Napóleon halálának titokzatos körülményei
2017. július 07. írta: Csiribusz

Napóleon halálának titokzatos körülményei

Politikai gyilkosság?

Arzénnel mérgezték meg.” – véli Ben Weider, a Nemzetközi Napóleon Társaság alapítója. Több, mint negyven éve kutatja kitartóan, jelentős összegeket beleölve, Napóleon halálának okát. Szerinte a császárt brit és francia royalisták mérgezték meg, akik egyszer és mindenkorra félre akarták állítani. Weider feltevése azon a vizsgálaton alapul, amelyet Pascal Knitz, a strasbourgi Igazságügyi Orvostani Intézet toxikológusa végzett.

Knitz a Napóleon hajából vett mintákat a szekunderion – tömegspektrometria kifinomult módszerével vizsgálta, s ez az arzén tartós jelenlétét mutatta ki. Knitz óvakodott kinyilvánítani, hogy miképpen és miért kerülhetett oda az arzén, ám Weider meggyőződése szerint „Napóleon megmérgezése előre megtervezett és szándékos volt. Minden más csak humbug”.

np1.jpg

Környezeti méreg?

A tapéta volt a mérgezés oka.” – állítja David Jones, a Newcastle-i Egyetem immunológusa. A Longwood-házban, ahol Napóleon élete utolsó éveit töltötte, egy réz-arzenit tartalmú pigmenttel festették meg a tapétát. Bizonyos penészgombák hatására, melyek a nyirkos éghajlatú Szt. Ilonán is jelen lehettek, az arzén a levegőbe juthatott. 

Az 1950-es évek végén az USA római nagykövetét, Clare Booth Luce-t érte a hálószoba mennyezetét díszítő stukkórózsákról lepergő festékpikkelyek okozta arzénmérgezés. 

Orvosi műhiba?

Az orvosai okozták a halálát.” – mondja Steve Karch, egy kardiológiára specializálódott patológus a kaliforniai Berkley-ben. Napóleont az orvosai nagy adagokban hashajtókkal kezelték, s a halála előtti napon jelentős mennyiségű higany-kloridot, más néven kalomelt kapott. Ez a gyógyszerezés teljesen felborította Napóleon ionháztartását.

Betegség?

A boncolás során megállapított rák és fekély volt a halál oka.” – állítja Jean Tulard, kiváló francia Napóleon-kutató. Knitz hajanalízise nem győzte meg Tulardot. Ugyanis nincs meggyőző bizonyíték arról, hogy a hajminta valóban Napóleoné volt-e: ”Több minta van Napóleon hajából, mint szilánk Krisztus keresztjéből.”

Azért is vitatja a mérgezés elméletét, mert eddig még senkinek nem sikerült olyan nyomra bukkannia, hogy Hudson Lowe, a sziget brit főkormányzója vagy bárki más belekeveredett volna bármilyen, Napóleon elleni összeesküvésbe. 

np2.jpg

Bosszú?

Egyik ősöm tette.” – mondja büszkén Francois de Candé-Montholon. „Én arisztokrata vagyok. Az arisztokraták nem szeretik a forradalmat, márpedig Napóleon forradalmat csinált.”

Az akkor Montholon grófja szintén Szt. Ilonán élt, és állítólag a felesége viszonyt folytatott Napóleonnal, sőt, még gyermekük is született. A gróf felügyelete alá tartozott Napóleon borospincéje és éléskamrája. Lehetséges, hogy ő mérgezte meg?

Nincs válasz

Mindenkinek igaza van, és senkinek sincs igaza.” – vallja Paul Fornes, a párizsi Georges Pompidon Kórház törvényszéki patológusa. Az 1821-es boncolási jegyzőkönyv és egyéb történelmi források alapján leszögezi: „Napóleon akár rákban is meghalhatott volna, de nem az vitte el.” A mérgezés vádja sem állja meg a helyét, szőrszálhasogatás az egész.

Forrás: National Geographic – 2005. május

Képforrás: olvass-erdekessegeket.blog.hu; bbc.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6412647933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása