Mindig a nyomodban
2016. június 27. írta: Csiribusz

Mindig a nyomodban

Vickie Cooper Iowában született. Korán, még a középiskola bejezése után férjhez ment és szült négy gyermeket: két lány és két fiú édesanyja lett. Időközben tönkrement a házassága és 2006-ban beadta a válókeresetet. Egy Iowa-i mezőgazdasági kisvárosba költözött, hogy nyugalomba nevelhesse fel a gyermekeit. Itt mindenki mindenkit ismert, nem kellett a bűnözéstől félni vagy amiatt aggódni, hogy bánthatják a gyerekeket.

Nem sokkal később a szerelem ismét rátalált Vickie-re. Egy hétvégi kirándulás alkalmával megismerkedett a helybéli Jack Tannerrel. Jack kedves volt, vonzó, gyakran randizgattak. Hamarosan egymásba szerettek és többször elmentek kirándulni Jack kocsijával. A férfi érdekes, szórakoztató személyiség volt.

Hat hónappal később Jack már más fokozatra akart kapcsolni, ami a szerelmüket illette. Megkérte Vickie-t, hadd költözhessen hozzájuk. Bár az asszony szerette a férfit, nem örült ennek az ötletnek. Megijedt. Számára még túl korai volt egy férfit a házba költöztetni a gyerekei mellé, aki nem az apjuk. Ráadásul egyelőre ő sem volt felkészülve rá és még a válása sem zárult le. Legnagyobb megrökönyödésére a férfi egyáltalán nem vette tudomásul az indokait. Elkezdett a házba hurcolkodni, például átszállította az edényeit, ami Vickie-nek cseppet sem tetszett. Úgy érezte, Jack rá akar telepedni.

A férfi felől érkezett reakció teljes bizonyíték arra, amikor valaki erőszakos egy kapcsolatban. Figyelmen kívül hagyta, amit Vickie mondott, hogy saját akaratát rá erőltethesse, tehát ez az egész ügy már eleve rosszul indult a nő szempontjából. Kis idővel később aztán Jack megint kihúzta a gyufát. A nagyobbik kamaszlánynak, Alyssának kivették a manduláját. Otthon lábadozott és a barátja átjött, hogy meglátogassa. Miközben beszélgettek, a fiú oda dőlt a lány mellé az ágyra. Nem történt semmi, de Jack, aki éppen akkor nézett be a szoba ajtaján, teljesen félreértelmezte az egészet. Kikelt magából és üvöltözni kezdett a lánnyal. Kiparancsolta a fiút az ágyból, azt kiabálta, hogy Alyssa így fog majd teherbe esni és szajhának nevezte a kislányt. Vickie-nek ez már sok volt. Közölte Jackkel, hogy az ő gyerekeit ő neveli és a saját házában ő alkotja a szabályokat, nem a férfi. Mindebből hatalmas vita lett. Vickie ekkor jött rá, hogy a férfi nem hozzá való. Mindent és mindenkit irányítani akart és nem tűrt ellentmondást.

Az asszony végül úgy döntött, hogy szakít vele. Jack nem fogadta jól az elutasítást. Senki nem hibáztatta azért, hogy megpróbálta Vickie-t visszaszerezni, de a mód, ahogyan mindezt tette, felháborító volt. Kényszeríteni akarta a nőt és erőszakossá vált. Pár óra után rájött, hogy Vickie nem gondolja meg magát. Ekkor elment.

Másnap azonban berontott a házba és kijelentette, nem engedi Vickie-t sehová addig, míg vissza nem fogadja. Valósággal túszul ejtette a nőt, aki nem merte felhívni a rendőrséget sem. Jack őrjöngött, Vickie hallgatott, miközben azon gondolkodott, hogyan tudna egérutat nyerni. Aztán egy óvatlan pillatanban, amikor Jack a nappaliba ment tévét nézni, Vickie halkan kisurrant a bejárati ajtón. Gyorsan az autóba pattant és fellélegzett, hogy sikerült megmenekülnie. De tévedett. Amint elindult, megpillantotta maga mögött a férfi furgonját. Vérfagyasztó harminckét kilométer következett, míg Vickie el nem jutott a seriff hivatalába.

Ott Vickie elpanaszolta, hogy szakítani akart a férfivel, de az folyton molesztálja, ezért segítségre van szüksége. Jack annyit tett hozzá, hogy csak egyszerű civakodásról volt szó. Vickie-t ledöbbenti, hogy a tiszt Jack szavának hisz, sőt, barátságosan érdeklődik Jack anyja felől, aki valamikor a hivatalban dolgozott. Végül azzal zárta le a vitát, hogy megkérte Jacket, hagyja békén a nőt és menjen haza. Vickie nagyon elkeseredett, amikor tudatosult benne, mennyire nem veszik komolyan a segélykérését.

zak1.jpg

Jack még ezek után sem volt hajlandó békén hagyni Vickie-t. Folyton ellenőrizte és kényszeríteni akarta, hogy maradjon vele. Valóságos pokollá változtatta a család életét. Az asszony kezdetben fenyegető telefonokat kapott, melyekben Jack féltékenységi jeleneteket rendezett minden ok nélkül. Eszeveszetten küzdött Vickie-ért, ami jellemző az ilyen típusú bántalmazókra. Egy hónapon belül négyszáz üzenetet hagyott a rögzítőn.

Vickie tanácstalan volt. Ismét elment a rendőrségre, de miután Jack anyja náluk dolgozott valamikor, nem bízott bennük. Jól érezte, a férfit most sem tartóztatták le, ezért saját kezébe vette az ügyét és kért egy távoltartási végzést. Jack innentől kezdve nem mehetett a család közelébe, nem követhette őket, semmilyen módon nem léphetett kapcsolatba velük. Ám a végzés Jack számára csupán egy papír volt, ami nem szegte kedvét.

Az elkövetkezendő hónapban nemcsak több száz fenyegető üzenetet hagyott Vickie-nek, hanem fel is tűnt a házánál. Furgonjával úgy autózott le-fel az utcában, mint egy zsákmányát leső vad. Sőt, sokszor megállt a ház előtt és úgy integetett Vickie-nek, mintha teljes békesség volna köztük. A nő élete félelemben telt. Rab volt a saját házában, alig mert utcára menni, nehogy találkozzon Jackkel. Naponta hívta fel a seriffhivatalt, de nem tartóztatták le Jacket továbbra sem. Egy kisvárosban ismer mindenki mindenkit. Az emberek állandó kapcsolatban vannak egymással, így nem nagyon mozdulnak rá az ilyesmire a hivatalos szervek, legtöbbször elintézik egy kézlegyintéssel. Vickie-nek is azt mondták, Jacket tetten kell érni, egyébként nem segíthetnek.

Vickie ügye végül a rendőrfőnökhöz került. Ő hajlandó volt segíteni a nőnek. Járőrözni kezdett a nő háza körül és tetten is érte Jacket. A férfi felháborodott. Azt mondta, ez az ő utcája, az ő városa. A rendőrfőnököt azonban nem érdekelte a fecsegése. Letartóztatta Jacket és bevitte a megyei börtönbe. A vád ellene a távoltartási parancs megszegése volt, ám óvadék ellenében egy órával később szabadon távozhatott. A rendőrfőnök nem tudott mit tenni, őt is kötötték a jogszabályok, de nagyon aggódott a családért.

Miután kiszabadult, Jack azonnal visszament Vickie házához vélhetően azért, hogy tudassa, vele nem lehet packázni, itt az lesz, amit ő akar. Az asszony kétségbeesett. Folyton sírt, mert Jack állandóan a ház előtt kocsikázott és megállás nélkül fenyegette a telefonon. Úgy érezte, nem bírja tovább. A rendőrfőnök attól félt, hogy Jack egyszer csak nem éri be ennyivel. Így is lett.

Jack meg akarta büntetni Vickie-t a feljelentés miatt. Épp a konyhában tartózkodott, amikor a férfi megjelent és dörömbölni kezdett az ajtón. A zár egyszer csak felpattant és az ajtó hirtelen kivágódott. Vickie azonnal tárcsázta a segélyközpontot, de mielőtt még a kagylóba szólhatott volna, Jack már bent volt a házban. A nő a hálószobába menekült előle, de Jack elkapta, az ágyra döntötte és durván megütötte. Közben állati módon üvöltött. Aztán meghallotta a rendőrség diszpécserének hangját. Ekkor levágta a kagylót, majd elmenekült, mert azt hitte, a rendőrök már úton vannak.

Vickie nagyon kiborult, és biztosra vette, hogy a seriffhivatalban továbbra sem foglalkoznak az ügyével. Legnagyobb meglepetésére azonban kijött a rendőrség és letartóztatták Jacket. Most már nemcsak zaklatással, nemcsak a távolságtartás megszegésével vádolták, hanem erőszakos bántalmazással és betöréssel is. Harminc napra ítélték el, amiért Vickie nagyon felháborodott. De ez még csak a jéghegy csúcsa volt. Jacket a harminc nap alatt is naponta kiengedték a börtönből úgynevezett külső munkára, ami azt jelentette, hogy szabadon jöhetett, mehetett, amerre tetszett.

Vickie minderről nem tudott. Két héttel később megnyugodva ment el a gyerekeivel biciklizni azt gondolva, most biztonságban vannak. Nem hitt a szemének, amikor meglátta Jacket a furgonjában. Azonnal elindultak hazafelé, de Jack követte őket. Rémülten látta, hogy a férfi közvetlenül a kisfia mellé hajtott. Nagyon félt, hogy az őrült férfi megpróbálja őket leszorítani, vagy hogy szembejön egy másik autó és végzetes baleset történik. Nem lehetett tudni Jack meddig megy el, hogy megfélemlítse Vickie-t és a gyerekeket. Végül aztán úgy döntött, hogy hagyja őket.

Miután a család hazaért, Vickie azonnal felhívta a rendőrfőnököt, aki azt tanácsolta, adjanak be neki egy írásos panaszt. A rendőrfőnök ismét letartóztatta Jacket és a megyei börtönbe szállította. A rendőrség végre felismerte, hogy Jack veszélyes. Vádat emeltek ellene a távolságtartási végzés megszegéséért és a tárgyalásig nem is engedték ki. A bíró tizenegy évre ítélte el Jacket. Vickie és családja végre fellélegezhetett, s az asszony hamarosan megtalálta élete párját is, ezúttal egy kedves, szeretetreméltó férfi személyében. 

Forrás: Discovery Channel, 2011 – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: indianexpress.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr448847794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása