látja Edithet. Valószínűleg elmaradásának az az oka, hogy más célpontokat talált magának. 

Forrás: Discovery Channel, 2011 – Lejegyezte: Csiribusz 

Képforrás: imdb.com; youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr498505360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása