Büntetés az ókori Rómában
2016. augusztus 07. írta: Csiribusz

Büntetés az ókori Rómában

A Római Birodalomban minden személynek be kellett tartania a római törvényeket, amelyek többnyire igen szigorúak voltak. A bűnelkövetőket keményen büntették, hogy elriasszák a többieket a törvényszegéstől. Kiváltképp a szegények részesültek kegyetlen büntetésben, amit legtöbbször nyilvánosan hajtottak végre. A gazdagabbaknak általában diszkrétebb és enyhébb elbírálásban volt részük.

ro1.jpg

I.e. 450-ben közzétették a római törvények hosszú sorát, a Tizenkét Törvénytáblát. Noha a törvények az évszázadok alatt állandóan változtak, a törvénytábla mindig alapul szolgált. Volt például olyan törvény, amely megakadályozta, hogy patrícius plebejussal házasságot kössön, vagy jogot adott az apának, hogy gyermeke életével rendelkezzen.

Akit bűn elkövetésével vádoltak, azt a bírák színe elé vitték a városi bazilikába. Minden bírósági eljáráson egy bíró, és a polgárok egy csoportja vett részt – az esküdtszék. Ők döntötték el, hogy a vádlott ártatlan-e vagy bűnös. A fontosabb tárgyalásokon az esküdtszék akár hetvenöt polgárból is állhatott.

ro2.jpg

Amennyiben valaki bűntény elkövetésével vádolt meg valakit, a vádlónak bíróság elé kellett szólítania a vádlottat. Ha vádlott nem jelent meg, a vádló erőszakot is alkalmazhatott az előállíttatásra, ami nem egyszer robbantott ki verekedést a tárgyalást megelőzően. Mind a vádlottat, mind a vádlót meghallgatta a bíróság. Akiről azonban bebizonyosodott, hogy hamis tanú, azonnal kivégezték.

Ha a vádlott megengedhette magának, ügyvédet fogadhatott, aki a tárgyaláson őt védte. Az ügyvédek sokszor drámai, érzelmes beszédekkel álltak elő klienseik védelmében. Időnként a vádlottak megszaggatták ruháikat, és hamut hintettek a fejükre, hogy az esküdtszék tagjaiban szánalmat keltsenek.

Ha valakit bűnösnek találtak, a bíró szabta ki rá a büntetést. A jómódú rómaiak, akiknek nem kellett adót fizetni, általában nagy összegű pénzbüntetést kaptak. Ha nem tudták kifizetni, elvesztették vagyonukat és polgárságukat. Más gazdag bűnözőket a birodalom távoli részeire száműztek, és örökre kitiltották őket Rómából.

ro3.jpg

Sok szegény embert rabszolgának adtak el, esetleg föld alatti bányákba vitték kényszermunkára, vagy az arénákba küldték, hogy gladiátorként harcoljon. Léteztek ennél kegyetlenebb büntetések is – sok bűnözőt lefejeztek, vadállatokkal tépették szét, vagy keresztre feszítették őket.

Írta: Csiribusz

Forrás: Az ókori Róma enciklopédiája

Képforrás: csaba.pozsarko.hu; funnyjunk.com; romaikor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr859505650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása