Mary Astor naplója
2017. december 16. írta: Csiribusz

Mary Astor naplója

ma1.JPGSok kortársával ellentétben, Mary Astor színésznő nemcsak, hogy túlélte legintimebb titkainak nyilvános megszellőztetését, de szerelmi életének napvilágra kerülése után, karrierje látványosabbá vált. Milyen kiszámíthatatlan és szeszélyes a közönség. Marynek – aki az 1941-ben készült, klasszikussá vált film, A máltai sólyom pislogó szemű gyilkosát játszotta – volt egy hűséges barátja, a naplója, amelybe mindennap feljegyezte bizalmas dolgait. A naplóírás, amely az Illinois-i búzamezőkön felnőtt, csillagszemű, fiatal lány ártatlan hobbijaként indult, később időzített bombává vált. A korabeli újságok a kötés színe miatt ugyan nem hívták „kék könyvnek”, de a bulvárlapok kedvelőinek szinte kötelező olvasmányává vált az egész országban, a közönség nem tudott betelni vele. Megjelenésekor a terjesztők ujjongtak örömükben, ellentétben azokkal, akik a könyvben szerepeltek.

A napló, korának legismertebb írásává vált, hatalmas felzúdulást keltve Hollywoodtól New Yorkig. A benne szereplő figurákkal kapcsolatos találgatás nemzeti időtöltéssé vált, és ugyanígy a Mary időnként „színes” nyelvezetét helyettesítő kipontozott részek rekonstruálása is.

Két férfi kivételével a mai napig titokban maradta naplóban szereplők kiléte. Ugyanígy az eredeti feljegyzések – melyek éppoly titokzatosak, mint a legendás Máltai sólyom – holléte sem ismert. Ha nincs az a pár elkallódott mandzsettagomb, a világ talán sohasem szerzett volna tudomást a napló létezéséről, hihetetlen tartalmáról nem is beszélve.

ma2.jpg1935-öt írtak, és Mary, a kifinomultan kecses, törékeny szépség forró, házasságon kívüli kapcsolatba keveredett George S. Kaufman drámaíróval, akivel egy New York-i utazása során találkozott először. A színésznő, az ezt követő rendszeres randevúk után hazasietett naplójához, és rapszodikus részletességgel, felhevülten írni kezdett aznapi, ágyban töltött élményeiről.

A napló szókimondó stílusa ellenére, tulajdonosa megmagyarázhatatlan módon nem fordított gondot a könyvecske elrejtésére, hálószobájában, az egyik fiókban tartotta. Abban a hálószobában, ahol időnként férje, dr. Franklyn Thorpe is vele tartózkodott. Ez súlyos hiba volt, amit Mary később keservesen megbánt.

Egy napon, amikor a jámbor orvos elkallódott mandzsettagombjait kereste, rábukkant a naplóra, és kíváncsi ember lévén, belekukkantott felesége legféltettebb titkaiba. A napló a férfi legsebezhetőbb pontján sértette, a büszkeségében. Dr. Thorpe-nak nem sok időre volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, akiről a naplóban szó van, az nem ő. Megtudta, hogy a „superman” nem más, mint Kaufman, a szellemes és nyájas, New York-i drámaíró. Elképzelhetjük a szegény orvosban támadt indulatokat, amint az ágyon ülve Mary magával ragadó memoárjait olvasta. Egy nagyon részletesen leírt bekezdésből Thorpe megtudta, hogy felesége és Kaufman viszonya a New York-i látogatás után is folytatódott. A drámaíró nem akart elszakadni Marytől, és a közeli Palm Springsbe költözött. Az orvos most döbbent rá, hogy felesége „kosztümpróbái” a stúdióban, valójában a szeretőjével való légyottokhoz teremtettek alkalmat.

ma3.jpgDr. Thorpe egyre idegesebben állapította meg, hogy Mary és Kaufman viszonya több mint egy évig zajlott. Csalódottságának csúcsát az a lista jelentette, melyet felesége állított össze Hollywood legjobb szeretőiről… saját tapasztalatai alapján. Köztük volt a mozivászon legendás alakja, John Barrymore is. A többi felsorolt nevet sohasem ismerte meg a közvélemény, ám a napló így is nagy riadalmat keltett az egész moziiparban, állítólag néhány prominens színészt arra kényszerítve, hogy egy időre visszavonuljon.

Dr. Thorpe számára természetesen egy név is több, mint elég volt ahhoz, hogy kitörjön rajta az őrült féltékenység. Követelte, hogy Mary vessen véget a viszonynak, de a kacér színésznő, aki már képtelen volt Kaufman férfiassága nélkül élni, durván visszautasította férje kitörését. Nem meglepő, hogy az orvos, aki bölcsen megtartotta a naplót, a történtek után elvált Marytől. Aztán kiharcolta azt is, hogy négyéves lányuk, Marilyn hozzá kerüljön. Míg a színésznő a válás ellen egyáltalán nem tiltakozott, a végsőkig elszánta magát a gyermekéért vívott küzdelemre.

ma4.jpg

A per során zajló aljas és piszkos háborúban dr. Thorpe kiszivárogtatta a sajtónak a szaftos napló válogatott részleteit, miközben Mary könnyes szemmel ült a tárgyalóteremben. A közvélemény izgatottan figyelte a fejleményeket, a színésznő szertői pedig rémülten várták, mikor nevezik meg őket. Kaufman barátai elmondták, hogy amikor a drámaíróval való viszony részletei napvilágra kerültek, a férfi haját tépve üvöltözött a szörnyű botrány miatt. John Barrymore, a kiváló színész, eltűnt. A hollywoodi filmmágnások – akik némelyikéről azt híresztelték, hogy szerepel a könyvben – egymásnak adták a kilincset Marynél. Könyörögtek neki, hogy vonja vissza igényét Marilynre.

A színésznő, hírnevét és karrierjét kockáztatva, visszautasította ezt. Thorpe egyre több részletet szivárogtatott ki, és a botrány mindaddig tovább folytatódott, amíg a gyermekkel kapcsolatos perben elnöklő Knight bíró el nem rendelte a napló, „pornográf” anyagként történő lefoglalását. A nyilvánosságot, a lapkiadókról nem is beszélve, ez a fordulat nagyon megdöbbentette.

De azáltal, hogy a legrobbanékonyabb anyag már a bíróság kezében volt, Thorpe – akiről szintén nem volt titok Hollywoodban, hogy nagy szoknyabolond –, vesztésre állt. Egyik cselédje vallomása szerint, négy egymást követő éjszakán, négy show-girl volt az ágyában. A bíróság, amely akkorra már mindent tudott a pár kicsapongásairól, úgy döntött, hogy mivel Thorpe maga sem szent, a kislány az év kilenc hónapját Maryvel töltse, a három hónapos nyári szünidőt pedig apjával. Az ítélet után, Mary rémületére, a bíró visszautasította szeretett naplójának visszaszolgáltatását.

ma-1a.jpg

Hogy mi történt a naplóval, az máig is rejtély. 1952-ben bejelentették ugyan, hogy elégették, de létezéséről újra és újra szárnyra kapnak a hírek, sokak szerint épp olyan fantom, mint a máltai sólyom.

A néhai New York-i újságíró, Howard Teichmann is bizonyos abban, hogy a hírügynökségi jelentésekkel ellentétben a naplót nem semmisítették meg. Sőt, azt állítja, hogy Daily News szerkesztőségének – amely rejtélyes körülmények között sok évvel ezelőtt megszerezte – egyik földalatti széfjében őrzik.

Mary 1987-ben bekövetkezett halála után a lap riportereinek egy csoportja, az elveszett legendát keresve, átkutatta az irattárat. De csak a kiadó és dr. Thorpe között váltott néhány levélre bukkantak. Sajnálatos módon a lap akkori kiadói, akiknek talán a legközelebbi ismeretük volt a napló hollétével kapcsolatban, és rávilágíthattak volna Hollywood egyik legtovább élő rejtélyére, ma már halottak. A napló „végső nyughelye”, és Mary szeretőinek kiléte Hollywood egyik legnyugtalanítóbb titka marad.

Forrás: Új Vénusz Lap - és Könyvkiadó - Bp. - 1993. / A világ legnagyobb titkai – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: en.wikipedia.org; hollywoodsgoldenage.com; thepurplediaries.com; dixielaite.com; classicmoviechat.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr7413410025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása